Kultura

Svět už zná nejstarší kopii Mony Lisy. Vznikla ve stejné době jako originál. Leonardo da Vinci o ní věděl.

Vlevo originál, vpravo představená kopie. Zdroj: dailymail

V archivu muzea Prado ve španělském Madridu byla nalezena nejstarší známá kopie nejslavnějšího a nejkontroverznějšího obrazu Leonarda da Vinci – Mona Lisa.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Jejím jedním ze specifikum je, že vznikla ve  stejné době jako originál.

„Žena“ v kopii vypadá mladší a působí „svěžejším“ dojmem. Svým atraktivním a skutečně ženským dojmem nejspíš vyvrátí mnohé spekulanty, přiživující se na fenoménu Mony lisy, že se jednalo o muže převlečeného za ženu.

Nalezení této kopie je považováno pro milovníky umění za jeden z nejvýznamnějších momentů.

Podle odborníků s vysokou pravděpodobností tento obraz namaloval jeden z učňů samotného Leonarda da Vinciho, mladší kolega Francesco Melzi. Se stejně vysokou pravděpodobností lze říci, že při malování nejspíše stál po boku Mistra. Obraz byl také vytvořen ve stejné dílně.

Žena se “záhadným úsměvem” je jiná.

Mona Lisa má trochu „jiné oči“, vlasy, je atraktivnější. Má také obočí oproti originálu. Pozadí obrazu – hornatá krajina se stromy a jezerem – si je značně podobné. Snad jen, že kopie je v dálce „hornatější“ .

Zpráva o tomto nálezu byla zveřejněna na sympoziu v Národní galerii v Londýně.

Jak se nyní bude hledět na Monu lisu? Bude ještě stejnou ženou se záhadným úsměvem?

Do konce měsíce bude obraz ke spatření v Muzeu Prado, po té bude v březnu v Louvru jako součást výstavy Leonardovo závěrečné mistrovské dílo, které se zaměřuje na jeho finální práci, Panna a dítě se svatou Annou.

Panna a dítě se svatou Annou, dílo Leonarda da Vinci, zdroj: cnrs.fr

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy