zdraví

Konzumace červeného masa a uzenin může také vést k rakovině slinivky břišní.

Chutná vám tatarský biftek, párek v rohlíku či klobáska? Pak si zaděláváte na rakovinu slinivky břišní nebo tlustého střeva.

Nedávná studie švédských vědců hledala souvislost mezi rakovinou slinivky břišní a konzumací masa a uzenin. Každodenní konzumace 50 gramů zpracovaného masa – což je váha zhruba jedné klobásy – zvyšuje riziko rakoviny o 19 %. Každých dalších 100 gramů denní konzumace zvyšuje riziko o 38 %.

Navíc tyto potraviny mohou vést k obezitě. Již dříve (studie 2006 a 2011) bylo prokázáno, že konzumace červeného masa a uzenin vede k rakovině tlustého střeva. V důsledku toho například britská vláda vydala již v roce 2011 doporučení, aby lidé nejedli denně více jak 70 g těchto potravin.

 

Konzumace masa vede jen k některým typům rakoviny, například zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu.

Výsledky studie byly zveřejněny v British Journal of Cancer (zde). Do listopadu 2011 bylo v 11 studiích zařazeno 6643 respondentů s rakovinou slinivky břišní. Každodenní konzumace červeného masa v hmotnosti 120 gramů již vykázala vysoké riziko. Tato rizikovost byla zaznamenána u mužů, nikoliv však u žen.

Rakovina slinivky břišní je jednou z nejvíce smrtelných typů rakoviny. Důležité je rozpoznat projevy této nemoci již v samotném počátku. Nicméně nejlepším řešením by bylo znát preventivní metody před touto zhoubnou nemocí. Příznaky rakoviny slinivky břišní jsou: prudký a nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, bolesti břicha (tupá bolest, která se šíří do zad, sílící po jídle), žloutenka, nevolnosti a ztráta chutenství, bolesti v zádech, svědivost pokožky, cukrovka, horečka, třesavka.

V současné době vědci nabízejí doporučení jíst méně červeného masa a uzenin. Neexistuje však zatím přesvědčivý důkaz, že by existovala přímá spojitost mezi těmito potravinami a rakovinou, nicméně vysoké riziko tu je.

K dalším faktorům zvyšující pravděpodobnost vzniku rakoviny jsou kouření, nadváha a obezita. Vzhledem k již předchozím důkazům rizikovosti vzniku rakoviny tlustého střeva v souvislosti s konzumací červeného masa a uzenin, doporučuje WCRF omezit příjem červeného masa na 500g vařené hmotnosti na týden a ideálně uzeniny nekonzumovat vůbec.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy