zdraví

Můžu vůbec někdy natrvalo zhubnout?

„Zkoušela jsem zhubnout už několikrát, ale i když se mi podaří shodit pár kil, rázem je mám zpátky!“ posteskne si leckterá z nás. A nejsou to jen ženy, které trápí přebytečná kila.

Jak je možné, že ani ten nejzaručenější recept na zhubnutí nezabere napořád? Důležité je vědět, co nadváhu způsobuje a zaměřit se na řešení daného problému.

Nadváha může mít několik příčin, jako je špatná životospráva, zdravotní problémy či dědičnost. Jedním ze společných pojítek mezi všemi je však nepoměr mezi příjmem a výdejem a energie.

Nadměrný příjem potravy (a tedy i energie) je dnes zásadním problémem. Jídlo už není pouhou nutností k přežití, ale získává v naší společnosti významné místo jako prostředek, který nám přináší příjemné požitky a slouží k navazování mezilidských vztahů při společenských akcích. To dokládá i doktorka Iva Málková, psycholožka se zaměřením na obezitu a zakladatelka organizace STOB – Stop obezitě. „Pro vznik obezity je typický fakt, že obézní nejedí z hladu, ale v důsledku “toxického prostředí”, kdy jsou povzbuzováni ke konzumaci nevhodných potravin v nadměrných dávkách,“ říká doktorka Málková.

Energii, jíž se nám skrze jídlo dostává, už ale nejsme schopni vydat. Neznamená to, že ti z nás, kteří nejsou zrovna milovníky aktivního sportu, jsou líní. Někdo má sedavé zaměstnání a po práci je tak vyčerpaný, že se na další aktivity nezmůže, nebo má ještě další povinnosti. Dnešní doba nám navíc poskytuje jistý komfort. Dopravní prostředky nás zavezou, kam potřebujeme, s prací nám pomáhají stroje, zábavu obstará televize a počítač, takže jsme vázaní jen ke křeslu.

Také dědičnost, metabolické a hormonální vlivy a stres nohou být příčinami nadváhy. Jak už ale bylo uvedeno  na začátku článku, pojítkem jednotlivých příčin je nadměrný příjem energie.

Genetické dispozice k obezitě má více než 50 % populace. Avšak odborníci tvrdí, že vymlouvat se na rodový jev je zástěrka neschopnosti člověka postavit se tomuto problému. Když tito lidé budou mít snahu se svou váhou bojovat, pak uspějí.

Případů, kdy se lidé potýkají s nadváhou kvůli zdravotním problémům, je prý asi jen kolem jednoho procenta. V těchto případech se jedná zejména o hormonální vlivy (je to především snížená funkce štítné žlázy a zvýšená hladina hormonů kůry nadledvin) nebo důsledek určité léčby. Některé léky mohou například zvyšovat chuť k jídlu (patří sem např. antidepresiva, psychofarmaka, ranqulizéry – léky na uklidnění – a léky na bázi hormonů).

Jestliže nepatříte k lidem, u nichž je nadváha důsledkem závažných zdravotních (tedy i psychických) problémů, pak vaše trápení s váhou nemusí být trvalé. Musíte v první řadě objektivně zhodnotit, jaký životní styl vedete – máte-li nedostatek pohybu nebo trpíte zlozvyky (jídlo jako lék na stres, dortík ke kávě, hladovění kvůli práci atp.). Pak ho musíte radikálně změnit a udržet nové pořádky. Mohou vám s tím pomoci i různá odborná pracoviště, která se touto problematikou zabývají. zhubnout ale každopádně můžete!

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy