Kultura

Soudní pře za “ukradený” scénář k Vetřelec vs. Predátor

Odvážlivec James Muller se postavil proti Twenty Century Fox.

Tvrdil totiž, že scénář k úspěšnému filmu Alien vs. Predator (Vetřelec vs. Predátor, 2004), který vydělal již řadu milionů, mu byl sprostě ukraden. Natolik smělý byl James Muller, že dokonce neváhal velké hollywoodské studio zažalovat.  Bohužel spor, který podnítil již v roce 2009, nevyhrál a navíc musí zaplatit pokutu 40 000 dolarů.

Pokuta sice nepříjemná, nicméně James Muller je v platební neschopnosti. Jeho scénář s názvem  Důvodem k soudní při bylo, že spisovatel tvrdil, že jeho Ztracený kontinent  byl značně podobný s Alien vs. Predator . Oba scénáře vypráví příběh o boji mezi mimozemskými tvory, ale podobnost nebyla pro amerického okresního soudce Dennyho China příliš přesvědčivá.

Celkem soudce uvádí tři důvody, proč Muller neuspěl.

Za prvé, příběhy byly velmi odlišné. Ztracený kontinent mluvil o “vládní expedici na Antarktidě, která vyšetřovala záhadnou strukturu pod zmrzlým povrchem.

Za druhé, údajné podobnosti byly špatně koncipované. Muller se snažil demonstrovat podobnosti s rokem 2000+, ale mnoho věcí se nezdálo být právě podobných.

Za třetí a konečně, pokud tam bylo něco skutečně podobné, soudce Chin zjistil, že tyto skutečnosti obecně nejdou autorsky ochránit.

Kromě pokuty 40 000 dolarů může ještě Fox žádat o úhradu za hodiny, strávené nad touto záležitostí.

Soudce v tom nevidí žádný problém.  Podle dokumentů předložených Foxem může vyfakturovat Mullerovi na 1,230.3  hodin za tým Hogan & Hartson  a Leopold Petrich & Smith v cenách v rozmezí od $ 165 do 395 dolarů za hodinu.

Suma sumárum to vyjde na více než 300.000 dolarů, avšak Fox vyžaduje pouze 150.000 dolarů s nadějí, že bude mít větší šanci peníze vysoudit a navíc je to dostatečně zastrašující částka pro další, kteří by se chtěli s Foxem kvůli podobným věcem soudit.

Nicméně soudce zatím byl byť s nižší částkou 40 000 dolarů i beztak dost tvrdý, neboť tato pokuta je pro Jamese Murdocha v současné době těžkou zátěží.

Děj filmu Vetřelec vs. Predátor: Expedice skupiny archeologů je na počátku 21. století vedena průmyslovým miliardářem Charlesem Weylandem do Antarktidy. Ten totiž věří, že s pomocí satelitů s termálním snímáním objeví zbytky starověkých chrámů, které by měly být starší než egyptské či aztécké pyradimy a měly by být schovány pod ledem. Jakmile tým najde zbytky lidských těl s dírami v hrudních koších, znamená to pravděpodobně, že chrám bude asi obydlen. Co je však horší, do chrámu příchází pět mladých predátorů za účelem vykonání rituálu dospělosti, který vyžaduje souboj na život a na smrt proti Vetřelcům. Brzy přijde boj, rozhodující o tom, která z ras má právo na život a která ne.


Zdroj: hollywoodreporter

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy