Glosy

Irán nemilosrdně trestá vše, co zavání Západem

foto: archiv

V červnu do iránských ulic bylo posláno na 70tisíc členů vycvičených gard, aby krutě trestali invazi západní kultury mezi svými občany. Iránský režim rozhoduje, co si můžete obléknout a co ne. Posledním zákazem je nošení šperků na krku u mužů. Trestány jsou i neislámská oblečení a účesy. „Mravní bezpečnostní plán“ bude tvrdě uplatňovat speciálně vycvičená posila, která potrestá jakoukoliv západní úchylku: volně uvázaný šátek, pevné kabáty, které by mohly zdůraznit siluetu těla, zkrácené kalhoty, z nichž by mohla být vidět lidská kůže – to je tvrdá morální sekce pro ženy. Muži se musí vyvarovat atraktivním účesům a šperkům na krk.

Nedávno iránským Parlamentem prošel návrh zákona kriminalizovat vlastnictví psa, protože to „představuje kulturní problém, slepé napodobování vulgární západní kultury „.

Cokoliv, co se podobá Západu, bude vymeteno, zrušeno, vytlučeno nebo kriminalizováno.

V těchto horkých dnech to nebudou mít někteří lidé lehké. Mnoho mladých lidí se totiž již delší dobu odklání od idejí svých rodičů, z nichž vypukla islámská revoluce. V horku se rádi trošku poodhalí, byť na naše poměry se jedná jen o drobné ústupky. Za to jim hrozí v lepším případě pokuta. Ale „pachatel“ může být dokonce i zatčen.

Ženy se musí pařit v hidžábu, zakrývající tělo od hlavy až k patě. Muži alespoň v parném létu mohou nosit krátké rukávy u košile. Ale kraťasy a šortky jsou zapovězené.

Iránská morální policie spadá pod Nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Prezident Mahmúd Ahmadínežád, který vede neustálý rivalní boj s duchovním vůdcem, v živém televizním vysílání v loňském roce řekl, že je proti těmto morálním nařízením.

Lidé mají strach, jestli nepřehlédli nějakou drobnost, za kterou by je mohla morální policie ztrestat. Musí se zbavit svých psích miláčků, protože psi jsou „nečistí“. Mnoho Íránců je vůbec doma nechová, přesto na severu Teheránu ti bohatší si zavedli chov. Loni byla na všechny vlastníky psů prominentním nekompromisním klerikem, ajatolláhem Makarem Shirazi, vyhlášena fatwa.

V loňském roce také také orgány v Teheránu vydaly seznam všech schválených účesů, aby obyvatelé měli jasnější a přesnější výběr ve volbě a mohli je tak nahradit za „dekadentní“ západní účesy, jako jsou třeba vlasy stažené do culíku nebo delší rozpuštěné vlasy u mužů.

 

Autor: Martina Boučková, Neutralne.cz. Text vychází z Guardian.

 

Foto: englishbaby

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Skandál s hackováním telefonů pokračuje
Skándály po anglicku – Rebekah Brooks a další podezřelí z hackingu a odposlechů
Japonci prodávají radioaktivní hovězí
Svět žádá Irán o propuštění nespravedlivě zatčených žen
Irán nemilosrdně trestá vše, co zavání Západem
Když se boří náckům ideály…
USA: Zákon na ochranu dětí se obrátil proti matkám
Jaké změny čekají malé britské školáky?
Americkou ekonomikou otřásá vysoká nezaměstnanost
Američtí učitelé pozměňovali studentům testy
Byznys s erotickými hračkami v Číně roste
Michele Hansonová: Nechte na pokoji squattery, Romy a bezdomovce!
Masový hrob odhalil brutální masakr Vikingů.
dTest varuje: Výrobci jogurtů uvádějí neprokázaná tvrzení
Rudější než rudá. Aneb jak se slaví 90 let od založení strany v Číně.
Řidičky v Saúdské Arábii? Trestuhodný čin!
Odhalený plakát Dva a půl chlapa
Odhalený plakát Dva a půl chlapa – rozcestník
Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy