Share

eidam

Když se řekne slovo „sýr“, většinou si hned vybavíte „eidam“. Eidam pochází z holandského městečka Edam. „I“ navíc se převzalo díky výslovnosti z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně jako Nizozemci, vyslovujte ho tedy „ejdam“ (nikoliv „ajdam“).

Jeho kořeny spadají až do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Eidam se řadí mezi polotvrdé sýry.

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Obsah tuku v sušině je možné vypočítat podle jednoduchého vzorce (t. v suš. = tuk/sušina x 100 %). Zajímavá je souvislost mezi obsahem tuku a vápníku. Čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin a také vápníku – viz tabulka. Zdroj dat z databáze ÚZEI, řádek „Sýr Eidam“

eidam

Uzený eidam – opravdu se vždycky udí?

Uzený eidam má okrově zabarvený povrch a na řezu zůstává sýrově žlutý. Na našem trhu patří k tradičním druhům přírodních sýrů. Někteří výrobci ho přírodně udí na bukových štěpkách. Jiní klasický způsob uzení nahrazují máčením sýrů v tzv. tekutém kouři anebo přidávají do sýrů kouřové aroma.

eidam recepty

Rostlinné náhražky sýrů

V posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je některá z mléčných složek nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky. Proto sledujte etikety se složením. Rostlinné alternativy k eidamu a obecně k sýrům nesmí mít ve svém názvu slovo „sýr“ nebo „sýrový“. Tyto analogy mívají označení například lidový smažák, směs na pizzu, eidam alternative apod. Jejich základem tedy není mléko.

Kde všude využít eidam? Inspirujte se lahodnými recepty

holandský sýrJaký recept se vám vybaví, když se řekne „eidam“? Určitě starý dobrý „smažák“. Byla by ale velká škoda nevyužít tento chutný sýr i v dalších typech pokrmů. Jen je třeba si uvědomit, kdy je lepší preferovat tučnější variantu a kdy se hodí eidam s nižším obsahem tuku. Co byste ale rozhodně neměli podcenit, je jeho výběr. U pultu můžete sledovat jeho barvu. Eidam by měl mít smetanově až sýrově žlutou barvu, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. Jedině v tomto případě je sýr dostatečně vyzrálý. Pokud si kupujete sýr, sledujte značky kvality potravin, které zaručují jeho přednosti. Jedná se např. o Klasu, Regionální potravinu, „biozebru“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

KRÉMOVÁ ČESNEČKA SE SÝROVÝM CHIPSEM

krémová česnečka

Na česnečku existuje nepřeberné množství receptů od její klasické „kocovinové“ verze až po hutnou smetanovou. V následujícím receptu bude česnečka povýšena na slavnostní nedělní oběd, a to nejen díky lahodné krémové konzistenci, ale i úžasným sýrovým chipsům.

Ingredience (na 4 porce):

  • 20 g másla
  • 1 cibule
  • 6 větších stroužků česneku
  • 2 větší brambory
  • 600 ml vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř
  • 200 g eidamu

 

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  2. Oloupejte stroužky česneku a rozbijte je nožem.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku.
  4. Přidejte 5 stroužků česneku a ještě 2 minuty pomalu opékejte.
  5. Vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Do polévky přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky. Poté vše osolte a opepřete podle vlastní chuti.
  6. Až brambory změknou, polévku rozmixujte. Přidejte smetanu a rozdrcený zbývající stroužek česneku.
  7. Polévku znovu přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
  8. Připravte si sýrové chipsy. Nastrouhejte eidam a na plech vyložený pečícím papírem z eidamu vytvořte 4 kopičky.
  9. Vložte plech do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova.
  10. Až sýrové chipsy vyjměte z trouby, nechte je lehce vychladnout.
  11. Krémovou polévku podávejte ozdobenou sýrový chipsem.

NAKLÁDANÝ EIDAM

nakládaný eidam

Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.

Ingredience:

  • 200 g eidamu v celku
  • 3 chilli papričky
  • Pár kuliček nového koření
  • Pár kuliček pepře
  • Čerstvý rozmarýn
  • Čerstvý tymián
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • Olej – slunečnicový, nebo řepkový

 

Postup:

  1. Eidam nakrájejte na kostičky (asi 1×1 až 2×2 cm velké).
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozbijte a tymián oberte z větviček.
  3. Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience.
  4. Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.
  5. Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno.
  6. Sklenicí několikrát bouchněte, aby unikly vzduchové bublinky a poté ji zavřete.
  7. Uložte na 5 – 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM

tvarohová pomazánka

Co nosili drvoštěpi do lesa, aby měli pořádně vydatnou a výživnou svačinu? Čerstvý chleba s domácí tvarohovou pomazánkou. Přidejte do ní trochu eidamu s česnekem a hnedle máte připravenou chutnou, vyváženou a poměrně lehkou večeři.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 80 g eidamu
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce majonézy
  • Čerstvý citronový tymián
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

 Postup:

  1. Z česneku vyřízněte střed. Poté česnek prolisujte do tvarohu.
  2. Přidejte majonézu a vše dobře promíchejte.
  3. Sýr nastrouhejte najemno a vmíchejte do pomazánky.
  4. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Tymián můžete vmíchat přímo do hotové pomazánky, nebo jím jen ozdobit namazaný krajíc.

 

HOLANDSKÝ ŘÍZEK

holandský řízek

Máte rádi kombinaci mletého masa a sýra? Pak by ve vaší kuchařce neměl chybět recept na holandský řízek, který mají hodně v oblibě i děti. Pokud se vám líbí, že po rozkrojení řízečku sýr krásně vyteče, použijte při přípravě pokrmu tučnější variantu eidamu.

 

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (ideálně 50 % vepřového a 50 % hovězího)
  • 120 g eidamu vcelku
  • Sůl, pepř
  • Hrst hladkolisté petržele
  • 3 vejce
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Olej na smažení

 

Postup:

  1. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte ho do masa.
  2. Přidejte jedno vejce a nahrubo nasekanou petržel.
  3. Ochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
  4. Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z nich řízky tlusté asi 1 cm.
  5. V hlubokém talíři rozšlehejte zbylá vejce, do druhého nasypte mouku a do třetího strouhanku.
  6. Řízky postupně obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance.
  7. Pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

 

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

Nejnovější příspěvky na webu:

Eva Hölzelová: Arina

Eva Hölzelová: Arina

19. Listopad 2017

Je to pohádka? Nebo mýtický příběh? V roli čtenáře budete často tápat, až se nakonec rozhodnete tuhle věc neřešit a ponoříte se do svěžího příběhu odloženého znetvořeného chlapečka Adama, který vyrostl u lesních žen, moudrých a spravedlivých. Převzal od nich jejich moudrost, a přidal mužnou odvahu. Jednoho se musel vydat do světa, protože tak už to bývá. Aby nebyl sám, přidala se k němu i moudrá, lehce svérázná a někdy i prostořeká vlčice Arina. Lidské království ovládla pavoučí královna Arachnita a nepěknou kletbu uvrhla na členy královské rodiny. Dalo by se říct, že jedna pohroma stíhá další a ani s příchodem Adama to není

Lenka Sobotová: Suchý konce

Lenka Sobotová: Suchý konce

19. Listopad 2017

Duševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v hlavě úplně to samé. „Všechno je na korbě, náklaďák naložený do výšky vypadá jako nějaký pojízdný strašidelný hrad z pouti. Druhé auto řízené pobočníkem a naložené sutí včetně dubových parket už odjelo ke sběrnému dvoru.  „A co vy? Přece vás tu nenecháme…“ zarazí se šéf při pohledu na paní domu, bezprizornou postavu s kabelkou přitisknutou k hrudi, nerozhodně stojící na verandě, kterou profukuje vítr, až to

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

19. Listopad 2017

Když se ke slovu dostane krizová situace, kdy se dostaneme na samé dno a přicházíme o něco nesmírně cenného, pohled na svět se dramaticky mění. Člověk někdy přijde o všechno. Přijde o práci, rodinu nebo o zdraví. Možná se už nikdy nepostavíte na nohy. Možná už nikdy nedáte dohromady rozbitou rodinu. Možná pak zůstane jediným, co vám zbývá víra, že vše se děje z nějakého důvodu. A že všude je světýlko naděje, které je třeba jen nalézt. A přání se plní. Někdy dříve, někdy později, ale plní. A nic se neděje dříve, než se to má opravdu stát. A o tomhle všem je

Strakaté pohádky ze šuplíku

Strakaté pohádky ze šuplíku

15. Listopad 2017

Vodníci, princezny, ale i strašidla a chytrá zvířátka jsou hrdiny pohádek Františka Nepila. Díky veselé knížce Strakaté pohádky můžete poznat na dvě desítky nových.   Strakaté pohádky pocházejí z pozůstalosti Františka Nepila. Většina z dvanácti pohádek patří k souboru, jenž sestavil ještě sám autor. Zdena Nepilová a Ivana Hutařová přidaly k osmi původním ještě čtyři, které vznikly ve zhruba stejné době a vyšly v dětských časopisech. František Nepil uměl kouzlit se slovy, hrál si s jazykem, miloval naši krásnou řeč a dobře vyprávěné příběhy. Z jeho fejetonů dodnes dýchá pohoda, klid a jemný humor. Stejné spisovatelské umění se skrývá i v autorových pohádkách. Seznamte se s pejskem, který se naučil od koček lhát

  1. Jan says:

    Co se mi vybaví, když se řekne eidam? Nejhnusnější hmota na světě vzdáleně připomínající sýr, nehnusnější výrobek z mlékárenského průmyslu na světě. Rádoby sýr bez vůbec žádné chuti ani hodnoty. Češi by se radši měli stydět za ten hnusný Eidam a nikoliv o tom odpadu psát jako o nejoblíbenějším českém sýru.

Comments are closed.