Eidam – nejoblíbenější český sýr pod lupou

Únor 17, 2017 in Recepty, Tiskové zprávy

Share

eidam

Když se řekne slovo „sýr“, většinou si hned vybavíte „eidam“. Eidam pochází z holandského městečka Edam. „I“ navíc se převzalo díky výslovnosti z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně jako Nizozemci, vyslovujte ho tedy „ejdam“ (nikoliv „ajdam“).

Jeho kořeny spadají až do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Eidam se řadí mezi polotvrdé sýry.

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Obsah tuku v sušině je možné vypočítat podle jednoduchého vzorce (t. v suš. = tuk/sušina x 100 %). Zajímavá je souvislost mezi obsahem tuku a vápníku. Čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin a také vápníku – viz tabulka. Zdroj dat z databáze ÚZEI, řádek „Sýr Eidam“

eidam

Uzený eidam – opravdu se vždycky udí?

Uzený eidam má okrově zabarvený povrch a na řezu zůstává sýrově žlutý. Na našem trhu patří k tradičním druhům přírodních sýrů. Někteří výrobci ho přírodně udí na bukových štěpkách. Jiní klasický způsob uzení nahrazují máčením sýrů v tzv. tekutém kouři anebo přidávají do sýrů kouřové aroma.

eidam recepty

Rostlinné náhražky sýrů

V posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je některá z mléčných složek nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky. Proto sledujte etikety se složením. Rostlinné alternativy k eidamu a obecně k sýrům nesmí mít ve svém názvu slovo „sýr“ nebo „sýrový“. Tyto analogy mívají označení například lidový smažák, směs na pizzu, eidam alternative apod. Jejich základem tedy není mléko.

Kde všude využít eidam? Inspirujte se lahodnými recepty

holandský sýrJaký recept se vám vybaví, když se řekne „eidam“? Určitě starý dobrý „smažák“. Byla by ale velká škoda nevyužít tento chutný sýr i v dalších typech pokrmů. Jen je třeba si uvědomit, kdy je lepší preferovat tučnější variantu a kdy se hodí eidam s nižším obsahem tuku. Co byste ale rozhodně neměli podcenit, je jeho výběr. U pultu můžete sledovat jeho barvu. Eidam by měl mít smetanově až sýrově žlutou barvu, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. Jedině v tomto případě je sýr dostatečně vyzrálý. Pokud si kupujete sýr, sledujte značky kvality potravin, které zaručují jeho přednosti. Jedná se např. o Klasu, Regionální potravinu, „biozebru“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

KRÉMOVÁ ČESNEČKA SE SÝROVÝM CHIPSEM

krémová česnečka

Na česnečku existuje nepřeberné množství receptů od její klasické „kocovinové“ verze až po hutnou smetanovou. V následujícím receptu bude česnečka povýšena na slavnostní nedělní oběd, a to nejen díky lahodné krémové konzistenci, ale i úžasným sýrovým chipsům.

Ingredience (na 4 porce):

  • 20 g másla
  • 1 cibule
  • 6 větších stroužků česneku
  • 2 větší brambory
  • 600 ml vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř
  • 200 g eidamu

 

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  2. Oloupejte stroužky česneku a rozbijte je nožem.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku.
  4. Přidejte 5 stroužků česneku a ještě 2 minuty pomalu opékejte.
  5. Vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Do polévky přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky. Poté vše osolte a opepřete podle vlastní chuti.
  6. Až brambory změknou, polévku rozmixujte. Přidejte smetanu a rozdrcený zbývající stroužek česneku.
  7. Polévku znovu přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
  8. Připravte si sýrové chipsy. Nastrouhejte eidam a na plech vyložený pečícím papírem z eidamu vytvořte 4 kopičky.
  9. Vložte plech do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova.
  10. Až sýrové chipsy vyjměte z trouby, nechte je lehce vychladnout.
  11. Krémovou polévku podávejte ozdobenou sýrový chipsem.

NAKLÁDANÝ EIDAM

nakládaný eidam

Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.

Ingredience:

  • 200 g eidamu v celku
  • 3 chilli papričky
  • Pár kuliček nového koření
  • Pár kuliček pepře
  • Čerstvý rozmarýn
  • Čerstvý tymián
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • Olej – slunečnicový, nebo řepkový

 

Postup:

  1. Eidam nakrájejte na kostičky (asi 1×1 až 2×2 cm velké).
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozbijte a tymián oberte z větviček.
  3. Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience.
  4. Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.
  5. Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno.
  6. Sklenicí několikrát bouchněte, aby unikly vzduchové bublinky a poté ji zavřete.
  7. Uložte na 5 – 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM

tvarohová pomazánka

Co nosili drvoštěpi do lesa, aby měli pořádně vydatnou a výživnou svačinu? Čerstvý chleba s domácí tvarohovou pomazánkou. Přidejte do ní trochu eidamu s česnekem a hnedle máte připravenou chutnou, vyváženou a poměrně lehkou večeři.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 80 g eidamu
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce majonézy
  • Čerstvý citronový tymián
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

 Postup:

  1. Z česneku vyřízněte střed. Poté česnek prolisujte do tvarohu.
  2. Přidejte majonézu a vše dobře promíchejte.
  3. Sýr nastrouhejte najemno a vmíchejte do pomazánky.
  4. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Tymián můžete vmíchat přímo do hotové pomazánky, nebo jím jen ozdobit namazaný krajíc.

 

HOLANDSKÝ ŘÍZEK

holandský řízek

Máte rádi kombinaci mletého masa a sýra? Pak by ve vaší kuchařce neměl chybět recept na holandský řízek, který mají hodně v oblibě i děti. Pokud se vám líbí, že po rozkrojení řízečku sýr krásně vyteče, použijte při přípravě pokrmu tučnější variantu eidamu.

 

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (ideálně 50 % vepřového a 50 % hovězího)
  • 120 g eidamu vcelku
  • Sůl, pepř
  • Hrst hladkolisté petržele
  • 3 vejce
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Olej na smažení

 

Postup:

  1. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte ho do masa.
  2. Přidejte jedno vejce a nahrubo nasekanou petržel.
  3. Ochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
  4. Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z nich řízky tlusté asi 1 cm.
  5. V hlubokém talíři rozšlehejte zbylá vejce, do druhého nasypte mouku a do třetího strouhanku.
  6. Řízky postupně obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance.
  7. Pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

 

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

Nejnovější příspěvky na webu:

Běh – nastartuje tělo a zklidní mysl

Běh - nastartuje tělo a zklidní mysl

26. Březen 2017

Běh je přirozenou součástí našeho života, stejně jako chození. Je důležité přestat řešit techniku, jak při něm ukládat nohy či ruce. Je potřeba se jednoduše rozběhnout, pravidelně dýchat a vychutnávat si pocit volnosti, ze kterého plyne řada výhod pro naše tělo. Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč se pravidelně věnovat běhu, je fakt, že posiluje imunitní systém a činí tak organismus odolnějším vůči infekcím. Podle studie, kterou vypracovala Univerzita v Severní Karolíně v USA, jsou lidé, kteří běhají alespoň patnáct minut denně, a to minimálně pětkrát týdně, o polovinu méně nemocní než lidé, kteří vůbec neběhají. Běh je také ideálním pomocníkem při

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

26. Březen 2017

Aneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize.  Budu si je asi navždy pamatovat a od té doby si při šálku čaje vzpomenu a alespoň si plně uvědomím, KDY a JAK čaj piju. Ostatní z knihy už je práce na sedm dní a na trochu víc sebekázně. Ale stojí to za to. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i na duchu obrovskou úlevu. Energii, která se zdánlivě vlévá do těla odnikud

27.3.-.2.4.2017: Týden spravedlnosti

27.3.-.2.4.2017: Týden spravedlnosti

26. Březen 2017

Spravedlnost přinese hmatatelné výsledky. Považovala bych tento týden za jeden z těch, kdy se člověku výrazně uleví. Nebo přitíží, to záleží na tom, jaký Damoklův meč nad ním zrovna visí. V čele stojí Spravedlnost a Soud a punc spravedlivého zacházení dodává i 6 mincí. A protože je celý výklad zakončen také spravedlivým a moudrým Veleknězem,  skoro se mi chce říct jen – vyčkejte věcí příštích, tady není třeba žádný komentář. Podíváme se ale, co je mezi tím vším. Vytáhněme si z toho pro sebe to nejlepší. Vezmu-li to hned zkraje, tak se na tento týden mohou těšit všichni, kdož dobře zaseli. Ukončení cyklu, odvaha, plné

Vyrábět si vlastní kosmetiku je jako vaření

Vyrábět si vlastní kosmetiku je jako vaření

23. Březen 2017

Buďte mazaní i mazané jako lišky a naučte se na kurzu vyrábět domácí přírodní kosmetiku. S Liškou Mazanou je to snadné jako uvařit si… stačí znát pár jednoduchých rad, mít kvalitní ingredience a užívat si to.Petra Seidlová a Tereza Máčelová, čili Lišky Mazané, ukážou, jak na to Kurzy domácí přírodní kosmetiky jsou pro začátečníky i pro pokročilé, kteří mají chuť se dozvědět víc, vyzkoušet si nové ingredience, sdílet svoje zkušenosti a strávit čas s lidmi se stejným zájmem. Na kurzech se naučíte vyrábět kosmetiku vlastnoručně. Zvolíte si složení, vyhovující právě vaší pleti, poznáte lépe svoje tělo, vyhnete se alergenům nebo si vyrobíte čistě veganskou kosmetiku. Můžete experimentovat

Eidam – nejoblíbenější český sýr pod lupou

Jeden komentář

    1. Jan napsal:

      Co se mi vybaví, když se řekne eidam? Nejhnusnější hmota na světě vzdáleně připomínající sýr, nehnusnější výrobek z mlékárenského průmyslu na světě. Rádoby sýr bez vůbec žádné chuti ani hodnoty. Češi by se radši měli stydět za ten hnusný Eidam a nikoliv o tom odpadu psát jako o nejoblíbenějším českém sýru.

Zanech komentář

Anti-Spam Quiz:

Eidam – nejoblíbenější český sýr pod lupou

0 Trackbacks