Knihy,  MB,  Recepty

Recept: dýňová kaše se smaženými kuličkami

Hurá, dýňová sezóna je tady.

kucharka-ze-svatojanu

Dýně jsou nejenom velmi chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, B, C. Uvádí se, že dýně může pomoci při zdravotních problémech týkající se slinivky břišní, sleziny, ledvin a při žaludečních obtížích. Při zpracování dýně nevyhazujte ani semínka, jsou bohatým zdrojem zinku. Jedná se o významný antioxidant, který nás chrání před stárnutím a rakovinou. Zinek se stará o naši kůži, vlasy a nehty. Podporuje hojení ekzému, pomáhá při léčbě akné, ran a popálenin. Možná si ho kupujete i v tabletách spolu s dalšími minerálními látkami jako prostředek proti vypadávání vlasů a pro pevnější nehty.

Dýňová semínka nechte chroupat i své mužské protějšky – stojí prý za zlepšení mužské plodnosti a sexuality. Můžete je jíst čerstvá nebo pražená.

Dýně je prostě celá úžasná, můžete ji využít při redukční dietě nebo detoxikační kúře. Posilte s dýní svou imunitu a dobře si pochutnejte třeba na jednom z receptů z kuchařského bestselleru Evy Francové, KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU, zdraví v kuchyni, z nakladatelství Motto.

RECEPT
 
Vynikající dobrota, hrozí přežrání!
dynova-kase
 

INGREDIENCE
Kaše
500 g brambor
1 dýně hokkaido
3 cibule
Sůl, kmín
4 lžíce oleje

Kuličky
Olej na smažení
500 g tempehu (nebo uzeného tofu)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce tamari omáčky
4 lžíce sekané petrželky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Hrašky
Sůl
Asi 6 lžic instantní pohankové kaše

Půl kila brambor očistíme a nakrájíme na kostky. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme také na kostičky. Oboje dáme společně do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme stejně jako brambory. Slijeme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory spolu se třemi cibulemi osmaženými na oleji dozlatova.

Půl kila tempehu nebo uzeného tofu (nebo kombinaci obojího) vložíme do mixéru spolu s pokrájenou cibulí a třemi stroužky česneku. Přidáme dvě lžíce Tamari, sekanou petrželku, dvě lžíce lahůdkového droždí, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody a rozmixujeme na hrubší pastu. Podle potřeby zahustíme instantní pohankovou kaší (obsahuje pouze tepelně upravenou drcenou pohanku, nic jiného, seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou). Můžeme podle chuti i přisolit. Tvoříme kuličky, které smažíme na pánvi vytřené olejem, můžeme je i péct v troubě. Podáváme s kvašenou zeleninou.

Ukázka z khihy Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, zdraví z kuchyně, nakladatelství Motto, 2016.

Dobrou chuť!

[pt_view id=”65599bf9q6″]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy