Share

Hurá, dýňová sezóna je tady.

kucharka-ze-svatojanuDýně jsou nejenom velmi chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, B, C. Uvádí se, že dýně může pomoci při zdravotních problémech týkající se slinivky břišní, sleziny, ledvin a při žaludečních obtížích. Při zpracování dýně nevyhazujte ani semínka, jsou bohatým zdrojem zinku. Jedná se o významný antioxidant, který nás chrání před stárnutím a rakovinou. Zinek se stará o naši kůži, vlasy a nehty. Podporuje hojení ekzému, pomáhá při léčbě akné, ran a popálenin. Možná si ho kupujete i v tabletách spolu s dalšími minerálními látkami jako prostředek proti vypadávání vlasů a pro pevnější nehty.

Dýňová semínka nechte chroupat i své mužské protějšky – stojí prý za zlepšení mužské plodnosti a sexuality. Můžete je jíst čerstvá nebo pražená.

Dýně je prostě celá úžasná, můžete ji využít při redukční dietě nebo detoxikační kúře. Posilte s dýní svou imunitu a dobře si pochutnejte třeba na jednom z receptů z kuchařského bestselleru Evy Francové, KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU, zdraví v kuchyni, z nakladatelství Motto.

RECEPT
Vynikající dobrota, hrozí přežrání!
dynova-kase

INGREDIENCE
Kaše
500 g brambor
1 dýně hokkaido
3 cibule
Sůl, kmín
4 lžíce oleje

Kuličky
Olej na smažení
500 g tempehu (nebo uzeného tofu)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce tamari omáčky
4 lžíce sekané petrželky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Hrašky
Sůl
Asi 6 lžic instantní pohankové kaše

Půl kila brambor očistíme a nakrájíme na kostky. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme také na kostičky. Oboje dáme společně do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme stejně jako brambory. Slijeme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory spolu se třemi cibulemi osmaženými na oleji dozlatova.

Půl kila tempehu nebo uzeného tofu (nebo kombinaci obojího) vložíme do mixéru spolu s pokrájenou cibulí a třemi stroužky česneku. Přidáme dvě lžíce Tamari, sekanou petrželku, dvě lžíce lahůdkového droždí, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody a rozmixujeme na hrubší pastu. Podle potřeby zahustíme instantní pohankovou kaší (obsahuje pouze tepelně upravenou drcenou pohanku, nic jiného, seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou). Můžeme podle chuti i přisolit. Tvoříme kuličky, které smažíme na pánvi vytřené olejem, můžeme je i péct v troubě.
Podáváme s kvašenou zeleninou.

[/ezcol_2third_end]
Ukázka z khihy Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, zdraví z kuchyně, nakladatelství Motto, 2016.
Dobrou chuť!
Nejnovější příspěvky na webu:

Eva Hölzelová: Arina

Eva Hölzelová: Arina

19. Listopad 2017

Je to pohádka? Nebo mýtický příběh? V roli čtenáře budete často tápat, až se nakonec rozhodnete tuhle věc neřešit a ponoříte se do svěžího příběhu odloženého znetvořeného chlapečka Adama, který vyrostl u lesních žen, moudrých a spravedlivých. Převzal od nich jejich moudrost, a přidal mužnou odvahu. Jednoho se musel vydat do světa, protože tak už to bývá. Aby nebyl sám, přidala se k němu i moudrá, lehce svérázná a někdy i prostořeká vlčice Arina. Lidské království ovládla pavoučí královna Arachnita a nepěknou kletbu uvrhla na členy královské rodiny. Dalo by se říct, že jedna pohroma stíhá další a ani s příchodem Adama to není

Lenka Sobotová: Suchý konce

Lenka Sobotová: Suchý konce

19. Listopad 2017

Duševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v hlavě úplně to samé. „Všechno je na korbě, náklaďák naložený do výšky vypadá jako nějaký pojízdný strašidelný hrad z pouti. Druhé auto řízené pobočníkem a naložené sutí včetně dubových parket už odjelo ke sběrnému dvoru.  „A co vy? Přece vás tu nenecháme…“ zarazí se šéf při pohledu na paní domu, bezprizornou postavu s kabelkou přitisknutou k hrudi, nerozhodně stojící na verandě, kterou profukuje vítr, až to