Share

Hurá, dýňová sezóna je tady.

kucharka-ze-svatojanuDýně jsou nejenom velmi chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, B, C. Uvádí se, že dýně může pomoci při zdravotních problémech týkající se slinivky břišní, sleziny, ledvin a při žaludečních obtížích. Při zpracování dýně nevyhazujte ani semínka, jsou bohatým zdrojem zinku. Jedná se o významný antioxidant, který nás chrání před stárnutím a rakovinou. Zinek se stará o naši kůži, vlasy a nehty. Podporuje hojení ekzému, pomáhá při léčbě akné, ran a popálenin. Možná si ho kupujete i v tabletách spolu s dalšími minerálními látkami jako prostředek proti vypadávání vlasů a pro pevnější nehty.

Dýňová semínka nechte chroupat i své mužské protějšky – stojí prý za zlepšení mužské plodnosti a sexuality. Můžete je jíst čerstvá nebo pražená.

Dýně je prostě celá úžasná, můžete ji využít při redukční dietě nebo detoxikační kúře. Posilte s dýní svou imunitu a dobře si pochutnejte třeba na jednom z receptů z kuchařského bestselleru Evy Francové, KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU, zdraví v kuchyni, z nakladatelství Motto.

RECEPT
Vynikající dobrota, hrozí přežrání!
dynova-kase

INGREDIENCE
Kaše
500 g brambor
1 dýně hokkaido
3 cibule
Sůl, kmín
4 lžíce oleje

Kuličky
Olej na smažení
500 g tempehu (nebo uzeného tofu)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce tamari omáčky
4 lžíce sekané petrželky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Hrašky
Sůl
Asi 6 lžic instantní pohankové kaše

Půl kila brambor očistíme a nakrájíme na kostky. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme také na kostičky. Oboje dáme společně do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme stejně jako brambory. Slijeme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory spolu se třemi cibulemi osmaženými na oleji dozlatova.

Půl kila tempehu nebo uzeného tofu (nebo kombinaci obojího) vložíme do mixéru spolu s pokrájenou cibulí a třemi stroužky česneku. Přidáme dvě lžíce Tamari, sekanou petrželku, dvě lžíce lahůdkového droždí, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody a rozmixujeme na hrubší pastu. Podle potřeby zahustíme instantní pohankovou kaší (obsahuje pouze tepelně upravenou drcenou pohanku, nic jiného, seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou). Můžeme podle chuti i přisolit. Tvoříme kuličky, které smažíme na pánvi vytřené olejem, můžeme je i péct v troubě.
Podáváme s kvašenou zeleninou.

[/ezcol_2third_end]
Ukázka z khihy Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, zdraví z kuchyně, nakladatelství Motto, 2016.
Dobrou chuť!
Nejnovější příspěvky na webu:

Netvorovi budeš naslouchat!

Netvorovi budeš naslouchat!

24. Květen 2017

Co se stane, když se malému chlapci znenadání ukáže podivný netvor, doposud ukrytý v tisu na zahradě? A proč mu Conor prostě musí naslouchat? Prozradí jímavá a napínavá audiokniha Volání netvora. Conor je obyčejný třináctiletý kluk, který by měl lítat venku s kamarády, bavit se a dělat lumpárny, za které pak bude hubován. Conor však ví, že si podobné bezstarostné dětství bohužel asi nikdy neužije. Chlapcova maminka je totiž velmi nemocná, tatínek žije až předaleko za mořem v Americe a o Conora se často stará přísná a akurátní babička. Život není snadný doma, ale ani ve škole to není žádný med. Spolužáci rádi šťourají

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

14. Květen 2017

Celým týdnem se bude prolínat citlivost, kterou ale má na svědomí přesně to, co vám energii bere. V první chvíli mne napadlo, že karty přímo navazují na předchozí týden, který byl jen jemnou přípravou. Pokud vám něco nebylo jasné, tento další týden se jednoduše řečeno - to dobré i špatné zvýrazní, aby to bylo více vidět. Jako když se rozsvítí reflektory na cestu. Jako když se po nemoci konečně znovu nadechnete a víte, že to už bude dobré. Jako když povolí bolest a zase se rozsvítí svět. Ještě nejste v kondici, ale úleva je znatelná. Tak takový bude tento týden: Množství citlivých a