Recept: dýňová kaše se smaženými kuličkami

Říjen 9, 2016 in Knihy, MB, Recepty

Share

Hurá, dýňová sezóna je tady.

kucharka-ze-svatojanuDýně jsou nejenom velmi chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, B, C. Uvádí se, že dýně může pomoci při zdravotních problémech týkající se slinivky břišní, sleziny, ledvin a při žaludečních obtížích. Při zpracování dýně nevyhazujte ani semínka, jsou bohatým zdrojem zinku. Jedná se o významný antioxidant, který nás chrání před stárnutím a rakovinou. Zinek se stará o naši kůži, vlasy a nehty. Podporuje hojení ekzému, pomáhá při léčbě akné, ran a popálenin. Možná si ho kupujete i v tabletách spolu s dalšími minerálními látkami jako prostředek proti vypadávání vlasů a pro pevnější nehty.

Dýňová semínka nechte chroupat i své mužské protějšky – stojí prý za zlepšení mužské plodnosti a sexuality. Můžete je jíst čerstvá nebo pražená.

Dýně je prostě celá úžasná, můžete ji využít při redukční dietě nebo detoxikační kúře. Posilte s dýní svou imunitu a dobře si pochutnejte třeba na jednom z receptů z kuchařského bestselleru Evy Francové, KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU, zdraví v kuchyni, z nakladatelství Motto.

RECEPT
Vynikající dobrota, hrozí přežrání!
dynova-kase

INGREDIENCE
Kaše
500 g brambor
1 dýně hokkaido
3 cibule
Sůl, kmín
4 lžíce oleje

Kuličky
Olej na smažení
500 g tempehu (nebo uzeného tofu)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce tamari omáčky
4 lžíce sekané petrželky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Hrašky
Sůl
Asi 6 lžic instantní pohankové kaše

Půl kila brambor očistíme a nakrájíme na kostky. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme také na kostičky. Oboje dáme společně do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme stejně jako brambory. Slijeme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory spolu se třemi cibulemi osmaženými na oleji dozlatova.

Půl kila tempehu nebo uzeného tofu (nebo kombinaci obojího) vložíme do mixéru spolu s pokrájenou cibulí a třemi stroužky česneku. Přidáme dvě lžíce Tamari, sekanou petrželku, dvě lžíce lahůdkového droždí, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody a rozmixujeme na hrubší pastu. Podle potřeby zahustíme instantní pohankovou kaší (obsahuje pouze tepelně upravenou drcenou pohanku, nic jiného, seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou). Můžeme podle chuti i přisolit. Tvoříme kuličky, které smažíme na pánvi vytřené olejem, můžeme je i péct v troubě.
Podáváme s kvašenou zeleninou.

[/ezcol_2third_end]
Ukázka z khihy Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, zdraví z kuchyně, nakladatelství Motto, 2016.
Dobrou chuť!
Nejnovější příspěvky na webu:

Běh – nastartuje tělo a zklidní mysl

Běh - nastartuje tělo a zklidní mysl

26. Březen 2017

Běh je přirozenou součástí našeho života, stejně jako chození. Je důležité přestat řešit techniku, jak při něm ukládat nohy či ruce. Je potřeba se jednoduše rozběhnout, pravidelně dýchat a vychutnávat si pocit volnosti, ze kterého plyne řada výhod pro naše tělo. Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč se pravidelně věnovat běhu, je fakt, že posiluje imunitní systém a činí tak organismus odolnějším vůči infekcím. Podle studie, kterou vypracovala Univerzita v Severní Karolíně v USA, jsou lidé, kteří běhají alespoň patnáct minut denně, a to minimálně pětkrát týdně, o polovinu méně nemocní než lidé, kteří vůbec neběhají. Běh je také ideálním pomocníkem při

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

Li Č-Čchang: Sedni si a nedělej NIC

26. Březen 2017

Aneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize.  Budu si je asi navždy pamatovat a od té doby si při šálku čaje vzpomenu a alespoň si plně uvědomím, KDY a JAK čaj piju. Ostatní z knihy už je práce na sedm dní a na trochu víc sebekázně. Ale stojí to za to. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i na duchu obrovskou úlevu. Energii, která se zdánlivě vlévá do těla odnikud

Komentáře nejsou povoleny.