Share

Hurá, dýňová sezóna je tady.

kucharka-ze-svatojanuDýně jsou nejenom velmi chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, B, C. Uvádí se, že dýně může pomoci při zdravotních problémech týkající se slinivky břišní, sleziny, ledvin a při žaludečních obtížích. Při zpracování dýně nevyhazujte ani semínka, jsou bohatým zdrojem zinku. Jedná se o významný antioxidant, který nás chrání před stárnutím a rakovinou. Zinek se stará o naši kůži, vlasy a nehty. Podporuje hojení ekzému, pomáhá při léčbě akné, ran a popálenin. Možná si ho kupujete i v tabletách spolu s dalšími minerálními látkami jako prostředek proti vypadávání vlasů a pro pevnější nehty.

Dýňová semínka nechte chroupat i své mužské protějšky – stojí prý za zlepšení mužské plodnosti a sexuality. Můžete je jíst čerstvá nebo pražená.

Dýně je prostě celá úžasná, můžete ji využít při redukční dietě nebo detoxikační kúře. Posilte s dýní svou imunitu a dobře si pochutnejte třeba na jednom z receptů z kuchařského bestselleru Evy Francové, KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU, zdraví v kuchyni, z nakladatelství Motto.

RECEPT
Vynikající dobrota, hrozí přežrání!
dynova-kase

INGREDIENCE
Kaše
500 g brambor
1 dýně hokkaido
3 cibule
Sůl, kmín
4 lžíce oleje

Kuličky
Olej na smažení
500 g tempehu (nebo uzeného tofu)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce tamari omáčky
4 lžíce sekané petrželky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Hrašky
Sůl
Asi 6 lžic instantní pohankové kaše

Půl kila brambor očistíme a nakrájíme na kostky. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme také na kostičky. Oboje dáme společně do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme stejně jako brambory. Slijeme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory spolu se třemi cibulemi osmaženými na oleji dozlatova.

Půl kila tempehu nebo uzeného tofu (nebo kombinaci obojího) vložíme do mixéru spolu s pokrájenou cibulí a třemi stroužky česneku. Přidáme dvě lžíce Tamari, sekanou petrželku, dvě lžíce lahůdkového droždí, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody a rozmixujeme na hrubší pastu. Podle potřeby zahustíme instantní pohankovou kaší (obsahuje pouze tepelně upravenou drcenou pohanku, nic jiného, seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou). Můžeme podle chuti i přisolit. Tvoříme kuličky, které smažíme na pánvi vytřené olejem, můžeme je i péct v troubě.
Podáváme s kvašenou zeleninou.

[/ezcol_2third_end]
Ukázka z khihy Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, zdraví z kuchyně, nakladatelství Motto, 2016.
Dobrou chuť!
Nejnovější příspěvky na webu:

Život je právo, ne povinnost

Život je právo, ne povinnost

13. Únor 2018

První premiérou v roce 2018 v Městském divadle Mladá Boleslav bude inscenace Teď mě zabij, současného kanadského dramatika Brada Frasera. Režie se ujal umělecký šéf Petr Mikeska. Hra je příběhem otevírajícím téma sexuality hendikepovaných a nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením. Dalším silným tématem hry je eutanazie. Premiéra se uskuteční 23. 2. 2018 od 19:00 na Velké scéně. Hra Teď mě zabij je příběhem jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy všech členů a jejich přátel. Nehody se totiž stávají a musíme jim čelit, ať chceme nebo ne. To důležité je ale

Ztratila všechno, našla mnohem víc

Ztratila všechno, našla mnohem víc

26. Leden 2018

Místo svatby smuteční obřad. Aimee se měla vdávat a teď kráčí za rakví svého snoubence. Ale co se vlastně stalo a proč musela přijít o Všechno, co máme? Aimee poznala Jamese, když byli oba malé děti. Jejich mnohaleté přátelství postupně přerostlo v hlubokou životní lásku. Touha a náklonnost logicky vykrystalizovala v žádost o ruku a zasnoubení. Jenže James dva měsíce před svatbou zmizel kdesi v Mexiku, a pak jeho bratr Thomas pouze vyzvedl mrtvé tělo. Aimee tedy nakonec ve svůj plánovaný svatební den oplakává milovaného muže na jeho pohřbu. Plna zoufalství utíká před zármutkem, toužící zavřít se v tichu a klidu, pryč od všech blízkých.