Share

Francouzské koláče na podzimní stůl

5_hruskovy-paj_foto-petite-france-repro-zdarma


6_sirup-z-cerneho-rybizu_foto-petite-france-repro-zdarma
Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém zpracování i nevšedním gurmánském zážitku. Několik tipů v podobě nových koláčů nabízejí teď v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde se zaměřují na tradiční francouzské recepty. Vyzkoušet tu můžete slavný obrácený jablkový koláč sester Tatinových, noblesní Štrasburský koláč, lehký hruškový páj nebo jemný koláč z dýně. Sezónním hitem jsou díky parnému létu také domácí sirupy: stejně jako všechny pečené dobroty, i šťávy z malin a z černého rybízu jsou tu vyrobeny bez konzervantů a barviv, což jen potvrzuje trend, že mlsat se dá i zdravě.

Pochoutky ze „sladké Francie“ se v Česku rychle zabydlely a není  divu, že například Tarte Tatin, neboli obrácený jablkový koláč, patří ve francouzském pekařství a cukrářství v Myslíkově ulici v Praze mezi nejprodávanější sladkosti. Vznikl přitom vlastně omylem: „Tarte Tatin se jmenuje po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline Tatinových, které začátkem minulého století společně vedly hotel v malém městečku v údolí řeky Loiry. V září roku 1880, během lovecké sezóny, prý začala Stephanie hostům připravovat klasický jablkový koláč, ale protože byla už přepracovaná, jablka s máslem a cukrem nechala na pánvi příliš dlouho. Když si chybu uvědomila, pokusila se dezert zachránit tím, že zkaramelizovaná jablka zakryla těstem a strčila celou pánev do trouby. Po upečení dílo vyklopila a voilà! – vznikl světoznámý koláč, “ říká Jan Ivanco, spolumajitel francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie. Ve Francii se Tarte Tatin se obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron, v září vždy připomínají jeho narozeniny.

Pochoutky z dýně, hrušek i ze Štarsburku

4_jablecny-strasbursky-kolac_foto-petite-france-repro-zdarma

Další chutnou variantou koláče s jablky je Štrasburský koláč zdobený cukrovou polevou a vlašskými ořechy. Šéfcukrář Jaroslav Béza z Petite France u něj doporučuje jablka spíš nahrubo nastrouhat a dochutit je skořicí, cukrem, nasekanými ořechy a hlavně kvalitním rumem. Také u francouzského hruškového páje je ovoce nutné nejdřív speciálně upravit.  „Do předpečeného základu z lineckého těsta se vloží směs z másla, mouky, mandlové hmoty a moučkového cukru. Plátky hrušek se povaří v cukrovém rozvaru s hřebíčkem, vanilkou a skořicí a prochladlé se pak do této směsi skládají,“ vysvětluje Béza, specialista na francouzské dorty a cukrovinky.

Další podzimní lahůdkou je dýně, jejíž dužnina nabízí rozmanité gastronomické úpravy. Opravdovou delikatesou je dýňový koláč. Ten s obráceným jablkovým koláčem, hruškovým pájem a Štrasburským koláčem také nechybí v podzimní nabídce malého pekařství a cukrářství, které se jako jediné u nás věnuje ruční výrobě čerstvě pečených francouzských dobrot.

A ještě jeden tip: Ideálním způsobem, jak do sebe v chladných dnech dostat vitamíny, jsou sladké a barevné ovocné sirupy. Koncentrovanou energii letošního horkého léta v podobě lahodných šťáv z malin a z černého rybízu umějí v Petite France vyrobit tak, že neobsahuje žádnou chemii, takže se výborně hodí i pro děti.

Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2 má otevřeno každý den od 8 do 20 hodin. Řemeslnou pekárnu a cukrárnu najdete také na farmářských trzích na Náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlínském náměstí, dejvickém „Kulaťáku“ nebo na Náplavce u Palackého náměstí.

Víte, že…?

Obrácený koláč proslavil i známý impresionistický malíř Claude Monet, který se kvůli němu vracel k sestrám Tartinovým, dokud z nich nevymámil recept. Právě díky němu a jeho příteli, kuchaři z pařížské restaurace Café de la Paix, se Tarte Tatin [tarttate’] proslavil nejen po celé Francii, ale po celém světě. V Paříži se koláč poprvé podával v kavárně Maxim. Specialitou je tu do dnešního dne. Připravuje se s jablky, ale i jako hruškový a dokonce i se zeleninou, například rajčaty.

Za pravlast dýně je považováno jihoamerické Peru. Indiáni z tykve vařili už před 3000 lety.

Dýně není jenom oranžová, ale má také odrůdy v zelenkavé, krémové a žluté barvě. Její dužnina má rozmanitou chuť a složení – od jemné přes vláknitou, kašovitou až po moučnou. Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější druhy Hokkaidó, populární je i muškátová či máslová dýně.

Dýně je jen zpola objevený dar přírody – zlepšuje trávení, zvyšuje imunitu a pomáhá z organizmu vylučovat toxiny a tuky. Má v sobě i celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.

Při správném uskladnění vydrží dýně až čtyři měsíce. Musíte pro ni ale najít suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Recept na francouzský dýňový koláč podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France

1_francouzsky-dynovy-kolac-z-petite-france_foto-petite-france

Dýně pečená, rozmixovaná (pyré)…………… 600 g

Vejce……………………………………………………3 kusy

Žloutek…………………………………………………….2 kusy

Smetana………………………………………………….220 g

Javorový sirup………………………………………….140 g

Cukr……………………………………………………..80 g

Skořice + muškatový oříšek + zázvor…………po jedné lžičce

Tip šéfcukráře: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.

Postup: Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

Recept na Tarte Tatin podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France

2_tarte-tatin_foto-petite-france-repro-zdarma

Z másla a cukru si uděláme karamel. Přidáme na čtvrtky rozkrájená raději tvrdší jablka a dusíme do změknutí. Poté jablka v karamelu necháme vychladnout. Porcelánovou formu vymažeme máslem a kolem dokola si uděláme rantl z listového těsta. Dovnitř dáme jablka v karamelu, okraj pomažeme vejcem a navrch položíme plát listového těsta – tak, aby lícovalo s formou. Vršek propícháme vidličkou, aby mohla z jablek odcházet pára a těsto nám nepopraskalo. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 40 minut. Necháme úplně vychladnout, poté koláč otočíme, vyndáme z formy a pomažeme rozehřátou meruňkovou marmeládou.

Recepty podle šéfcukráře Jaroslava Bézy, specialisty na francouzské dezerty a cukrovinky z Petite France

 Tisková zpráva, www.petite-france.cz

Mohlo by vás zajímat:

Dobrodružství s obrovskou hruškou

Tajemný ostrov, ztracený starosta, piráti, drak, ale především obrovské dobrodružství. To vše najdete s dětmi v nové, taktéž obrovské, knize Neuvěřitelný příběh o obrovské hrušce ...
Pokračujte ve čtení

Strakaté pohádky ze šuplíku

Vodníci, princezny, ale i strašidla a chytrá zvířátka jsou hrdiny pohádek Františka Nepila. Díky veselé knížce Strakaté pohádky můžete poznat na dvě desítky nových ...
Pokračujte ve čtení

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018 ...
Pokračujte ve čtení

Oblékněte Ines a její kamarádky

Ines je malá španělská holka, která se moc ráda obléká do krásných šatů, poznává kulturu své země a zažívá napínavá dobrodružství. Nakladatelství PRESCO GROUP pod značkou Ella & Max uvádí celou řadu příběhů, které mohou děti s Ines a jejími kamarády prožít ...
Pokračujte ve čtení
jsem máma náhled

Jaké to je mít dvojčata? Nejvíc o tom ví Kristína Farkašová

Mám oči mokré od smíchu. I při psaní tohoto článku se mi pořád roztahují koutky úst nahoru. Dnes byl opravdu pěkný voňavě jarní den, i když podle kalendáře je stále jiné roční období. Teploměr hlásí šestnáct stupňů, popadla jsem potomka, pití, svačinu a knížku JSEM MÁMA od Kristíny Farkašové a šli jsme na hřiště. Naštěstí syn už je ve věku, kdy za ním nemusím urputně pobíhat jako bodyguard, kdyby se třeba snažil naskočit do roztočeného kolotoče, nebo se připlést jinému dítěti, sjíždějící skluzavku, popř. chtěl udělat na lávce krok do prázdného prostoru, protože v animovaných seriálech obvykle postavy ve vzduchu ještě nějakou dobu vydrží. Malé děti ještě netuší, že takto to nefunguje. Mohu si tedy v klidu sednout na lavičku a číst si a jsem jen občas vyrušována voláním: mami, hele, točím se bez držení, mami, nemám ani nohy na zemi, mami, podívej, jak jsem vysoko. A bez držení! Držet se je nejspíš pro slabochy. Pro koho byla vymyšlena zábradlí, že? Snažila jsem se číst vzorně, ale nedalo se to. Chvílí jsem se potichu potutelně usmívala, to jsem také dlouho nevydržela, protože jsem brzy vyprskávala smíchy, dokonce jsem si i s prominutím uchrochtla jako puberťák. Nadzdvihávala jsem sluneční brýle a otírala si slzy. Lidi, to je taková psina ...
Pokračujte ve čtení
přijímačky na víceletá gymnázia

Příprava na státní přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia – český jazyk a matematika

Máte doma dítko školou povinné a plánujete přestup na víceleté gymnázium? Pak by určitě nebylo na škodu vyzkoušet si přijímačky na nečisto. Pro tuto příležitost vydalo nakladatelství Fragment publikace Příprava státní přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia z českého jazyka a matematiky skládající se z testů, řešení a záznamových archů. Milí žáci, termín přijímacích zkoušek se blíží. Věřím, že k tomu přistupujete zodpovědně a to se odráží i ve vašich školních výsledcích, nicméně pojďme se ještě raději podívat na některé body, které by mohly pomoci k přijetí na vybrané osmileté gymnázium. Pokud nejste matematický nebo češtinářský génius, je pro úspěch u jednotlivých přijímaček důležité mít co nejvíce podstatných informací o testu. Zkuste se na ně připravit s maximální pečlivostí. Připravte si i adekvátní podmínky – dodržujte čas, pracujte v klidu a v nerušeném okolí, používejte jen povolené pomůcky (v žádném případě tablet, telefon…). CERMAT, který přijímačky pořádá, uvádí na svých webových stránkách vždy testy z loňských přijímacích zkoušek. Jde o dobrý zdroj informací. Zkuste si je také. A dva až tři měsíce před přijímačkami vystaví CERMAT na svých stránkách ilustrační testy toho, co nás letos bude čekat. Využijte nejen znalostí, ale i strategii: Přijetí ke studiu jsou do značné míry podmíněna tím, jak velkou konkurenci máte. Zjistěte si ...
Pokračujte ve čtení
Zacni spravne DFRG náhled

Město Černošice se zapojuje do projektu Začni správně! Pomůže sociálně znevýhodněným dětem se startem do života

  Osamostatnit se a vyrovnat se se všemi nástrahami života je pro mladé lidi velkou zkouškou. Pro ty sociálně znevýhodněné je to ale o velký kus obtížnější. Dospívající v Černošicích ale získávají pomocnou ruku. Město Černošice totiž podepsalo memorandum s obecně prospěšnou společností yourchance a připojilo se k jejímu projektu Začni správně!, který je určen právě těm, kteří se chystají vstoupit do samostatného dospělého života. Klienti OSPOD a OSZV v Černošicích se tak budou moci zúčastňovat setkání a konferencí pořádaných v rámci projektu Začni správně!, dětských letních táborů, setkání s partnery projektu a mnoha dalších akcí. Díky tomu se budou moci lépe připravit na samostatný život. Projekt Začni správně! umožňuje teenagerům a mladým lidem lépe se připravit na přechod do samostatného života. Projekt obecně prospěšné společnosti yourchance je určen především dětem v dětských domovech a pěstounských rodinách. Díky podpisu memoranda s městem Černošice se ale tento program stává dostupným také pro sociálně znevýhodněné děti, které jsou klienty orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v rámci odboru sociálních a zdravotních věcí v tomto městě. To znamená, že děti a dospívající z Černošic se budou moci účastnit na společných setkáních v rámci projektu Začni správně!, a setkat se tak s komunitou lidí, kteří čelí podobným problémům jako oni sami. Kromě toho připraví yourchance pro teenagery v Černošicích ...
Pokračujte ve čtení

Rozpočti si to! již počtvrté startuje soutěž k výuce finanční gramotnosti pro děti a mládež

Čtvrtý ročník interaktivní soutěže Rozpočti si to! umožňuje žákům základních a středních škol stejně jako dětem z dětských domovů seznámit se zábavnou formou s tím, jak správně nakládat s penězi. Soutěž zařazená i do přehledu MŠMT v rámci kategorie Podpory finanční gramotnosti pomůže týmům složeným z žáků a studentů pochopit pravidla sestavování rodinného rozpočtu a význam peněz. Právě zaměření na výuku finanční gramotnosti prostřednictvím každodenních situací a úkolů z běžného života činí tuto soutěž odlišnou od běžně pořádaných. Letošní ročník odstartoval 1. ledna 2017, registrovat se je možné do 31. ledna 2017. Obecně prospěšná společnost yourchance v rámci svého projektu Finanční gramotnost do škol vyhlásila již 4. ročník zábavné interaktivní soutěže Rozpočti si to! Soutěž odstartovala první lednový den letošního roku a soutěžní týmy složené z žáků šestých až devátých tříd základních či středních škol, případně učilišť a také dětí z dětských domovů se mohou registrovat na www.rozpoctisito.cz do 31. ledna 2017. Interaktivní online hrou Rozpočti si to! provede týmy dětí a studentů Rosťa Rozpočtář. Během celkem tříkolové hry si děti vyzkouší, jak je složité sestavit rodinný rozpočet a zajistit obživu rodiny. Za každý splněný úkol v rámci jednotlivých kol budou týmy získávat zlaté mince, tzv. chechtáky. Patnáct týmů s největším počtem chechtáků se ve finálovém kole utká se třemi nejlepšími týmy ...
Pokračujte ve čtení

Karel a jeho smělý plán

Malá Kája touží zjistit, kolik  vlastně váží jeho spolužačka Matylda. A aby to dokázal, spořádá ďábelské plány, která se mu ale moc nedaří. Humorný příběh Kolik váží Matylda z pera Jiřího Holuba vychází ve druhém vydání s novými ilustracemi ...
Pokračujte ve čtení
jmelí superrodina.cz

Už jste dostali polibek pod jmelím?

Ačkoliv lidé pomalu upouštějí od různých tradic, nicméně některá připomenutí mají – zejména v tomto krásném svátečním dni – přinejmenším romantický nádech. Máte-li doma  již zavěšené jmelí, stálo by za to tuto tradici oživit. Vždyť která žena by nechtěla milý polibek? A jmelí se k tomu přímo vybízí. Co je to jmelí? Jmelí se souhrnný název pro všechny poloparazitické keříkovité rostliny. U nás známe pouze jeden druh, se kterým se v původní podobě nebo obarvené do zlata či stříbra, setkáváte často na vánočních trzích. Na světě však existuje téměř sto druhů různých jmelí a ty ještě mají několik set poddruhů. Tato rostlinka je jedovatá a při požití způsobuje velmi závažné trávicí problémy, jež se projevují bolestí břicha, průjmy a snížením tepu. Ale do kuchyně si jmelí pochopitelně nekupujeme. Jmelí parazituje na více než 200 druzích stromů a keřů. Na strom, převážně jehličnatý, se dostane semínko z trusu ptáka (poděkovat v našich podmínkách můžeme hlavně drozdu zpěvnému) a pak už se musí jen uchytit. Dříve si lidé mysleli, že jmelí je vlastně škůdce, který oslabuje a ničí stromy. A tím znehodnocuje jejich dřevo. V některých oblastech se zase přezdívá jmelí kvůli jejich hustému větvení „košťata pro čarodějnice“. Jmelí znali už i starověcí Římané. Promítlo se také v řecké ...
Pokračujte ve čtení