Knihy,  MB,  zdraví

Tolik nemocných dětí ve světě plném léčiv?

Share

lecba-zemi

Do ordinace přicházejí rodiče s dětmi, které jsou různě nemocné. Bohužel často se setkáváme s přístupem, kdy lékař řeší léčbu lokálního problému podle své specializace, a nedopátrává se po příčinách. Např. na kožní ekzém předepíše recept s mastí, kortikoidy, léky na zmírnění svědivosti apod. Řeší se důsledek. Co ale vskutku způsobilo tento ekzém? Někdy jsou provedeny alergologické testy na nejčastější alergeny, ne však vždy se zjišťují příčiny každé “vyrážky” a nelze také běžnými testy dopátrat se po skutečném alergenu. Často stačí změna jídelníčku, tvrdí autorka knihy Léčby zemí, a žádné z podaných léčiv by nebylo zapotřebí. Nejenže se tímto lékem nevyřešil původní problém, navíc mohou vzniknout negativní reakce na vedlejší účinky.

Změna jídelníčku je velkým potenciálem pro zdravou změnu a prevenci. Důvěřujme vlastním instinktům, říká Maya Shetreatová-Kleinová. Lékařská věda není všemocná a každý člověk je jiný. I krevní testy nemusí přesně korespondovat se skutečností. Jsou závislé na různých okolnostech (co pacient jedl den/dny předtím, jak se cítí po psychické stránce. Z vlastních zkušeností i z rodinného prostředí jistě víte, že pokud den před krevními testy si budete na narozeninové oslavě pochutnávat na sladkostech, v krvi bude zjištěna zvýšená hladina cukru; stejně tak reaguje tělo i na další potraviny – slané, s lepkem, laktózou…)

Náš imunitní systém sídlí ve střevech. Pokud tedy krevní testy nevykazují nesnášenlivost na laktózu a přesto víte, že vaše dítě po konzumaci mléka má bolesti břicha či zvrací, jednejte intuitivně. Vynechte mléko a sledujte, zdali dítě bude mít stejné symptomatické problémy. Prostřednictvím těchto symptomů tělo prosí o pomoc.

Účelem podávání farmakologických léků zpravidla není vyléčení nebo uzdravení. Každé uzdravení totiž musí vycházet z organismu samotného. Opakuji: Každé uzdravení vychází ze samotného organismu. Úlohou léků a dalších podobných prostředků je pomoc tělu „dostat se z nejhoršího“. Ale je-li dětský organismus oslabený a podvyživený, nemůže se sám začít uzdravovat. Za takových okolností je nutné pokračovat v podávání léků, které vybudí fyziologickou odezvu, již tělo není samo schopno. Pokud to dětské tělo dokáže, léky lze vysadit a dítě se uzdraví. Pokud ne, bude tzv. chronicky nemocné. (28)

Je až neuvěřitelné, že zatím ve Spojených státech žije pět procent světové populace, předepisuje se zde 75% celosvětové spotřeby léků.

Často konzumujeme léky zbytečně. A tím zabraňujeme najít skutečnou příčinu problému a posílit imunitní systém. Antibiotika sice pomáhají zvládnout infekční onemocnění, na druhou stranu přispívají ke stále častějšímu výskytu mnohem obtížnějších nemocí – od autoimunitních chorob přes metabolické poruchy až po zhoubná bujení. A nejde tu jen o léky na předpis. Např. léky s paracetamolem zvyšují riziko vzniku astmatu, alergie a ekzémů, zvláště u malých dětí, také riziko rozvoje ADHD u dítěte, pokud jeho matka užívá v těhotenství. Paracetamol v organismu nevratně vážně na glutation, což je silný antioxidant, jenž pomáhá buňkám zbavovat se toxického odpadu a volných radikálů.

O zdraví vašich dětí jde nejvíce. Myslete na tyto jednoduché rady:

Čtěte příbalové letáky, abyste věděli, co dáváte svým dětem.

Nejprve to může být bolest břicha, později nepozornost, ztráta soustředěnosti, zhoršení známek. Na vině nakonec může být jen alergie na lepek. Je možné, aby potravina ovlivnila trávicí, imunitní i nervový systém?

Vždy se ptejte lékaře na rizika léčby.

Zajímejte se, jak dítě reaguje na potraviny (zejména výrobky z mléka, lepku, dále vejce, arašídy, čokoláda).

Hledejte příčiny zdravotních problémů.

Myslete intuitivně; vy znáte své dítě nejlépe, a nebojte se o svých zkušenostech hovořit s lékařem.

Sledujte stolici svého dítěte; hodně vypoví o funkci střev a může být rovněž klíčovým ukazatelem k hledání příčin problémů.

Nedávejte svým dětem potraviny chemicky upravené, s konzervanty, s umělými barvimi

Vždy čtěte etikety na potravinách. Výrobce potravin je obchodník; snaží se svého zákazníka přilákat vzhledem ke konkurenci a svým ziskům. Neznamená to ale, že daná potravina je právě pro vaše dítě vhodná.

Raději dětem vařte. Mražená pizza, polévka ze sáčku nebo návštěva fast foodu to není to, co by posilovalo imunitní systém vašeho dítěte.

Kniha, která by měla být průvodcem každému rodiči

Maya Shetreatová-Kleinová, M. D. svou knihou Léčba zemí, Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě přichází ke čtenářům nejen jako lékařka, ale hlavně jako přítelkyně. Její obsáhlá kniha je plná zřejmých skutečností, které často v dnešní uspěchané době přehlížíme. Jsou to informace, které jsou tak přirozené a přitom tak často na ně zapomínáme. A ne proto, že bychom byli horší než generace našich babiček. Spíš jsme možná více úzkostliví, přepečliví, snažíme se nemocnému dítěti co nejrychleji pomoci co nejschůdnější cestou. Alespoň si myslíme, že děláme dobře. Přitom často právě svým jednáním a bohužel často za podpory autorit jako jsou lékaři, reklamy v televizi na léčiva apod. vlastně dítěti ve své podstatně tolik nepomůžeme, nebo i do budoucna zhoršíme jeho imunitní systém.

Maya Shetreatová-Kleinová, M. D., LÉČBA ZEMÍ, PRŮVODCE VÝCHOVOU ZDRAVÝCH DĚTÍ V NEZDRAVÉM SVĚTĚ. Práh, 2016.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy