Share

kucharka-ze-svatojanu

Pokud pro vás jídlo znamená víc než způsob, jak zasytit břicho, je pro vás zážitkem, rádi zkoušíte nové chutě a recepty, zajímají vás souvislosti kolem daného pokrmu – např. složení, zdraví prospěšnost, kalorické tabulky apod., tak vás nejspíš nenadchnou závodní jídelny, rozhodně vás ale vezme za srdce Kuchařka ze Svatojánu z nakladatesltví Motto, jejíž další pokračování můžete právě teď nalézt v knihkupectví a v e-shopech.

Stejně jako jídlo by mělo být zážitkem, je jím i tato kniha – těžká, objemná, plná chutí a nápadů, desítek zajímavých a zdravých receptů a přitažlivě krásných fotografií – hned bych ráda něco okusila! Recepty jsou citlivé k přírodě, ke zvířatům a člověku samotnému.

Eva Francová, autorka a milovnice zdravého jídla, v tomto díle uvádí jednu zásadní změnu:

„Když jsem roku 2014 psala svou první kuchařku, v našem jídelníčku se běžně vyskytovalo mléko, sýry, tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale dostávalo informací o tom, jak funguje mléčný průmysl, tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále podílet. Postupem času, nešlo to ze dne na den jako u masa, jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné produkty. Ti z vás, kdo je nadále konzumují, jednoduše v receptech nahradí rostlinné mléko, smetany a veganské sýry za výrobky z mléka kravského, nijak vás to ve vaření neomezí,“ uvádí Eva Francová.

Knihu určitě ocení nejen vegetariáni a vegani, ale každý člověk, kterému chutná zdravé nápadité jídlo.

Inspirujte se například receptem:

Jáhly s kapustou a žampiony

Ingredience:

jahly-s-kapustou-a-zampiony-podle-kucharky-ze-svatojanu200 g jahel
1 kapusta
7 lžic oleje
2 cibule
Asi 6 cm zázvorového kořene
9 stroužků česneku
2 chilli papričky
Čerstvě mletý pepř podle chuti
2 lžičky kari
3 lžičky mleté papriky
2 lžičky římského kmínu
5 tobolek kardamomu
8 hřebíčků
400 gramů rajčat
3 lžíce sypkého zeleninového bujonu
150 g kari pesta (lze vynechat)
Svazek petrželky
Sůl
100 gramů rajského protlaku
1 lžička tymiánu
13 – 15 žampionů

Tohle jídlo je poněkud náročnější na přípravu, recept pochází z knihy Jíme zdravě. Je to opravdu vynikající, silně kořeněné, výrazné orientální jídlo. Když si dáte tu práci, skutečně si pochutnáte.

V cedníku několikrát propláchneme vroucí vodou 200 g jáhel, abychom je zbavili hořkosti. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, trvá to asi dvacet minut. Jáhly načechráme vidličkou a dáme stranou.

Hlávku kapusty rozebereme na jednotlivé listy, odstraníme z nich tvrdé košťály, dáme do hrnce, zalijeme do půlky vodou a vaříme do měkka, občas promícháme. Uvařenou kapustu slijeme a pokrájíme na větší kousky.

V hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme chilli papričku, tlučený pepř, lžičku kari, lžičku mleté papriky, lžičku drceného římského kmínu, 2 drcené tobolky kardamomu, 4 drcené hřebíčky, 400 gramů spařených, oloupaných a pokrájených rajčat, 2 lžíce sypkého zeleninového bujonu, a pokud máme, tak i 150 gramů kari pesta (není nutné). Deset minut podusíme a vmícháme uvařené jáhly a sekanou petrželku, případně dosolíme. V jiné pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme lžičku mleté papriky a kapustu se lžící sypkého zeleninového bujonu. Dusíme za občasného promíchání deset minut. V misce promícháme 100 g rajského protlaku, tři utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvoru, tři lžíce olivového oleje, jednu drcenou chilli papričku, lžičku kari, lžičku mleté papričky, lžičku drceného římského kmínu a vnitřek ze tří tobolek kardamomu, lžičku tymiánu, 4 tlučené hřebíčky, sůl a trochu vody. Rozpůlíme 13 – 15 žampionů, vylomíme nožky a narovnáme je do vymaštěné zapékací misky. Poklademe pastou a pečeme půl hodiny při 180 stupních, nejdříve zakryté, později pokličku sejmeme. Jíme to všechno pospolu.

Dobrou chuť

O autorce:

Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském Újezdu nedleko Jičína. Zájemci o zdravou výživu už před nějakou dobou objevili její blog. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu jsou zdravé, finančně nenáročné, vždy vyzkoušené a hlavně chutné. První Kuchařku ze Svatojánu vydala v roce 2014, druhou, Zahradu na talíři, v roce 2015.

Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu. Zdraví z kuchyně. Nakladatesltví Motto, 2016.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Eva Hölzelová: Arina

Eva Hölzelová: Arina

19. Listopad 2017

Je to pohádka? Nebo mýtický příběh? V roli čtenáře budete často tápat, až se nakonec rozhodnete tuhle věc neřešit a ponoříte se do svěžího příběhu odloženého znetvořeného chlapečka Adama, který vyrostl u lesních žen, moudrých a spravedlivých. Převzal od nich jejich moudrost, a přidal mužnou odvahu. Jednoho se musel vydat do světa, protože tak už to bývá. Aby nebyl sám, přidala se k němu i moudrá, lehce svérázná a někdy i prostořeká vlčice Arina. Lidské království ovládla pavoučí královna Arachnita a nepěknou kletbu uvrhla na členy královské rodiny. Dalo by se říct, že jedna pohroma stíhá další a ani s příchodem Adama to není

Lenka Sobotová: Suchý konce

Lenka Sobotová: Suchý konce

19. Listopad 2017

Duševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v hlavě úplně to samé. „Všechno je na korbě, náklaďák naložený do výšky vypadá jako nějaký pojízdný strašidelný hrad z pouti. Druhé auto řízené pobočníkem a naložené sutí včetně dubových parket už odjelo ke sběrnému dvoru.  „A co vy? Přece vás tu nenecháme…“ zarazí se šéf při pohledu na paní domu, bezprizornou postavu s kabelkou přitisknutou k hrudi, nerozhodně stojící na verandě, kterou profukuje vítr, až to