Share

Pokud pro vás jídlo znamená víc než způsob, jak zasytit břicho, je pro vás zážitkem, rádi zkoušíte nové chutě a recepty, zajímají vás souvislosti kolem daného pokrmu – např. složení, zdraví prospěšnost, kalorické tabulky apod., tak vás nejspíš nenadchnou závodní jídelny, rozhodně vás ale vezme za srdce Kuchařka ze Svatojánu z nakladatesltví Motto, jejíž další pokračování můžete právě teď nalézt v knihkupectví a v e-shopech.

Stejně jako jídlo by mělo být zážitkem, je jím i tato kniha – těžká, objemná, plná chutí a nápadů, desítek zajímavých a zdravých receptů a přitažlivě krásných fotografií – hned bych ráda něco okusila! Recepty jsou citlivé k přírodě, ke zvířatům a člověku samotnému.

Eva Francová, autorka a milovnice zdravého jídla, v tomto díle uvádí jednu zásadní změnu:

„Když jsem roku 2014 psala svou první kuchařku, v našem jídelníčku se běžně vyskytovalo mléko, sýry, tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale dostávalo informací o tom, jak funguje mléčný průmysl, tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále podílet. Postupem času, nešlo to ze dne na den jako u masa, jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné produkty. Ti z vás, kdo je nadále konzumují, jednoduše v receptech nahradí rostlinné mléko, smetany a veganské sýry za výrobky z mléka kravského, nijak vás to ve vaření neomezí,“ uvádí Eva Francová.

Knihu určitě ocení nejen vegetariáni a vegani, ale každý člověk, kterému chutná zdravé nápadité jídlo.

Inspirujte se například receptem:

Jáhly s kapustou a žampiony

Ingredience:

jahly-s-kapustou-a-zampiony-podle-kucharky-ze-svatojanu

200 g jahel
1 kapusta
7 lžic oleje
2 cibule
Asi 6 cm zázvorového kořene
9 stroužků česneku
2 chilli papričky
Čerstvě mletý pepř podle chuti
2 lžičky kari
3 lžičky mleté papriky
2 lžičky římského kmínu
5 tobolek kardamomu
8 hřebíčků
400 gramů rajčat
3 lžíce sypkého zeleninového bujonu
150 g kari pesta (lze vynechat)
Svazek petrželky
Sůl
100 gramů rajského protlaku
1 lžička tymiánu
13 – 15 žampionů

Tohle jídlo je poněkud náročnější na přípravu, recept pochází z knihy Jíme zdravě. Je to opravdu vynikající, silně kořeněné, výrazné orientální jídlo. Když si dáte tu práci, skutečně si pochutnáte.

V cedníku několikrát propláchneme vroucí vodou 200 g jáhel, abychom je zbavili hořkosti. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, trvá to asi dvacet minut. Jáhly načechráme vidličkou a dáme stranou.

Hlávku kapusty rozebereme na jednotlivé listy, odstraníme z nich tvrdé košťály, dáme do hrnce, zalijeme do půlky vodou a vaříme do měkka, občas promícháme. Uvařenou kapustu slijeme a pokrájíme na větší kousky.

V hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme chilli papričku, tlučený pepř, lžičku kari, lžičku mleté papriky, lžičku drceného římského kmínu, 2 drcené tobolky kardamomu, 4 drcené hřebíčky, 400 gramů spařených, oloupaných a pokrájených rajčat, 2 lžíce sypkého zeleninového bujonu, a pokud máme, tak i 150 gramů kari pesta (není nutné). Deset minut podusíme a vmícháme uvařené jáhly a sekanou petrželku, případně dosolíme. V jiné pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme lžičku mleté papriky a kapustu se lžící sypkého zeleninového bujonu. Dusíme za občasného promíchání deset minut. V misce promícháme 100 g rajského protlaku, tři utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvoru, tři lžíce olivového oleje, jednu drcenou chilli papričku, lžičku kari, lžičku mleté papričky, lžičku drceného římského kmínu a vnitřek ze tří tobolek kardamomu, lžičku tymiánu, 4 tlučené hřebíčky, sůl a trochu vody. Rozpůlíme 13 – 15 žampionů, vylomíme nožky a narovnáme je do vymaštěné zapékací misky. Poklademe pastou a pečeme půl hodiny při 180 stupních, nejdříve zakryté, později pokličku sejmeme. Jíme to všechno pospolu.

Dobrou chuť

O autorce:

Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském Újezdu nedleko Jičína. Zájemci o zdravou výživu už před nějakou dobou objevili její blog. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu jsou zdravé, finančně nenáročné, vždy vyzkoušené a hlavně chutné. První Kuchařku ze Svatojánu vydala v roce 2014, druhou, Zahradu na talíři, v roce 2015.

Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu. Zdraví z kuchyně. Nakladatesltví Motto, 2016.

MB

Jezte zdravě s Fitrecepty

Rádi byste ozvláštnili svůj jídelníček novými recepty a navíc přidali i něco zdravějšího? S novou kuchařkou Jíme zdravě zjistíte, že tzv ...
Pokračujte ve čtení
pudink náhled

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce 3 lžíce octa INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších ...
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny ...
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno ...
Pokračujte ve čtení
Kuchařka ze vsi

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016 Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI ...
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl? Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče

Francouzské koláče na podzimní stůl Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutná klasické pochoutky v nejeden letní večer. Drůbežářský závod ...
Pokračujte ve čtení

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i ...
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od ...
Pokračujte ve čtení