Share

kucharka-ze-svatojanu

Pokud pro vás jídlo znamená víc než způsob, jak zasytit břicho, je pro vás zážitkem, rádi zkoušíte nové chutě a recepty, zajímají vás souvislosti kolem daného pokrmu – např. složení, zdraví prospěšnost, kalorické tabulky apod., tak vás nejspíš nenadchnou závodní jídelny, rozhodně vás ale vezme za srdce Kuchařka ze Svatojánu z nakladatesltví Motto, jejíž další pokračování můžete právě teď nalézt v knihkupectví a v e-shopech.

Stejně jako jídlo by mělo být zážitkem, je jím i tato kniha – těžká, objemná, plná chutí a nápadů, desítek zajímavých a zdravých receptů a přitažlivě krásných fotografií – hned bych ráda něco okusila! Recepty jsou citlivé k přírodě, ke zvířatům a člověku samotnému.

Eva Francová, autorka a milovnice zdravého jídla, v tomto díle uvádí jednu zásadní změnu:

„Když jsem roku 2014 psala svou první kuchařku, v našem jídelníčku se běžně vyskytovalo mléko, sýry, tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale dostávalo informací o tom, jak funguje mléčný průmysl, tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále podílet. Postupem času, nešlo to ze dne na den jako u masa, jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné produkty. Ti z vás, kdo je nadále konzumují, jednoduše v receptech nahradí rostlinné mléko, smetany a veganské sýry za výrobky z mléka kravského, nijak vás to ve vaření neomezí,“ uvádí Eva Francová.

Knihu určitě ocení nejen vegetariáni a vegani, ale každý člověk, kterému chutná zdravé nápadité jídlo.

Inspirujte se například receptem:

Jáhly s kapustou a žampiony

Ingredience:

jahly-s-kapustou-a-zampiony-podle-kucharky-ze-svatojanu200 g jahel
1 kapusta
7 lžic oleje
2 cibule
Asi 6 cm zázvorového kořene
9 stroužků česneku
2 chilli papričky
Čerstvě mletý pepř podle chuti
2 lžičky kari
3 lžičky mleté papriky
2 lžičky římského kmínu
5 tobolek kardamomu
8 hřebíčků
400 gramů rajčat
3 lžíce sypkého zeleninového bujonu
150 g kari pesta (lze vynechat)
Svazek petrželky
Sůl
100 gramů rajského protlaku
1 lžička tymiánu
13 – 15 žampionů

Tohle jídlo je poněkud náročnější na přípravu, recept pochází z knihy Jíme zdravě. Je to opravdu vynikající, silně kořeněné, výrazné orientální jídlo. Když si dáte tu práci, skutečně si pochutnáte.

V cedníku několikrát propláchneme vroucí vodou 200 g jáhel, abychom je zbavili hořkosti. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, trvá to asi dvacet minut. Jáhly načechráme vidličkou a dáme stranou.

Hlávku kapusty rozebereme na jednotlivé listy, odstraníme z nich tvrdé košťály, dáme do hrnce, zalijeme do půlky vodou a vaříme do měkka, občas promícháme. Uvařenou kapustu slijeme a pokrájíme na větší kousky.

V hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme chilli papričku, tlučený pepř, lžičku kari, lžičku mleté papriky, lžičku drceného římského kmínu, 2 drcené tobolky kardamomu, 4 drcené hřebíčky, 400 gramů spařených, oloupaných a pokrájených rajčat, 2 lžíce sypkého zeleninového bujonu, a pokud máme, tak i 150 gramů kari pesta (není nutné). Deset minut podusíme a vmícháme uvařené jáhly a sekanou petrželku, případně dosolíme. V jiné pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme lžičku mleté papriky a kapustu se lžící sypkého zeleninového bujonu. Dusíme za občasného promíchání deset minut. V misce promícháme 100 g rajského protlaku, tři utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvoru, tři lžíce olivového oleje, jednu drcenou chilli papričku, lžičku kari, lžičku mleté papričky, lžičku drceného římského kmínu a vnitřek ze tří tobolek kardamomu, lžičku tymiánu, 4 tlučené hřebíčky, sůl a trochu vody. Rozpůlíme 13 – 15 žampionů, vylomíme nožky a narovnáme je do vymaštěné zapékací misky. Poklademe pastou a pečeme půl hodiny při 180 stupních, nejdříve zakryté, později pokličku sejmeme. Jíme to všechno pospolu.

Dobrou chuť

O autorce:

Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském Újezdu nedleko Jičína. Zájemci o zdravou výživu už před nějakou dobou objevili její blog. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu jsou zdravé, finančně nenáročné, vždy vyzkoušené a hlavně chutné. První Kuchařku ze Svatojánu vydala v roce 2014, druhou, Zahradu na talíři, v roce 2015.

Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu. Zdraví z kuchyně. Nakladatesltví Motto, 2016.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském