Všimli jste si, kolik někdy (zbytečně) v lékárně utracíme za potravinové doplňky, a přitom všude kolem nás jsou ty pravé „poklady“, podporující naše zdraví a vitalitu? Pokud konzumujete tablety ze škály potravinových doplňků proti raním nevolnostem, jako prevenci proti osteoporóze, proti depresím a na podporu nálady, pro podporu mozkových činností a podobně, tak je klidně shoďte ze stolu. Stačí si dát obyčejný banán.
Tato podstatně levnější alternativa než všechny krabičky z lékárny je nejenom velmi chutná a snadno dostupná, ale díky svému bohatství na vitamíny a minerály patří k jedněm nejzdravějších potravin na světě. Konzumujte jeden banán denně a vaše tělo vám bude vděčné.
Banán obsahuje účinné látky, které pomáhají při ranních nevolnostech, cukrovce, osteoporóze, depresím a při dalších problémech. Zvyšuje aktivitu mozkových funkcí a zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů.
Banán obsahuje velké mnosžví draslíku, zhruba 400 mg/100 g. (Denní doporučená dávka je 3700 mg). Nedostatek draslíku způsobuje únavu a špatný spánek. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a podílí se na rozkladu glukózy. Je také nezbytný pro správnou činnost mozku, a tak díky banánům můžeme být i chytřejší.
Banány obsahují tryptofan, který je jedním z 23 proteinogenních aminokyselin. Při spotřebě se přeměňuje na serotonin, což je neurotrasmiter mozku, který reguluje náladu a přispívá k pocitu štěstí. Banán je tak dobrým pomocníkem proti depresím.
Banán zabraňuje ztrátám vápníku v těle, lépe vstřebává tento minerál, a proto jsou naše kosti a zuby silnější.
Banány jsou bohaté na železo, a tak může sloužit v boji proti anémii.
Banány jsou bohaté na vlákninu, a tak slouží proti poruchám trávení a při zácpě. Regulují normální pohyb střev.
Dále banány upravují hladinu cukru v krvi, chrání před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí díky bohatému draslíku a nízkému obsahu sodíku. Banány jsou hojné i na vitamín B6, který pomáhá v boji proti zánětům kloubů.
Vědci také doporučují jíst zelené banány, protože obsahují značné množství rezistentního škrobu. Snadno projde tenkým střevem a k jeho zpracování dochází až v tlustém střevě, takže náš trávicí trakt není tolik zatěžován. Rezistentní škrob se chová jako vláknina, která pracuje právě až v tlustém střevě, kde je působením mikroorganismů a kvašení přeměněna v mastné kyseliny. Nejdůležitější je kyselina máselná, která působí preventivně proti rakovinovému bujení v tlustém střevě. Rezistentní škrob se nachází nejen v zelených banánech, ale také v syrových bramborách, rovněž se dá koupit jako potravinový doplněk. Ale proč tak činit – máme tu banány a další přírodní zdroje potravin.
Pikantní banány jste jistě ještě nikdy neochutnali!
Oloupejte zelený banán a nakrájejte ho na kostky. Na pánvičku nalejte trochu oleje, přidejte celý kmín, nasekané zelené chilli a špetku tak zvaného „čertova lejna“, indické byliny pro vegetariány; pro naše podmínky by mohl postačit sušený česnek. Do této připravené směsi přidejte nakrájený banán a promíchejte. Posypte kurkumou, trochou soli a přikryjte pokličkou, aby se směs mohla pomalu dusit až do změknutí. Občas nadzvedněte pokličku a promíchejte. Jakmile budou banány měkké, přidejte chilli a koriandr. Následně byste měli dodat prášek ze sušeného nastrouhaného zeleného manga, tak zvané amchoor. Netuším, zdali je v našich podmínkách k sehnání, budeme muset nejspíš improvizovat. Amchoor je trochu nakyslé a zároveň medové chuti, napadá mě leda obměnit to trochou pomerančové šťávy. Následně přidejte koření garam masala, které je u nás běžně k dostání. A nasekané lístky koriandru. Promíchat a dobrou chuť.
Banány jsou prostě zdravé, chutné a vždycky vám zvednou náladu.
MB
Mohlo by vás zajímat:

Nemocná Amerika. Lekce o zdraví a svobodě
Pokračujte ve čtení

Radmila Zrůstková: Domácí nápoje pro zdraví
Pokračujte ve čtení

Jak dál nejen po antibiotikách. Skvělá encyklopedie zdraví
Pokračujte ve čtení

Středem zdravotní debaty by mělo být naše zdraví, nikoliv nemoci. Co pro sebe můžeme udělat?
Pokračujte ve čtení
Chráníme zdraví našich dětí dostatečně nebo příliš?
Pokračujte ve čtení
Pozor, sůl! O nebezpečí soli v potravinách na naše zdraví
Pokračujte ve čtení
Naše zdraví je v našich střevech. A co má serotonin společného se zažíváním?
Pokračujte ve čtení
Andreas Jopp: Vitaminy a stopové prvky pro zdraví
Pokračujte ve čtení
Živá strava – módní trend, nebo cesta ke zdraví?
Pokračujte ve čtení

Zdraví a životní styl: Homeopatie a sport
Pokračujte ve čtení