Share


Pravé francouzské bagety, crossianty z čerstvého másla nebo skvělý ořechový chleba značky La Petite France byly zatím k dostání jen na farmářských trzích nebo vám je naservírovali jako první chod v hotelu Hilton nebo Marriott. Teď se budou tyhle delikatesy konečně prodávat i ve vlastním kamenném obchodě. Prodejna s pravým francouzským šarmem vytvořená po vzoru tamních boulangerií a pattiserií se pod značkou Petite France Boulangerie otevírá 14. února v v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 1 – stylový podnik s lákavými výlohami a rohovým vchodem, ze kterého to i v zimě voní na celou ulici, začne fungovat od právě na svatého Valentýna. Kromě slaných dobrot bude nabízet i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti – třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy. Ten zahřeje v únoru nejen všechny milence, ale i ty, kteří mají rádi Francii, její výtečné pečivo a těší se už na jarní posezení u stolku s kávičkou a zákuskem tak, jak je to typické právě ve Francii.

Všechny lahůdky vyrobí každý den vlastníma rukama parta sedmi pekařů a dvou cukrářek v pekárničce Petite France Boulangerie v Lahovicích u Prahy, kde se jako jediní u nás začali před čtyřmi lety specializovat na čerstvé, ručně vyráběné křupavé pečivo ze země galského kohouta. Průměrně tu upečou okolo tisícovky baget a sedmi set croissantů denně – většinu z nich zatím spolkly čtyřhvězdičkové pražské hotely.

A jak poznat pravou francouzskou bagetu? Spolumajitel pekárny Jan Ivanco tvrdí, že nejspolehlivěji podle poslechu: když ji zmáčknete u ucha, lehce to v ní křupne. Má velká oka a po zakousnutí řeže na patře. Francouzské sladkosti a cukrovinky zase vynikají delikátní chutí podpořenou skvělými surovinami. (www.petite-france.cz)

 

Zamilovaný koláč

podle pekařů z Petite France Boulangerie

Těsto na korpus (pečeme ve formě o průměru 27 cm)

Hladká mouka   225 g

Cukr moučka       75  g

Vejce                       1 ks

Cukr vanilka          3  g

Máslo                   150 g

 

Náplň do korpusu:

Máslo                 100  g

Cukr krupice      50  g

Hořká čokoláda        250  g

Smetana          250  ml

Hrozinky            200 g

Vlašské ořechy  300  g

 

Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový i moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Pak dáme těsto na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice. Těsto natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v  troubě nastavené na 190-200 stupňů. Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a vlašské ořechy. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky.  Rozkrájíme a servírujeme všem, které milujeme….

 TZ

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu