Share

Ačkoliv má linecké těsto svůj původ v Rakousku, v naší zemi již zcela zdomácnělo a v mnoha variantách ho lze nalézt téměř na každém vánočním stole.  Linecké těsto lze snadno obměňovat. Můžete do něj přidat kakao, či ořechy, můžete ho slepovat marmeládou i krémem, cukrovat či polévat  nejrůznějšími polevami. Nejznámější a nejoblíbenější variantou jsou zřejmě linecká kolečka s rybízovým rosolem.

Linecká kolečka

30 dkg hladké mouky
20 dkg změklého másla
10 dkg moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citronová kůra

rybízový rosol
rum

Všechny suroviny na vále zpracujeme v hladké těsto. Pracujeme rychle, dlouhým zpracováním se tuk příliš rozehřeje a těsto se lepí. Hotové těsto zabalíme do fólie nebo mikroténového sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout v ledničce.

Těsto rozválíme na tenký plát a, vykrajujeme kolečka, do poloviny z nich vykrojíme menším vykrajovátkem otvor. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papíru při 180 stupních jen tak dlouho, než začnou okraje růžovět.

Vychladlé cukroví slepujeme rybízovým rosolem rozmíchaným s trochou rumu a necháme pár dní v chladu rozležet.

Dobrou chuť!

Sona Rivera

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]