Knihy,  Renata Petříčková,  zdraví

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

 

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové. Báječná kniha inspirovala můj nůž, prsty a mixér, a tak jsem se pokusila o následující chuťově vytříbené dobroty.

V první chvíli jsem chtěla být naprosto důsledná a pracovat do puntíku přesně podle Radčiných receptů, ale nebijte mne… Uteklo mi to k podobné tvořivosti, s jakou vznikla tato kuchařka. A i já jsem podobně improvizovala a nechala se inspirovat.

Já za to nemůžu, prostě jsem kolikrát recepty ani nedočetla do konce, protože jsem se uprostřed zastavila, zahleděla v dál a přemýšlela, jak by to šlo udělat jinak, lépe, ještě lépe… ještě zajímavěji…

No a tady je výsledek:

Makové mléko

Úžasná osvěžující věc na léto! Makové mléko tvořím už několik týdnů a stále se ho nemohu nabažit. Recept je jednoduchý. Mák nechte min. 2 hodiny namočený ve vodě a potom rozmixujte. Vznikne mléčně zbarvená tekutina, kterou přeceďte do nádoby přes obyčejný cedník na špagety.  Husté mléko potom ještě přelijte přes plátýnko nebo silonovou ponožku do lahve nebo džbánku a pečlivě vymačkejte. Jemné a nesmírně lahodné mléko chutná a voní  po máku. POZOR: K ohřívání se nehodí. Takže pouze vychlazené nebo jako základ pro ovocné koktejly.

Rajče plněné avokádem

Je to klasika. Rajče naplníme rozmačkaným avokádem smíchaným s tím, co máte rádi. Česnek, trocha zeleného koření nebo báječně se hodí tamari pasta, která dodá sladkou sezamovou chuť.  Posypeme slunečnicovými semínky a luxusní večeře je na stole!

Batáty s arašídovým sýrem a rajčatovým přelivem

Těstoviny jsou v raw food nahrazovány cuketovými nebo mrkvovými špagetami tvořenými na spiralizéru. Ten nemám a tak jsem jednu z těstovinových „náhražek“ prostě jen nastrouhala. Stačilo to. Použila jsem batáty a věřte mi, když na ně někde narazíte, zkuste je syrové do salátu. Jsou jako jemná mrkev! Tady jsem k tomu všemu použila ještě rozmixované rajče jako omáčku a navrch kromě semínek ze slunečnice arašídový sýr. Ten jsem vyrobila rozmixováním přede na 24 hodin namočených burských oříšků.  Dva divy světa: batát a mixované namočené buráky!

Karobovo banánový puding

Nebo smoothie, jak chcete. Záleží na hustotě.  Vychlazené je báječnou pochoutkou nejen pro děti. Rozmixujeme banány s trochou karobu nebo raw kakaa (což je nepražené kakao) a nechte vychladit. Báječné!

TIP: Necháte-li v mrazničce zmrznout dva už přezrálé banány a potom je smícháte s trochou vody nebo makového mléka, nebo přihodíte stejné množství nezmrzlých banánů, máte v mžiku lahodnou banánovou zmrzlinu z mixéru!

Takže o zábavu mám letošní léto postaráno díky vitariánské kuchařce Zdravě a syrově (Eminent) od Radmily Zrůstkové.

Míchání a servírování je ideální příležitostí pro děti, protože nehrozí riziko, že se o něco popálí.

Dobrou chuť a hezké léto

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy