Share

 

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové. Báječná kniha inspirovala můj nůž, prsty a mixér, a tak jsem se pokusila o následující chuťově vytříbené dobroty.

V první chvíli jsem chtěla být naprosto důsledná a pracovat do puntíku přesně podle Radčiných receptů, ale nebijte mne… Uteklo mi to k podobné tvořivosti, s jakou vznikla tato kuchařka. A i já jsem podobně improvizovala a nechala se inspirovat.

Já za to nemůžu, prostě jsem kolikrát recepty ani nedočetla do konce, protože jsem se uprostřed zastavila, zahleděla v dál a přemýšlela, jak by to šlo udělat jinak, lépe, ještě lépe… ještě zajímavěji…

No a tady je výsledek:

Makové mléko

Úžasná osvěžující věc na léto! Makové mléko tvořím už několik týdnů a stále se ho nemohu nabažit. Recept je jednoduchý. Mák nechte min. 2 hodiny namočený ve vodě a potom rozmixujte. Vznikne mléčně zbarvená tekutina, kterou přeceďte do nádoby přes obyčejný cedník na špagety.  Husté mléko potom ještě přelijte přes plátýnko nebo silonovou ponožku do lahve nebo džbánku a pečlivě vymačkejte. Jemné a nesmírně lahodné mléko chutná a voní  po máku. POZOR: K ohřívání se nehodí. Takže pouze vychlazené nebo jako základ pro ovocné koktejly.

Rajče plněné avokádem

Je to klasika. Rajče naplníme rozmačkaným avokádem smíchaným s tím, co máte rádi. Česnek, trocha zeleného koření nebo báječně se hodí tamari pasta, která dodá sladkou sezamovou chuť.  Posypeme slunečnicovými semínky a luxusní večeře je na stole!

Batáty s arašídovým sýrem a rajčatovým přelivem

Těstoviny jsou v raw food nahrazovány cuketovými nebo mrkvovými špagetami tvořenými na spiralizéru. Ten nemám a tak jsem jednu z těstovinových „náhražek“ prostě jen nastrouhala. Stačilo to. Použila jsem batáty a věřte mi, když na ně někde narazíte, zkuste je syrové do salátu. Jsou jako jemná mrkev! Tady jsem k tomu všemu použila ještě rozmixované rajče jako omáčku a navrch kromě semínek ze slunečnice arašídový sýr. Ten jsem vyrobila rozmixováním přede na 24 hodin namočených burských oříšků.  Dva divy světa: batát a mixované namočené buráky!

Karobovo banánový puding

Nebo smoothie, jak chcete. Záleží na hustotě.  Vychlazené je báječnou pochoutkou nejen pro děti. Rozmixujeme banány s trochou karobu nebo raw kakaa (což je nepražené kakao) a nechte vychladit. Báječné!

TIP: Necháte-li v mrazničce zmrznout dva už přezrálé banány a potom je smícháte s trochou vody nebo makového mléka, nebo přihodíte stejné množství nezmrzlých banánů, máte v mžiku lahodnou banánovou zmrzlinu z mixéru!

Takže o zábavu mám letošní léto postaráno díky vitariánské kuchařce Zdravě a syrově (Eminent) od Radmily Zrůstkové.

Míchání a servírování je ideální příležitostí pro děti, protože nehrozí riziko, že se o něco popálí.

Dobrou chuť a hezké léto

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná…

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná...

28. Květen 2017

Přijde na to, na jakém místě životní šachovnice se právě nacházíte. V každém případě je před námi týden, kdy zásadními hybateli osudu budou dvě energie: Úleva od nepravostí, ačkoliv se tyto nepravosti mohou právě tento týden projevit v plné parádě První kartou je Vůz a Osmička holí, takže snad už začátek týdne mohutně rozhýbe všechny stojaté vody a přinese moudrost (Velekněz a Velekněžka). Je zvláštní, jak se tyto karty zdvojují, jak jsou tu zdvojené ty energie pohybu k pochopení, k uklidnění, k moudrosti. Nemusí to ale znamenat, že se přímo v realitě stane to, co chceme, aby se stalo. Může to být jen náznak, jen pohyb někde mimo vás,

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

28. Květen 2017

Slovo „dobroty“ je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích.  Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde v podvědomí naskočí také. Nebo přijdete na své vlastní nápady. A že je vyzkoušíte. Některé ingredience se dají zaměňovat – typ ovoce, typ zeleniny, koření – a rázem máte každý z těch 36 receptů rozvětvený do mnoha dalších nápadů. Když jsem uvažovala, v čem je základ této kuchařky, tak mi kupodivu vůbec nešlo na