Share

 

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové. Báječná kniha inspirovala můj nůž, prsty a mixér, a tak jsem se pokusila o následující chuťově vytříbené dobroty.

V první chvíli jsem chtěla být naprosto důsledná a pracovat do puntíku přesně podle Radčiných receptů, ale nebijte mne… Uteklo mi to k podobné tvořivosti, s jakou vznikla tato kuchařka. A i já jsem podobně improvizovala a nechala se inspirovat.

Já za to nemůžu, prostě jsem kolikrát recepty ani nedočetla do konce, protože jsem se uprostřed zastavila, zahleděla v dál a přemýšlela, jak by to šlo udělat jinak, lépe, ještě lépe… ještě zajímavěji…

No a tady je výsledek:

Makové mléko

Úžasná osvěžující věc na léto! Makové mléko tvořím už několik týdnů a stále se ho nemohu nabažit. Recept je jednoduchý. Mák nechte min. 2 hodiny namočený ve vodě a potom rozmixujte. Vznikne mléčně zbarvená tekutina, kterou přeceďte do nádoby přes obyčejný cedník na špagety.  Husté mléko potom ještě přelijte přes plátýnko nebo silonovou ponožku do lahve nebo džbánku a pečlivě vymačkejte. Jemné a nesmírně lahodné mléko chutná a voní  po máku. POZOR: K ohřívání se nehodí. Takže pouze vychlazené nebo jako základ pro ovocné koktejly.

Rajče plněné avokádem

Je to klasika. Rajče naplníme rozmačkaným avokádem smíchaným s tím, co máte rádi. Česnek, trocha zeleného koření nebo báječně se hodí tamari pasta, která dodá sladkou sezamovou chuť.  Posypeme slunečnicovými semínky a luxusní večeře je na stole!

Batáty s arašídovým sýrem a rajčatovým přelivem

Těstoviny jsou v raw food nahrazovány cuketovými nebo mrkvovými špagetami tvořenými na spiralizéru. Ten nemám a tak jsem jednu z těstovinových „náhražek“ prostě jen nastrouhala. Stačilo to. Použila jsem batáty a věřte mi, když na ně někde narazíte, zkuste je syrové do salátu. Jsou jako jemná mrkev! Tady jsem k tomu všemu použila ještě rozmixované rajče jako omáčku a navrch kromě semínek ze slunečnice arašídový sýr. Ten jsem vyrobila rozmixováním přede na 24 hodin namočených burských oříšků.  Dva divy světa: batát a mixované namočené buráky!

Karobovo banánový puding

Nebo smoothie, jak chcete. Záleží na hustotě.  Vychlazené je báječnou pochoutkou nejen pro děti. Rozmixujeme banány s trochou karobu nebo raw kakaa (což je nepražené kakao) a nechte vychladit. Báječné!

TIP: Necháte-li v mrazničce zmrznout dva už přezrálé banány a potom je smícháte s trochou vody nebo makového mléka, nebo přihodíte stejné množství nezmrzlých banánů, máte v mžiku lahodnou banánovou zmrzlinu z mixéru!

Takže o zábavu mám letošní léto postaráno díky vitariánské kuchařce Zdravě a syrově (Eminent) od Radmily Zrůstkové.

Míchání a servírování je ideální příležitostí pro děti, protože nehrozí riziko, že se o něco popálí.

Dobrou chuť a hezké léto

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském