Recepty,  Soňa Rivera,  zdraví

Pampeliškový med

Právě v těchto dnech se trávníky rozzářily záplavou květů pampelišek. Pampeliška je vytrvalá bylina, užitečná – tak říkajíc – od hlavy až k patě, tedy od květu až po kořeny. Listy a kořeny jsou výborným pomocníkem např. při zánětech jater, žlučníkových kamenech, zánětech ledvin a močového ústrojí, k pročištění žlučových cest a také pomáhají k celkové detoxikaci organizmu. Květy pampelišek se již dlouhá léta používají v lidovém léčitelství na léčbu onemocnění dýchacích cest. Už naše babičky a možná i babičky našich babiček z nich vařily pampeliškový med, který v mnoha rodinách nahrazoval med včelí. Vyvarovat by se ho však měli lidé, kteří jsou alergičtí na pampeliškový pyl.

Co budete na přípravu pampeliškového medu potřebovat:

400 květů pampelišek sbíraných za suchého, nejlépe slunečného dne

2,5 litru vody

2 kg cukru

3 citróny

 

Květy zalijeme vodou a vaříme hodinu a čtvrt. Voda se hodně vyvaří, ale určitě nedolévejte, má to tak být. Směs scedíme, z květů vymačkáme přes síto tekutinu a do vývaru přidáme cukr a nakrájené dobře omyté citróny. Vaříme další hodinu. Hotový med nalijeme do čistých skleniček, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Užíváme dle potřeby – při nachlazení třeba na lžičku, nebo pro chuť do čaje.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy