Share

Brambůrky s nejrůznějšími příchutěmi, slané tyčky, preclíky a oříšky, arašídové křupky, to vše v nejrůznějších variantách vede hitparádu silvestrovského pohoštění v mnoha českých domácnostech. Což takhle vyzkoušet letos něco jiného, zdravějšího? Zkuste smažené grundle nebo cizrnu.

 

Smažené grundle

Grundle jsou malé stříbrné rybičky, které u nás nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už v době Jana Nerudy byly staropražské grundle vyhledávanou a ne zrovna levnou pochoutkou. Zpravidla se připravovaly v trojobalu se špetkou yzopu, ale často se jednotlivé restaurace pyšnily svým vlastním (samozřejmě tajným) receptem na jejich úpravu.

My jsme na silvestrovské pohoštění zvolili úpravu nejjednodušší, na kterou budete potřebovat pouze:

mražené grundle (jsou běžně k dostání ve větších marketech)

hladká mouka

olej

sůl, případně koření dle chuti

Grundle necháme lehce povolit, obalíme je v mouce a smažíme na vyšší vrstvě oleje do zlatohněda a křupava. Sítkem přendáme na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, nakonec lehce osolíme a podáváme.

Můžete udělat i víc variant tohoto pokrmu přidáním různého koření do mouky. Použít můžete např. kmín, koření na ryby, sladkou nebo pálivou papriku i chilli.

 

Pražená cizrna

Cizrnu nebo-li římský hrách snad již není třeba představovat. Jelikož se jedná o luštěninu, je ideálním doplňkem našeho jídelníčku a působí příznivě na naše zdraví. Bez obav jí tedy můžeme nahradit alespoň část arašídů na našem silvestrovském stole.

A jak na to? Suchou cizrnu den předem namočíme. Nabobtnalou osušíme a opražíme na troše rostlinného oleje. Můžeme podávat jen tak, nebo s trochou soli, či ochucené různým kořením (kari, grilovací koření, paprika…).

Podobným způsobem se kdysi připravoval i hrách. Nechal se několik dní bobtnat až do naklíčení a poté se na sucho opražil. Tomuto jídlu se říkalo pučálka.

 

Soňa Rivera

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu