Share

Brambůrky s nejrůznějšími příchutěmi, slané tyčky, preclíky a oříšky, arašídové křupky, to vše v nejrůznějších variantách vede hitparádu silvestrovského pohoštění v mnoha českých domácnostech. Což takhle vyzkoušet letos něco jiného, zdravějšího? Zkuste smažené grundle nebo cizrnu.

 

Smažené grundle

Grundle jsou malé stříbrné rybičky, které u nás nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už v době Jana Nerudy byly staropražské grundle vyhledávanou a ne zrovna levnou pochoutkou. Zpravidla se připravovaly v trojobalu se špetkou yzopu, ale často se jednotlivé restaurace pyšnily svým vlastním (samozřejmě tajným) receptem na jejich úpravu.

My jsme na silvestrovské pohoštění zvolili úpravu nejjednodušší, na kterou budete potřebovat pouze:

mražené grundle (jsou běžně k dostání ve větších marketech)

hladká mouka

olej

sůl, případně koření dle chuti

Grundle necháme lehce povolit, obalíme je v mouce a smažíme na vyšší vrstvě oleje do zlatohněda a křupava. Sítkem přendáme na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, nakonec lehce osolíme a podáváme.

Můžete udělat i víc variant tohoto pokrmu přidáním různého koření do mouky. Použít můžete např. kmín, koření na ryby, sladkou nebo pálivou papriku i chilli.

 

Pražená cizrna

Cizrnu nebo-li římský hrách snad již není třeba představovat. Jelikož se jedná o luštěninu, je ideálním doplňkem našeho jídelníčku a působí příznivě na naše zdraví. Bez obav jí tedy můžeme nahradit alespoň část arašídů na našem silvestrovském stole.

A jak na to? Suchou cizrnu den předem namočíme. Nabobtnalou osušíme a opražíme na troše rostlinného oleje. Můžeme podávat jen tak, nebo s trochou soli, či ochucené různým kořením (kari, grilovací koření, paprika…).

Podobným způsobem se kdysi připravoval i hrách. Nechal se několik dní bobtnat až do naklíčení a poté se na sucho opražil. Tomuto jídlu se říkalo pučálka.

 

Soňa Rivera

Nejnovější příspěvky na webu:

Život je právo, ne povinnost

Život je právo, ne povinnost

13. Únor 2018

První premiérou v roce 2018 v Městském divadle Mladá Boleslav bude inscenace Teď mě zabij, současného kanadského dramatika Brada Frasera. Režie se ujal umělecký šéf Petr Mikeska. Hra je příběhem otevírajícím téma sexuality hendikepovaných a nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením. Dalším silným tématem hry je eutanazie. Premiéra se uskuteční 23. 2. 2018 od 19:00 na Velké scéně. Hra Teď mě zabij je příběhem jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy všech členů a jejich přátel. Nehody se totiž stávají a musíme jim čelit, ať chceme nebo ne. To důležité je ale

Ztratila všechno, našla mnohem víc

Ztratila všechno, našla mnohem víc

26. Leden 2018

Místo svatby smuteční obřad. Aimee se měla vdávat a teď kráčí za rakví svého snoubence. Ale co se vlastně stalo a proč musela přijít o Všechno, co máme? Aimee poznala Jamese, když byli oba malé děti. Jejich mnohaleté přátelství postupně přerostlo v hlubokou životní lásku. Touha a náklonnost logicky vykrystalizovala v žádost o ruku a zasnoubení. Jenže James dva měsíce před svatbou zmizel kdesi v Mexiku, a pak jeho bratr Thomas pouze vyzvedl mrtvé tělo. Aimee tedy nakonec ve svůj plánovaný svatební den oplakává milovaného muže na jeho pohřbu. Plna zoufalství utíká před zármutkem, toužící zavřít se v tichu a klidu, pryč od všech blízkých.