Share

Brambůrky s nejrůznějšími příchutěmi, slané tyčky, preclíky a oříšky, arašídové křupky, to vše v nejrůznějších variantách vede hitparádu silvestrovského pohoštění v mnoha českých domácnostech. Což takhle vyzkoušet letos něco jiného, zdravějšího? Zkuste smažené grundle nebo cizrnu.

 

Smažené grundle

Grundle jsou malé stříbrné rybičky, které u nás nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už v době Jana Nerudy byly staropražské grundle vyhledávanou a ne zrovna levnou pochoutkou. Zpravidla se připravovaly v trojobalu se špetkou yzopu, ale často se jednotlivé restaurace pyšnily svým vlastním (samozřejmě tajným) receptem na jejich úpravu.

My jsme na silvestrovské pohoštění zvolili úpravu nejjednodušší, na kterou budete potřebovat pouze:

mražené grundle (jsou běžně k dostání ve větších marketech)

hladká mouka

olej

sůl, případně koření dle chuti

Grundle necháme lehce povolit, obalíme je v mouce a smažíme na vyšší vrstvě oleje do zlatohněda a křupava. Sítkem přendáme na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, nakonec lehce osolíme a podáváme.

Můžete udělat i víc variant tohoto pokrmu přidáním různého koření do mouky. Použít můžete např. kmín, koření na ryby, sladkou nebo pálivou papriku i chilli.

 

Pražená cizrna

Cizrnu nebo-li římský hrách snad již není třeba představovat. Jelikož se jedná o luštěninu, je ideálním doplňkem našeho jídelníčku a působí příznivě na naše zdraví. Bez obav jí tedy můžeme nahradit alespoň část arašídů na našem silvestrovském stole.

A jak na to? Suchou cizrnu den předem namočíme. Nabobtnalou osušíme a opražíme na troše rostlinného oleje. Můžeme podávat jen tak, nebo s trochou soli, či ochucené různým kořením (kari, grilovací koření, paprika…).

Podobným způsobem se kdysi připravoval i hrách. Nechal se několik dní bobtnat až do naklíčení a poté se na sucho opražil. Tomuto jídlu se říkalo pučálka.

 

Soňa Rivera

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se