Share

Zdeňka Kolláriková, Ivan Mach, Moje BIO pochoutky. 50 nejchutnějších receptů. Nakladatelství Grada, 2013.

„Odvážné ženy, které sahají po této knížce (a možná i některý muž obrácený na víru zdravé a k přírodě šetrné stravy), prahnou nejenom po tom, jak to v kuchyni pro rodinné blaho dělat lépe, ale často bývají, podle mých zkušeností, obdařeny i výjimečným nadáním. Mají totiž schopnosti vymanit se z „mužského“ stravovacího stereotypu, kdy zaměstnaný muž na dobré a kvalitní jídlo skoro nemyslí a baží spíše po požitcích „vyššího“ řádu. Ženy jsou zkrátka, pokud jde o vaření, více tvůrčí a nápadité, zatímco muži prostě považují za samozřejmost, že to nějak chutná (obzvlášť když je to pořádně posolené a je k tomu to jejich pivínko). Není třeba dodávat, že vzorem právě pro zmíněné ženy je autorka této knížky, s níž nás pojí zájem o zdravé, promyšlené i tvůrčí stravování,“ uvádí na začátku knihy Ing. Ivan Mach.

Desatero bio kuchařky:

1. Vždy přemýšlejte nad tím, co jíte.

2. Vybírejte k jídlu především kvalitní lokální i sezonní potraviny.

3. Při výběru nezapomínejte, že každá potravina má svůj „pasport“ – původ, způsob zpracování, skladování, balení.

4. Každé jídlo vyžaduje svou odpovídající přípravu, vhodné suroviny a koření.

5. Najděte si na jídlo vhodný čas a nepřejídejte se: nepodceňujte pravidelnost a střídmost.

6. Vnímejte jídlo opravdu všemi smysly, vychutnávejte a užijte si ho beze spěchu.

7. Pokrmy a nápoje musejí být v harmonii a v rovnováze s vaším životním stylem.

8. Braňte se stravovacímu stereotypu, objevujte nové chutě, recepty a potraviny tzv. nového typu.

9. Ctěte tradiční recepty a zvyklosti a vracejte se k rodinnému stolu.

10. Používejte potraviny z farem a bio potraviny – i ve stravování zachovávejte princip přírodní rovnováhy.

Publikace nabízí přehled zdravého talíře, který nabízí pro každého jednoduché a funkční doporučení stravování bez potřeby počítání porcí anebo kalorií, bez jakýchkoliv nepřirozených diet a hladovění. Dále seznam doporučených potravin bohatých na živiny, Tabulku nutričních hodnot vybraných použitých ingrediencí, rozdělenou na celkovou energii, obsah sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny.

Moje biopochoutky jsou určeny pro vás, kteří chcete začít zdravě vařit, i pro vás, kteří již vaříte a chcete mít ověřené recepty pohromadě. Měla jsem před sebou těžké rozhodování, protože zajímavých receptů jsem za posledních sedm osm let sepsala několik stovek. Nejsem kuchař. Původně jsem prostě jen vařila, jako většina maminek. Dělalo mi starost, jestli dávám dětem všechno, co potřebují. Ani se mi nechce věřit, že mám tak dlouhou vzpomínku, ale je to asi víc než 25 let, co jsem dětem vařila ovesné vločky a klíčila čočku. Ovšem je také pravda, že se na mě mnoho lidí dívalo skrz prsty nejen proto, co jsem vařila, ale i proto, že jsem některé potraviny nechtěla dětem dávat. Původně jsem jen ve svých receptech zaměňovala ingredience za kvalitnější, ale postupně jsem sama vymýšlela nové kombinace a uplatňovala svou kreativitu. S tím souvisí hlavně možnost koupit si kvalitní suroviny. Vařím intuitivně. Recepty jsem začala sepisovat, až když je po mně začali zákazníci a účastníci workshopů a ochutnávek žádat. Mám stovky pozitivních ohlasů od lidí, kterým jsme ukázala, že vařit zdravě sobě a své rodině je radost. Poslední roky zákazníky a ostatní zájemce seznamuji s potravinami, o kterých třeba jen četli, pokud vůbec.

Jaké recepty vás v publikaci čekají?

Například celerová polévka s tofu, polévka s červenou řepou, cizrnová polévka, cuketová polévka s tvarohovými noky, dýňová polévka, pohanková polévka na kyselo, pomazánka s červenou čočkou, pomazánka raw z oříšků kešu, bramborový salát s quinoou, ječné kroupy s tempehem a pickles, špenátové placičky se semínky chia, hovězí maso na víně s rýží, špaldovo-ovesná bábovka s pekanovými ořechy, jahelník, čokoládový dort Sofie, ovesné sušenky s datlemi a mnoho dalšího.

Zkuste si například

Špaldové palačinky

Ingredience (porce 5-6 kusů)

500 ml mandlového nápoje Ecomil

250 g bio celozrnné špaldové hladké mouky

2 vejce

Špetka soli

Citronová kůra

1 jablko

Alpský tvaroh

Lžíce kokosového cukru Iswari

Rozinky

Goji

Postup:

Nejprve doporučujeme nalít nápoj, doma vyrobený nebo hotový bio mandlový, rýžový, ovesný, ječný nebo syrovátkový, mléko – vyšleháme s vajíčkem, přidáme špetku soli a citronovou kůru. Postupně zapracujeme mouku a hlídáme si hustotu těsta. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko. Smažíme na ghee. Palačinky potíráme tvarohem s rozinkami nebo goji. Tentokrát můžeme sladit kokosovým cukrem, jindy sáhneme třeba po siruju javorovém, datlovém nebo agávovém.

O autorech:

Zdeňka Kolláriková – manažerka obchodu se zdravou výživou. Lektorka vzdělávacích kurzů, výživová poradkyně NUTRIS, propagátorka bio potravin a zdravého vaření.

Ing. Ivan Mach, CSc. – od 70. let se věnuje výživovému poradenství a odborné sportovní a dietologické publicistice. Nyní je lektorem řady vzdělávacích kurzů, odborným garantem akreditovaného kurzu Nutris a přednáší výživu na 1. Lékařské fakultě UK, FSS Masarykovy univerzity v Brně a VŠ Palestra. Je prezidentem Aliance výživových poradců ČR a byl jmenován soudním znalcem v oboru výživy.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se