Share

Říká se, že každý den je důvod k oslavě. A každé čtvrté květnové úterý (tedy 28.5.) se navíc můžete veselit s mlékem a různými dobrotami z tohoto bílého moku. Na toto pohyblivé datum totiž připadá Světový den mléka. Letos již po šestapadesáté!

Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě, kterou mléko bezpochyby má.

Bez mléka to nejde

Čím se ale mléko o svůj den zasloužilo? Můžeme si troufnout říci, že je to zázračný nápoj. „Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro něj po celý život v různých formách neopominutelnou součástí jeho výživy a bez mléka se neobejde ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných nutrientů obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Mléčné výrobky je možné doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“.“

Pro gurmány MilkParade!

Kdo by si chtěl vyzkoušet, co všechno se dá v kuchyni z mléka a mléčných výrobků připravit, neměl by si nechat ujít „gastrofestival“ MilkParade. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20.5. do 9.6. Ve vybraných restauracích po celé ČR budete moci ochutnat speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.).

Hosté se mohou festivalu zúčastnit pouze na základě rezervace přes portál Alakarte.cz. Zde najdete i komplexní menu všech zúčastněných restaurací MilkParade, např. Le Papillon, Chateau St.Havel, Mon Rouge Pif, Zlatý had, U Emy Destinové, Costa Praga a mnoho dalších.

Na co vás šéfkuchaři lákají?

Restaurace Le Papillon na Vinohradech:

Předkrm:

Jemný kozí sýr obalený v  praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem

Hlavní chod:

Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou

Dezert:

Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou

Více informací na www.milkparade.cz

 TZ Šárka Pelclová, a PRiori

Nejnovější příspěvky na webu:

Strakaté pohádky ze šuplíku

Strakaté pohádky ze šuplíku

15. Listopad 2017

Vodníci, princezny, ale i strašidla a chytrá zvířátka jsou hrdiny pohádek Františka Nepila. Díky veselé knížce Strakaté pohádky můžete poznat na dvě desítky nových.   Strakaté pohádky pocházejí z pozůstalosti Františka Nepila. Většina z dvanácti pohádek patří k souboru, jenž sestavil ještě sám autor. Zdena Nepilová a Ivana Hutařová přidaly k osmi původním ještě čtyři, které vznikly ve zhruba stejné době a vyšly v dětských časopisech. František Nepil uměl kouzlit se slovy, hrál si s jazykem, miloval naši krásnou řeč a dobře vyprávěné příběhy. Z jeho fejetonů dodnes dýchá pohoda, klid a jemný humor. Stejné spisovatelské umění se skrývá i v autorových pohádkách. Seznamte se s pejskem, který se naučil od koček lhát

Veselý zvěřinec do kapsy

Veselý zvěřinec do kapsy

14. Listopad 2017

Žirafy, sloni, psi, hadi, opice. Tihle všichni a ještě mnozí další defilují v knize Kapesní zvěřinec. Útlá, drobná knížka se může stát velkým a vtipným dárkem.   Kapesní zvěřinec je přehlídkou nejrůznějších zvířat světa, divokých i zdomácnělých, vystupujících v něžných, humorných básničkách. Knížka, vycházející v nakladatelství Šulc – Švarc, se může stát ideálním dárkem pro sběratele knih Jiřího Žáčka, milou pozorností, kteří si rádi počtou v dobré poezii, ale i pro ty, jimž se prozatím básničky vyhnuly. Možná se lehké Žáčkovy rýmy stanou jejich novou láskou. Jiří Žáček je autorem svěžích a hravých básniček, dětských říkadel a apokryfů, něžných sonetů i písňových textů. Již dávno se zapsal