Share

Říká se, že každý den je důvod k oslavě. A každé čtvrté květnové úterý (tedy 28.5.) se navíc můžete veselit s mlékem a různými dobrotami z tohoto bílého moku. Na toto pohyblivé datum totiž připadá Světový den mléka. Letos již po šestapadesáté!

Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě, kterou mléko bezpochyby má.

Bez mléka to nejde

Čím se ale mléko o svůj den zasloužilo? Můžeme si troufnout říci, že je to zázračný nápoj. „Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro něj po celý život v různých formách neopominutelnou součástí jeho výživy a bez mléka se neobejde ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných nutrientů obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Mléčné výrobky je možné doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“.“

Pro gurmány MilkParade!

Kdo by si chtěl vyzkoušet, co všechno se dá v kuchyni z mléka a mléčných výrobků připravit, neměl by si nechat ujít „gastrofestival“ MilkParade. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20.5. do 9.6. Ve vybraných restauracích po celé ČR budete moci ochutnat speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.).

Hosté se mohou festivalu zúčastnit pouze na základě rezervace přes portál Alakarte.cz. Zde najdete i komplexní menu všech zúčastněných restaurací MilkParade, např. Le Papillon, Chateau St.Havel, Mon Rouge Pif, Zlatý had, U Emy Destinové, Costa Praga a mnoho dalších.

Na co vás šéfkuchaři lákají?

Restaurace Le Papillon na Vinohradech:

Předkrm:

Jemný kozí sýr obalený v  praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem

Hlavní chod:

Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou

Dezert:

Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou

Více informací na www.milkparade.cz

 TZ Šárka Pelclová, a PRiori

Nejnovější příspěvky na webu:

Dobrodružství s obrovskou hruškou

Dobrodružství s obrovskou hruškou

9. Leden 2018

Tajemný ostrov, ztracený starosta, piráti, drak, ale především obrovské dobrodružství. To vše najdete s dětmi v nové, taktéž obrovské, knize Neuvěřitelný příběh o obrovské hrušce. Přímořské městečko Sluníčkov žilo poklidně. Obyvatelům dělalo starost „jen“ záhadné zmizení oblíbeného a hodného starosty Jeremiáše Bartoloměje Severýna Olsena, řečeného Bart, a to, že na jeho místo zasedl zlý a panovačný místostarosta Hvizd. Klid sluníčkovských naruší dopis v láhvi, který z vody vyloví dva kamarádi kocour Macík a slon Sebastian. Jak se podiví po zjištění, že dopis je od zmizelého Barta. Píše z Tajemného ostrova, že se má skvěle, a nabádá je, aby zasadili přiložené semínko. Když z něj přes noc vyroste

Válku lze prohrát i dvakrát

Válku lze prohrát i dvakrát

19. Prosinec 2017

Válka z druhé strany, z pohledu těch poražených, viníků. Jenže, nic není tak černobílé, jak by se mohlo zdát, mezi Němci bylo také mnoho odbojářů. Jejich a nejen jejich příběh přináší historický román Prozření. Je 9. listopadu 1938, Křišťálová noc. Zatímco po celém Německu se tříští skleněné výlohy, okna domů i zdravý rozum, na hradě Lingenfels cinkají skleničky a hraje jazz. Avšak v pozadí zdánlivě dekadentní párty roste plán na likvidaci Hitlera. Hraběnka Marianna von Lingenfels slíbí oné osudné noci svému manželovi a jeho přátelům – spolupracovníkům, že se stane jakousi velitelkou žen a dětí. Bude ostatní manželky ochraňovat a kdyby došlo na nejhorší,