Share

Říká se, že každý den je důvod k oslavě. A každé čtvrté květnové úterý (tedy 28.5.) se navíc můžete veselit s mlékem a různými dobrotami z tohoto bílého moku. Na toto pohyblivé datum totiž připadá Světový den mléka. Letos již po šestapadesáté!

Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě, kterou mléko bezpochyby má.

Bez mléka to nejde

Čím se ale mléko o svůj den zasloužilo? Můžeme si troufnout říci, že je to zázračný nápoj. „Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro něj po celý život v různých formách neopominutelnou součástí jeho výživy a bez mléka se neobejde ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných nutrientů obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Mléčné výrobky je možné doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“.“

Pro gurmány MilkParade!

Kdo by si chtěl vyzkoušet, co všechno se dá v kuchyni z mléka a mléčných výrobků připravit, neměl by si nechat ujít „gastrofestival“ MilkParade. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20.5. do 9.6. Ve vybraných restauracích po celé ČR budete moci ochutnat speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.).

Hosté se mohou festivalu zúčastnit pouze na základě rezervace přes portál Alakarte.cz. Zde najdete i komplexní menu všech zúčastněných restaurací MilkParade, např. Le Papillon, Chateau St.Havel, Mon Rouge Pif, Zlatý had, U Emy Destinové, Costa Praga a mnoho dalších.

Na co vás šéfkuchaři lákají?

Restaurace Le Papillon na Vinohradech:

Předkrm:

Jemný kozí sýr obalený v  praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem

Hlavní chod:

Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou

Dezert:

Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou

Více informací na www.milkparade.cz

 TZ Šárka Pelclová, a PRiori

Nejnovější příspěvky na webu:

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná…

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná...

28. Květen 2017

Přijde na to, na jakém místě životní šachovnice se právě nacházíte. V každém případě je před námi týden, kdy zásadními hybateli osudu budou dvě energie: Úleva od nepravostí, ačkoliv se tyto nepravosti mohou právě tento týden projevit v plné parádě První kartou je Vůz a Osmička holí, takže snad už začátek týdne mohutně rozhýbe všechny stojaté vody a přinese moudrost (Velekněz a Velekněžka). Je zvláštní, jak se tyto karty zdvojují, jak jsou tu zdvojené ty energie pohybu k pochopení, k uklidnění, k moudrosti. Nemusí to ale znamenat, že se přímo v realitě stane to, co chceme, aby se stalo. Může to být jen náznak, jen pohyb někde mimo vás,

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

28. Květen 2017

Slovo „dobroty“ je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích.  Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde v podvědomí naskočí také. Nebo přijdete na své vlastní nápady. A že je vyzkoušíte. Některé ingredience se dají zaměňovat – typ ovoce, typ zeleniny, koření – a rázem máte každý z těch 36 receptů rozvětvený do mnoha dalších nápadů. Když jsem uvažovala, v čem je základ této kuchařky, tak mi kupodivu vůbec nešlo na