Pro rodiče,  zdraví

Tlusté dítě? Ono z toho vyroste… Dětská obezita má však přímou vazbu na rakovinu v dospělosti.

Je obecně známé, že po vyspělém světě roste problém s dětskou obezitou. Jaké zdravotní problémy to však sebou nese?

Dětská obezita se v posledních třiceti letech téměř ztrojnásobila. Postoupili jsme dál – mnoho smrtelně nebezpečných nemocí je pod kontrolou preventivní vakcinací, zdravotní péče a věda jsou na vyšší úrovni, máme výborné hygienické podmínky, pravidelnou kontrolu bezpečnosti potravin, nemusíme pracovat v extrémně fyzicky vyčerpávajících zaměstnání a tak dále.

Vše jako by bylo téměř dokonale naservírováno lidskému jedinci k lepšímu zdraví a možnosti delšího zdravějšího a plnějšího dožití. Nicméně vše se vyvíjí jinak. Současné děti navzdory všemu výše jmenovanému budou nejspíš první generací, která obrátí trend zpátky a díky nim poklesne průměrná délka života v důsledku „epidemie“ dětské obezity. Tohoto nepříjemného trendu se neobávají jen američtí vědci a lékaři. Vždyť epidemie pomalu zaplavila celý vyspělý svět.

Právě obezita vede k vedlejším nežádoucím účinkům jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a některé typy rakoviny.

Nový výzkum provedený na univerzitě v Tel Avivu odhalil další významný důvod, proč by si děti měly udržet svou zdravou váhu. Dr. Ari Shamiss a Dr. Adi Leiba spolu s dalšími vědci zjistili, že obezita v dospívání má přímou vazbu na výskyt rakovinu močového měchýře a močových cest a rakoviny tlustého střeva v dospělosti.

Výzkum se týkal 1,1 milionů mužů v izraelských obranných silách, jejichž zdravotní informace získali vědci od armády. Vedle různých faktorů (jako rok narození, vzdělání apod.) se výzkumníci zajímali o vztah jejich BMI v dětském věku v souvislosti s  pozdější diagnózou rakoviny tlustého střeva či konečníku. Další výzkum by se měl soustředit na další typy rakoviny (zejména rakoviny slinivky) a jejich souvislost s obezitou.

V Nizozemí lékaři studovali dětskou obezitu v souvislosti se zdravotními problémy v letech 2005 až 2007. Zjistili, že k obezitě více inklinují chlapci, ale rozdíl není příliš markantní. Jednalo se o 52% chlapců z celkového vzorku dětí. Dvě obézní děti ze tří (67%) spadaly alespoň do jednoho rizikového kardiovaskulárního faktoru. Více než polovina (56%) mělo vysoký krevní tlak, vyšší cholesterol (54%) a v některých případech se rozvíjel již diabetes druhého stupně.

Děti, které jsou sportovně aktivní v dětství, si tento zvyk lépe udrží do dospělosti. Připadá jim to přirozené. Aktivita je nejlepší prevencí před nadváhou a obezitou. Cvičení v mládí může také zachvoat svalovou hmotu v průběhu stárnutí a snížit aktivitu genů spojenou s kardiovas-kulárními onemocněními.

Tyto skutečnosti byly dokázány i na výzkumech s potkany. „Líní“ neaktivní potkani měli sníženou citlivost na inzulin, více jedli a spálili méně kalorií a pochopitelně se jim vyvinuli větší tukové polštáře.

Není to jen problém Spojených států. Už i u nás děti přes rok hodně sedí, na výlety se jezdí autem (ne na kole nebo pěšky), také do školy a na kroužky rodiče často děti odváží svými auty. Je to proto, že máme nedostatek času, nebo jsme opravdu „líní“ si kvalitativně rozložit denní harmonogram? Že neumíme harmonicky vyvážit poměr mezi aktivitou a pasivitou?

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy