Glosy,  Ženy

“Kdo mi políbí ruku, dám mu růži,” říká nevěsta na čínském náměstí.

V úterý 3. ledna 2012 po čínském náměstí ve Wuhan v chladném počasí procházelo děvče, oblečené v bílých svatebních šatech. V ruce drželo deset růží, které bylo ochotno vyměnit za polibky.

Po jejím boku jeden z jejich přátel nesl transparent s nápisem „Kdo je ochoten políbit mi ruku, dám mu růži.“ A dále slova mluvila o vakcíně proti hepatitidě B. „Injekce může být účinná jako prevence přenosu HBV při pohlavním styku a krevním kontaktu, a od matky na dítě.“

Záměrem této ženy je upozornit na vakcinaci a také na nedorozumění, která vznikají v čínské společnosti. Lidé mají obecně výhrady proti infikovaným a bojí se kontaktu. Určitá nepochopení způsobují, že lidé s HBV si těžko hledají partnery. „…nositele HBV je v mnoha případech těžké milovat. Mám HBV a také čekám dlouho na lásku.“ Uvádí transparent.

Pochopitelně spoře oděná nevěsta s  růžemi přitahovala pozornost kolemjdoucích lidí. Nicméně navzdory předsudkům již během prvních deseti minut rozdala sedm růží. A nejeden mladý muž ji po polibku na ruku i vřele objal. Přihlížející reagovali potleskem a smíchem.

Krásná nevěsta Zhang Wen z Nanningu (Guangxi) zjistila, že má HBV, už ve svých osmnácti letech. Nyní je jí třicet. Chce se vdávat, ale je sama, cítí se diskriminovaná. Stejně jako další jiné její vrstevnice a známé, které jsou rovněž nositeli HBV, i ona bydlela v samostatném pokoji na koleji, nikdo s ní nechtěl sdílet jednu místnost. Tyto studentky mají separovaný prostor v jídelně a v knihovně. HBV bylo také často důvodem, proč ji zaměstnavatel po škole odmítl přijmout do práce. Zhang Wen se rozhodla, že se pokusí změnit myšlení a předsudky ve své zemi.

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy