Knihy

Simon Doonan: Gayové nikdy netloustnou. Prozradí nám svůj recept na štíhlou postavu?

Simon Doonan říká, že gayové prostě netloustnou. A v tomto duchu a pod tímto názvem napsal svou novou knihu: Gay Men Don’t Get Fat. Newyorský spisovatel, který je známý i svými sloupky pro New York Post a v dalších médiích, se „oženil“ se svým přítelem designem Jonathanem Adlerem.

Název knihy pochopitelně asociuje s titulem francouzsko americké spisovatelky Mireille Guiliano French Women Don’t Get Fat (Francouzské ženy netloustnou). Není to však jediná obrana vůči tloušťce a potažmo stárnutí. Japonská autorka Naomi Moriyama  se svým manželem vydala také knihu, jejíž titul se dá přeložit: Japonské ženy nestárnou a netloustnou.

V očích Doonana jsou gayové vlastně takové francouzské ženy, které mají zálibu v módě a mají ohromující schopnost omezovat příjem kalorií, aby jejich postava byla podle vžitého stereotypu stále dokonale štíhlá.

Simon Doonan vtipně popisuje životní styl a gayů. Jsou to upovídaní, frivolní a roztomilí muži, kteří připravují své „gay jídlo“ velice pracně a důkladně. A rozhodně nejsou nudní a upjatí jako někteří heterosexuálové. „Sushi může být to nejveselejší jídlo na světě,“ píše Doonan. Sushi šéfkuchaři nedbale zacházejí s kouskami ryb jako s bonbonky. Sushi je více jídlo pro gaye, kdežto mexické jídlo je oproti tomu hodně macho.

Kniha je plná mnoha úsměvných stereotypů: gay jídla jsou srovnatelná s dívčími jídly a vedle toho stojí mužská macho heterosexuální masitá potrava. Dívky jsou také ty v televizních reklamách, které pijí dietní nápoje, chtějí zůstat štíhlé a řeší svá nafouklá bříška při problémech s trávením.

Tohle není starost macho samců. Žena už má pocit, že hřeší, jen když nakousne tabulku čokolády. Tam, kde v restauracích zavedou různé lehké saláty, už počítají s ženskou klientelou. A je jasné, ke komu směřuje menu se steaky.

Jak poznáte, že vařil gay kuchař? Doonan vypráví svou zkušenost z francouzské kuchyně. Dostal jídlo na trojúhelníkovém talíři (jasný symbol pro gaye), sardinky byly nakrájené na úzké proužky, dokonale pravoúhlé (tzn. gay) a uspořádány do abstraktního vzoru (gay!). „Jen čistý kuchař mohl vzít krásnou, zdravou, hetero sardinku a proměnit ji v něco tak výbušně homosexuálního.“

Kniha je plná rad a tipů, jak zůstat atraktivně homosexuálně sexy – takže už si musíme jen počkat, až se přeloží do češtiny a dostane na naše pulty. Prozatím je k dostání jen v originále, pro nás na internetu.

Avšak podle těchto náčrtků si dovolím shrnout některé body pro štíhlou postavu:

1. Věnujte přípravě jídla více času než konzumaci. Hýčkejte ho, nimrejte se v tom, nakrmte oči a čichové buňky

2. Nejezte těžká tučná masitá macho jídla

3. Jídlo je společenská záležitost. Smějte se, bavte se, více mluvte, méně jezte.

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy