zdraví

Emulgátory: víte, co jedí vaše děti?

Share

O emulgátorech v potravinách toho bylo řečeno a napsáno již mnoho. Staly se téměř magickými éčky, které vzbuzují různé obavy.

Emulgátor sám o sobě vstupuje z podstaty věci proti „přirozenu“ –  snaží se spojit nespojitelné. Chce, aby olej a voda společně tvořily jednu celistvou hmotu. Přesto se v přírodě vyskytují některé naprosto přirozené „emulgátory“, patří sem například včelí vosk a vaječný žloutek a další.

Některá „éčka“ jsou neškodná (např. E300 – což je jinak zapsaný vitamín C či E334 – kyselina vinná). O mnohých jiných barvivech, konzervantech a dalších typech emulgátorů v potravinách se však vedou značné spory. Jsou to nekonečné boje mezi zastánci tak zvaných čistých potravin a hlavně potravin pro děti, které by podle odpůrců neměly „éčka“ vůbec obsahovat, a na druhou stranu pochopitelně výrobců potravin, neboť éčka jim zaručují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a mnohdy jsou levnějšími náhražkami za originální složky potravy.

A tak jako bedlivý rodič se dívám, co kupuji dětem za jídlo. A jednou jsem opomněla. Pod vlivem reklamy na to, jak jsou jogurty pro děti zdravé hlavně pro dávku vápníku, jsem se důvěřivě nepodívala na detailní popis produktu jogurtu Kostíků. Jaké bylo moje zděšení, jak se tento produkt, respektive lentilky hemží éčky. Zejména mne šokovalo použití barviva E120, které je obecně považované jako barvivo nevhodné pro děti z důvodu podezření, že způsobuje alergie. Jsou zde určité pochybnosti, zdali toto barvivo není jedním z příčin astmatu a hyperaktivity u dětí.

Emulgátory se vůbec nesmí používat v potravinách jako je cukr, káva (avšak u instantní ano), máslo, med, mléko, nearomatizovaný čaj a některé další potraviny.

Některé přídatné látky jsou kvůli obecně uznávané neškodlivosti povoleny k výrobě kojeneckých výživ, patří mezi ně E270 – kyselina mléčná, E304, E306, E307, E308, E309, E322 – látky patřící mezi antioxydanty, E338 – kyselina fosforečná, k jejíž bezpečnosti či škodlivosti existují různé pohledy.

Server emulgatory.cz uvádí k E338: „Tato kyselina je nejčastěji používaná v potravinách. Má antioxidační účinek v rostlinných tucích , upravuje kyselost potravin, je zdrojem fosforu. Používá se při výrobě droždí, margarínů, sýrů, nealkonápojů apod. Při používání přiměřeného množství v potravinách je považována za látku bezpečnou. Fosfor je prvek nezbytný pro zdravé zuby a kosti. Při nadměrném příjmu této látky, např. častou konzumací nápojů s Cola příchutí může však dojít v těle k porušení rovnováhy mezi fosforem a to tak, že se fosfor váže na vápník a tělo následně vylučuje Fosforečnan vápenatý, vápníku ubývá a může dojít k řídnutí kostí. V ČR je kyselina fosforečná povolena v nezbytném množství v potravinách a pro úpravu pH při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání látky povoleno.“

Podobně je na tom E339, fosforečnan sodný a E340, fosforečnan draselný.

K dalším emulgátorům, které mohou být přidány do kojenecké výživy patří guma guar E412, stabilizátor E471 a E472 a ester E473.

Někteří spotřebitelé horlivě sledují, zdali potraviny neobsahují „magická“ éčka, jimž by se rádi vyhnuli, a s nadšením, že udělali pro své zdraví maximum, zakoupí produkt, který na obalu sice nemá napsané žádné éčko, za to daný emulgátor je vypsaný slovně. Mnoho z nás nemá po té ani tušení, že produkt obsahuje emulgátor.

Všechna „éčka“ musela projít přísnými testy, které by prokázaly eventuální negativní účinky na lidské zdraví. Byly stanoveny hranice maximálního požití emulgátoru kvůli možné toxicitě. „Při testování se z dostupných toxikologických dat, pozorováních na zvířecích i lidských modelech a studií zaměřených na sledování příjmu potravy během života, se stanoví maximální přípustná hladina aditiva, která nemá zaznamenatelný toxický efekt – tzv. NOAEL (No-Observed-Adverse-Efect Level). Je to množství aditiva, které nezpůsobí žádnou zdravotní újmu při dlouhodobém podávání pokusným zvířatům v krmné dávce. Následně se hodnota NOAEL vydělí tzv. bezpečnostním faktorem, který má většinou hodnotu 100. Smyslem bezpečnostního faktoru je postihnout individuální rozdíly mezi lidmi, např. ve věku, zdravotním stavu, výživě. Dále možností, že metabolismus člověka se může lišit od metabolismu pokusného zvířete. V úvahu bere i to, že člověk je zároveň vystaven celé řadě potravinářských aditiv a jiných nepříznivých faktorů z okolí.“ (wikipedia/heslo: přídatné látky)

Stanoví se tak přijatelná denní dávky (ADI) pro množství „éček“, který člověk zkonzumuje za jeden den, aniž by představovalo nějaké riziko.

Navzdory všem přísným opatřením přesto se vedou spory o „neškodlivosti“ emulgátorů. Povolená množství by neměla podle výsledků studie a testů způsobovat žádné zdravotní problémy.

Na druhou stranu je tu celá škála barviv, která vylepšují vzhled zejména u dětských sladkostí, a zároveň mohou vést u dětí k rozvoji hyperaktivity (např. E102, E104, E124, E110, E122, E129).

Dalšími vedlejšími účinky některých emulgátorů u přecitlivějších osob mohou být kožní či dýchací problémy. Nejvíce se reakce projevují u osob, které mají jisté predispozice k těmto problémům (např. u lidí s atopickým ekzémem jsou reakce na emulgátory zvýšenou citlivostí na kožní problémy)

K tématu emulgátory považujeme za velmi přínosný server.  http://www.chemievjidle.cz/, kde naleznete seznam všech emulgátorů, mnohých otravin a jejich složení, legislativu apod.. Můžete si zde vyhledat potravinu, kterou kupujete svým dětem a přečíst si detailně o obsahu jednotlivých složek. Možná budete (nemile) překvapeni.

%%wpcs-1639%%-date%%id%%

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy