zdraví

Bylinky jako domácí lékárna

heřmánek

Sáhli jsme do bylináře, abychom se podívali, s čím vším vám bylinky můžou pomoci. Nechte se inspirovat nápady a zkušenostmi našich babiček a alternativní medicíny.

Opary, afty, akné

S nepříjemnými virovými boláky si lze poradit odvary z bylin. Opar zkuste ošetřit odvarem z jalovce nebo lékořice. Zároveň jej popíjejte jako čaj. Na léčení aftů je výborná ústní voda ze dvou hřebíčků, lžičky šalvěje a lžičky tymiánu.

Proti akné je účinný heřmánek, který má protizánětlivé účinky. Pomůže ale i šalvěj, kurkuma, libeček, měsíček lékařský, šalvěj nebo skořice. Z vybraných rostlinek si stačí udělat pleťovou vodu (namíchejte libovolný výběr uvedených bylin v poměru 1:1) a zalijte je 200 ml horké vody. Nechejte 10 až 15 minut louhovat. Odvarem si pak jednou až dvakrát denně omývejte obličej.

Bolest hlavy

Bolest hlavy může mít mnoho příčin, od stresu, přes zablokovanou krční páteř až po dehydrataci. Ne na všechny vám pomůže  léčivá síla bylin, než však sáhnete po prášku, stojí za to vyzkoušet, jestli vám čaj nepomůže spíš než prášek.

Proti bolesti hlavy působí levandule a máta peprná. Připravte si čaj z lžičky máty a lžičky levandule a vypijte alespoň tři šálky během dne. Vynikající je podle bylinkářů také čaj z vrbové kůry (sušená kůra vrby bílé by měla být k sehnání v lékárně, pokud si ji však z vrbových proutků chcete naloupat sami, pak je nejlepší čas zjara). Vrbová kůra je přírodním aspirinem. Tři šálky z jedné lžičky kůry by vám od bolesti hlavy měly odpomoci. Ale pozor! Není vhodný pro těhotné ženy a při žaludečních vředech.

Když nemůžete spát

Nespavost je většinou důsledkem stresu. Abyste mohli v klidu spát, musíte vypnout myšlení. To se ale snáz řekne, než udělá. Šálek čaje ze správných bylin před spaním by vám měl pomoci zklidnit se a lépe usnout. Vhodná je především meduňka, levandule, kozlík lékařský, chmel a třezalka.

Namíchejte si směs z 30 g meduňkového listu,30 gkozlíkového kořene a15 glevandulového květu. Ze směsi vždy bereme po lžičce, zalijeme šálkem horké vody, necháme 10 minut louhovat, scedíme a vypijeme před spaním.

Lupy a padání vlasů

Vlasům prospívá nové koření. Zamezuje jejich nadměrnému vypadávání a tvorbě lupů. Proti vypadávání můžete vyzkoušet odvar z půl litru vody, lusku vanilky a dvou lžic nového koření. Po mytí hlavy si jím opláchněte vlasy, nechejte několik minut působit a pak opláchněte vlažnou vodou. Tento odvar můžete zároveň dvakrát denně popíjet, účinek by tím měl zesílit. Proti lupům lze užít stejný odvar, jen namísto vanilky přidáme lžíci jablečného octa.

 

Máte sami zkušenosti s bylinkami? Už vám pomohly zahnat nějaký neduh? Podělte se o své zkušenosti s námi a ostatními čtenáři!

 

Autorka: Anna Burdová

 

____________________________________________________________________________________________________________

magnetický náhrdelník

Znáte blahodárné účinky magnetoterapie? Vyzkoušeli jste již magnetický náramek či náhrdelník?

Jaké účinky má magnetoterapeutický náramek?

Magnetoterapeutický náramek přispívá ke stabilizaci krevního tlaku, zvyšuje okysličení krve, pomáhá snižovat únavu. Taktéž se podílí na tlumení bolesti v oblasti zápěstí (artróza, artritida,

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy