Tiskové zprávy,  zdraví

Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

obrázek_3

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka! Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?

 

Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

Méně je někdy více

Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)

Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)

Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

obrázek_1

Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

„Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod.

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

obrázek_2

Sledujte i původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:

Sušina …………….54 %  (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

řešení

 

Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou – a Bio v hodnotě alespoň za 100 Kč v rámci jednoho nákupu.

Pak se jen zaregistrujete do soutěže na webu akademiekvality.cz, zašlete fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a schováte si účtenku za nákup. Tři šťastlivci vyhrají po ledničce plné kvalitních mléčných výrobků.

Navíc bude každý týden vylosován výherce, kterého doma navštíví maskot – panáček Klasáček. Za každý mléčný výrobek s některým ze soutěžních log a prokázání se platné účtenky (z registrace) vyhráváte na místě cenu v hodnotě 1.000 Kč. Soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016. Více informací na akademiekvality.cz.

 I přes nepřízeň počasí předal Klasáček první výhru

 Processed with VSCO with e8 preset

Portál Akademie kvality má první výherkyni. Ve středu v 18 hodin dorazil soutěžní tým s maskotem Klasáčkem do pražských Horních Počernic, kde předal Aleně Klaschkové zaslouženou výhru. Paní Alena si za předložené oceněné mléčné potraviny vybrala kuchyňské vybavení v hodnotě 5.000 Kč. Podmínkou účasti byla registrace na webu akademiekvality.cz a zakoupení produktů z mléka označených značkami kvality.

Představit spotřebitelům benefity kvalitních potravin a vysvětlit jim význam log s označením Klasa, Český výrobek, Bio nebo Regionální potravina, podle kterých se mohou při nákupu jednoduše orientovat – to je hlavní cíl osvětové kampaně organizované Státním zemědělským intervenčním fondem. Hlavním komunikačním prostředkem jsou webové stránky akademiekvality.cz. Letní soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016.

Každý týden je losován jeden výherce, kterého doma navštíví Klasáček, maskot kampaně. Pokud v tu chvíli bude mít v lednici alespoň jeden výrobek s některým ze soutěžních log a prokáže se platnou účtenkou (z registrace), ihned na místě dostane za každý výrobek odměnu v hodnotě 1.000 Kč. Maximální výše výhry na 1 soutěžní účtenku je cena za 5.000 Kč. Výherce si může vybrat například šlehač na mléčnou pěnu, kuchyňskou váhu, různé formy a tvořítka, termosku, nože, „zmrzlinovač“, soupravu pro přípravu čerstvého sýru a spousty další zajímavých domácích pomocníků.

Protože se uzavřel první soutěžní týden, zastavil se Klasáček u prvního šťastlivce, kterou byla Alena Klaschková z Horních Počernic. Ta si za svůj výběr kvalitních mléčných výrobků vysloužila ceny v hodnotě 5.000 Kč.

Kdokoliv se chce soutěže ještě zúčastnit, tomu stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou nebo Bio v hodnotě nejméně 100 Kč v rámci jednoho nákupu. Pak už se jen zaregistruje do soutěže na portálu akademiekvality.cz, zašle fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a uschová si účtenku za nákup.

V závěru soutěže proběhne slosování a 3 výherci obdrží ledničku plnou kvalitních mléčných výrobků. Veškeré informace k letní soutěži a její pravidla jsou k dispozici na akademiekvality.cz.

Tisková zpráva

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy