Helena Herynková,  Kultura

V DISKu se dali na vojnu

Share

Ne, není to tak, že by se pustili do boje jednotlivé katedry či snad studenti s vedením. Právě naopak, spojili své síly a stvořili vpravdě výjimečné představení, hudebně-dramatickou skladbu Vojna. E. F. Burian tímto dramatickým pásmem bezprostředně reagoval na napjatou atmosféru stále se rozšiřujícího vlivu Německa a Vojna se později stala jednou ze záminek k uzavření divadla D41 v roce 1941. Nové nastudování ale dokazuje, že některá témata mohou znít stále stejně naléhavě.

Vojna je společným projektem nového divadelního uskupení VOICE-BAND ve spolupráci s Divadlem DISK. Pod režijním vedením Jaroslavy Šiktancové vytvořili dokonalé spojení živé Burianovy hudby, dramatického i rozverného přednesu lidové poezie a především skvělého pohybového divadla.

Ocitáme se na obyčejné vsi a prožíváme s jejími obyvateli šest rozličných období. Od bujarého masopustního veselí se přes svatbu a mladičkou lásku dostaneme až k temným dnům válečného tažení, kdy „chlapci jsou švarní jonáci, ach škoda přeškoda, že jsou z nich vojáci“.

Herci si hrají s každým detailem, slovem, pohybem a dokládají tak, že i po padesáti letech mají texty E. F. Buriana, i jeho hudba plná odkazů na milovaný jazz, svou váhu, autentičnost a dokáží zaujmout i současného diváka.

Představení je navíc vyšperkované krásnými skupinovými choreografiemi z dílny choreografa Martina Packa, jenž s tvůrci s radostí spolupracoval. Povedené jsou rovněž kostýmy, především dámy mají tak důmyslné sukně, že několikrát žasnete, jak se jim během verše či dvou, proboha, povedlo změnit sukni na volné kalhoty a zpět.

A jelikož v pohybovému a epickému divadlu neodmyslitelně patří i kvalitní technická stránka, nemohu se nezmínit o světelné koncepci Ondřeje Růžičky. Jeho hry světla a stínu, barevné světelné variace i zdánlivá jednoduchost dodávají představení na dramatičnosti i dokonale oddělují jednotlivé pasáže a dějové změny.

Hudebníci, herci i další tvůrci jednoduše hrají na jedinou notu, společně dýchají představením a nenechávají diváka na pochybách, že se dali naverbovat s láskou a chutí. Chcete-li tedy zažít jiné, ale přesto velmi dobré divadlo, vyrazte na Vojnu, štáb najdete v DISKu.

VOJNA, Emil František Burian

Hrají: Michal Balcar, Vojtěch Bartoš, Izabela Firlová, Iva Holubová, Tereza Krippnerová, Marek Mikulášek, Michal Necpál, Marie Radová, Ondřej Vacke, Josefína Voverková, Marie Štípková, Petr Buchta, Tereza Vítů, Kristýna Podzimková, Štěpán Tretiag, Jakub Koudela, William Valerián

BAND: Dušan Navařík, Michal Kostiuk, Klára Suchánková, František Tomášek, Zdeněk Dočekal, Pavel Husa, Zdislava Tonová

Light design: Ondřej Růžička

Choreografie: Martin Pacek

Režie: Jaroslava Šiktancová

www.divadlodisk.cz

 

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem V DISKu se dali na vojnu
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy