Kultura,  Tiskové zprávy

Mozartovy narozeniny 2013 – ve Stavovském divadle

Foto: Lessing-photo/wikipedie

Při příležitosti 257. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta (27. ledna 1756 – 5. prosince 1791), rodáka ze Salcburku, který svoji životní i uměleckou dráhu spojil i s Prahou a s dnešním Stavovským divadlem, chystá Opera Národního divadla již tradiční koncert s názvem Mozartovy narozeniny. V neděli 27. ledna 2013 zazní ve Stavovském divadle dobře známé árie z Mozartových oper Figarova svatba, Kouzelná flétna nebo Così fan tutte a také Korunovační mše C dur KV 317, která patří mezi nejznámější a nejhranější autorovy duchovní skladby. Stejně jako v minulých letech na koncertu vystoupí přední sólisté Opery Národního divadla, tentokrát pod vedením šéfdirigenta Opery Jaroslava Kyzlinka.

Tradice oslavit každoročně Mozartovy narozeniny koncertem ve Stavovském divadle je podle mého názoru skvělá, i když je velmi těžké, i přes množství skladeb, které autor napsal, abychom neopakovali stále stejná díla. Především proto jsme zvolili jako těžiště letošního koncertu skladatelovu Missu C dur, která bývá uváděna s podtitulem Korunovační mše. Její slavnostní charakter nádherně kontrastuje s až intimní výpovědí sopránové koncertní árie Bella mia fiamma, addio!, která při tomto slavnostním večeru zazní v podání Marie Fajtové“, komentuje volbu repertoáru koncertu jeho dirigent Jaroslav Kyzlink.

Na koncertu vystoupí sólisté Marie Fajtová, Michaela Kapustová, Jaroslav Březina a Miloš Horák, společně s Orchestrem a Sborem Národního divadla.

Mozartovy narozeniny – 27. ledna 2013, Stavovské divadlo od 19:00

 

Program:

Figarova svatba
Předehra
Non più andrai, Figarova árie z 1. jednání
Voi che sapete, Cherubínova árie z 2. jednání
Kouzelná flétna
Dies Bildnis ist bezaubernd schön, Taminova árie z 1. jednání
Così fan tutte
Předehra
Bella mia fiamma, addio!
Recitativ a árie pro soprán a orchestr
Mše č. 15 C dur (Korunovační mše) | Mass No. 15 in C major (Coronation Mass)

 

TZ, Petr Kozlíček, PR Opery Národního divadla

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy