Knihy,  Tiskové zprávy

Trest špatné vysvědčení nevyřeší, s moderní literaturou bude společné domácí učení zábava

PRAHA, 23. ledna 2013 – Školní vysvědčení je noční můrou mnoha dětí i rodičů. Špatné známky v pololetí ale nejsou žádnou pohromou, jen vysílají důrazné varování. Místo cukrárny by měla rodina zamířit do knihkupectví, probrat se širokou nabídkou doprovodných učebnic a naučné literatury, od zábavných sešitů pro nejmenší po přípravné testy na střední školy, a společně dohnat vše, co bylo zameškáno. 

Premiérové vysvědčení prvňáčka

Nejmenší děti se na své první vysvědčení zpravidla těší. Následná pochvala a malý dárek je motivují k dalšímu úsilí. Barevné publikace, jako Malý školák – počítání, bludiště a dokreslovačky nebo Zábavné hry a úkoly pro děti od 6 let, rozvíjejí jejich nabyté vědomosti, logické myšlení a představivost. „Naučná literatura pro nejmenší je velmi pestrá. Například tituly 100, respektive 200 her proti nudě podporují numerické schopnosti a verbální komunikaci dětí. Ty, které rády luští a řeší rébusy, se pobaví u Křížovek a Vtipů a hádanek ze série pro kluky a holky,“ doporučil Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

Pokud se prvňáček ve škole trápí kvůli špatné výslovnosti nebo pomalému čtení, nic není ztraceno. „Mezi nejžádanější doplňkovou učebnici z Nakladatelství Fragment určenou prvňáčkům patří Dyslexie-Detektivní úkoly pro malé čtenáře, jež učí děti číst novou, zábavnou a netradiční metodou. Obsahuje řadu cvičení, ve kterých si děti hrají se slovy a písmenky při hledání ukrytých nesrovnalostí. Texty, hry a úkoly pro nácvik správné výslovnosti nabízí také titul Logopedie,“ doplnil Pavel Nýč.

Zrádné pětiminutovky a diktáty

Ten stres, který uprostřed „krátkého diktátku“ nebo „matematické pětiminutovky“ vyvolá jen chvilka nepozornosti, si ze školních lavic vybaví snad každý. Pokud si dítě postěžuje, že paní učitelce nestačí, nebo to rodič prokoukne až z vysvědčení, je třeba si tuto vzpomínku znovu uvědomit a pokusit se dítko na nástrahy učiva připravit.

„Na rychlé domácí procvičování je ideální série Pětiminutovky pro ZŠ obsahující 160 listů, každý se třemi cvičeními z matematiky nebo českého jazyka pro pátou třídu. Pro menší děti je vhodná série hravých publikací Škola na prázdninách. Velice oblíbené u žáků prvního stupně základních škol jsou také Tabulky pro 1.-5. třídu ZŠ, které obsahují balíček přehledných tabulek s vybraným učivem z českého jazyka, matematiky, anglického jazyka a oboru člověk a jeho svět,“ uvedl Pavel Nýč, spolumajitel Nakladatelství Fragment.

Na druhém stupni se vše počítá

Od šesté třídy jde do tuhého, jelikož řada středních škol vyžaduje po uchazečích o studium jejich předešlá vysvědčení. Rodiče se často domnívají, že děti už jsou dostatečně velké, aby zvládly studium samy, ale opak je pravdou. Látka je stále náročnější a ratolest na počátku puberty je třeba motivovat. Pokud má zálibu v cestování a dalekých krajích, může ji rozvíjet u Slepých map, pokud je soutěživý typ, který nerad prohrává, bude chtít rodiče porazit v audio Diktátech na CD.

„Dlouhodobé popularitě se těší publikace Od šestky do devítky, která s lehkostí shrnuje pravidla české gramatiky a pravopisu. Ke zdokonalení chytáků v diktátech se nabízí kniha Jaké i/y se píše? s mnoha záludnými cvičeními. Pro žáky, kteří se chystají na matematicky zaměřené střední školy, je pak neocenitelnou pomůckou učebnice Matematika 6-9 s názornými i procvičujícími příklady z učiva celého druhého stupně základních škol,“ vyzdvihl Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

TZ Fragment

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy