kočky,  ZOO

Téma dne: kočka. Mohou být pes a kočka opravdoví přátelé?

Kdysi vznikla jistá pověra, která se pak snadno implementovala do dětských pohádek, že psi a kočky se mezi sebou nesnášejí. Je to holý nesmysl: psi i kočky jsou v jádru mírumilovní tvorové a pokud budete doma chovat psa i kočku zároveň, nejlépe odmalička, vytvoří si mezi sebou úžasný vztah.

Často na principu, že pes si bude chtít s kočkou hrát a kočka bude psa opečovávat nebo lískat za jeho lumpárny. Olíže mu srst, nebo mu vrazí políček přes čumák. Bude jako jeho matka nebo otec.

Psi útočí na cizí kočky, které nespadají do jejich teritoria. Pochopitelně, pes je v jádru hlídač. I když je to mazel nebo ufňukánek, uvnitř sebe má zakódován určitý prostor, který patří jeho smečce a nesmí být narušován cizími elementy.

A kočka si to samozřejmě umí pořádně vychutnat. Má jiné priority: její prostor je volný a svobodný. Je to příroda, je to svět. Neuznává hranice a omezení. Takže klidně s radostí podráždí cizího psa, vyskočí pak na strom a nechá zuřivce, ať si klidně likviduje hlasivky a vyplive všechny sliny, ona se v klidu na větvi stromu myje, drbe o kůru a dělá jako by nic.

Na svém území si psem uznaný člen smečky – i kočka dokáží báječně užít své volné chvilky a často je to pro ně lepší zábava, než kdyby měli vedle sebe tvora stejného druhu. Dvě kočky mohou k sobě cítit nevraživost, nebo se mohou jen líně válet. Ale v kombinaci pes a kočka vzniká vzrušení a zábava ze hry.

Časem ale hra může pominout. Jestliže pes vyroste z malého štěněte v obrovskou dogu a dobře míněné hry kočku prostě bolí. Už se nemohou spolu válet po trávě, neboť když si doga lehne na svého menšího kamaráda, není to zrovna příjemné. A jakmile otevře tu svou velkou tlamu a chce si zase jen hrát, už to taky může skončit úrazem. Ani jeden to nemyslí zle, ale fyziognomicky to nemohou již zvládat.

Oba tvorové pak těžko nesou, když druhý opustí domov nebo zemře. Oba budou chodit na místa, kde ten druhý spal, kam si lehal, kde měl misku s jídlem nebo záchod. Budou je očuchávat a budou velmi smutní. Některým trvá velmi dlouho, než se z těchto depresí dostanou.

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy