kundaliní jóga

Další téma z doušku kundaliní jógy. Odlehčete svému tělu a duši.

Kdykoliv se podívám z okna nebo vyjdu ven je jasné, že jaro je zde v plné síle. Co se však v tomto období děje s námi? Někteří z vás provětrali své skříně, byty nebo sklepy, aby do nich pustili nový vítr a hlavně odevzdali vše staré a nepotřebné. Po takovém bytovém nebo pracovním průvanu jste jistě velmi vnímali lehkost a radost z nově nabytého prostoru a dobře vykonané práce. Jak si tedy vysvětlit, že se někteří z nás cítí unavení a je pro nás normální říkat, že to je jarní únavou? Co to je a co s tím?

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Jde o volání našeho těla, mysli a duše o jarní úklid a očistu. I tyto naše složky potřebují pravidelnou „údržbu“. Jak zvolit ten správný způsob k jejich očistě a regeneraci? Rad slyšíme nebo čteme spoustu, jen je občas těžké se v nich vyznat. Každopádně začněte s tím, co vás opravdu osloví a tzv. to vzájemně „cvakne“. Do cíle se dostanete různými cestami. Kolik cest vede do vašeho města? Já se zde zmíním o způsobu, který mám vyzkoušený sama na sobě i na svých klientech.

Základ tvoří hygiena myšlenek.

Zvolte si den a pozorujte své myšlenky, které se vám prochází v hlavě. Jsou pěkné, ošklivé, pozitivní, negativní, veselé, smutné? Jaké emoce tyto myšlenky ve vás vyvolávají? Cítíte se dobře nebo špatně?

Jste-li většinu času v klidu, spokojení, v dobré náladě, vyrovnaní a šťastní, jste na správné cestě, jděte dál a pokračujte ve věcech, u kterých se cítíte dobře. Je to pro vás informace, že mysl, tělo a duše jsou v rovnováze a spolupracují. Pokud se cítíte svázáni strachem, smutkem, pesimistickou náladou, nedůvěrou v sebe sama i v ostatní, za každým rohem vidíte čerta, je to informace, že je čas něco udělat. Negativní pocity a emoce trvající delší dobu se zapisují pod kůži. Takové emoce v prvním případě vstoupí do naší aury, tímto ji naruší a po určité době dojdou až k fyzickému tělu. Zde dříve nebo později mohou způsobí fyzickou nemoc. Nemoc je důsledek našeho myšlení a nerovnováhy v energiích.

Chceme-li být spokojení, šťastní a zdraví je nutné s takovými myšlenkami a emocemi pracovat. Ve chvílích, kdy na mě samotnou skočí splín a špatná nálada, je to pro mne znamení vrátit se k sobě, hledat a najít pravou příčinu a opět, co nejdříve propojit tělo s myslí a duší. V takových chvílích mi velmi pomáhá pozorovat zvířata a přírodu. Ještě jsem neviděla psa, kočku nebo  strom, který by žárlil, byl naštvaný nebo měl prostě „blbou“ náladu. Jak dlouho vydrží vašemu psímu miláčkovi s vámi nemluvit, protože jste mu nedal něco kousek ze své večeře? Jak se budeme cítit je jen naše rozhodnutí. Jde o rozhodnutí naší mysli, nikoliv našeho partnera nebo kamaráda. Vnímejte své myšlenky a udělejte si v nich pořádek. Uchovávejte ty, u kterých se cítíte dobře a všechny ostatní pusťte z hlavy.

Naše myšlenky mají vliv na vše uvnitř, ale i vně.

Mají sílu a je to takový náš „jídelní lístek“ nebo objednávka. To, co si zde objednáme a vybereme se nám pak děje. Původ smůly hledejte uvnitř sebe a ve svých myšlenkách? Cítíte to? Ano, každá myšlenka je energie, která se dříve, či později projeví, tzn. zhmotní.

Mnohokrát jsem jen otroky své mysli a to je potřeba změnit. Naše mysl nám má sloužit a nikoli my jí. Ve chvíli, kdy máme naši mysl plně pod kontrolou, můžeme se vědomě rozhodovat, vědět a cítit, kde je pravda, co je pro nás dobré a co ne. Na základě toho pak můžeme jednat a žít.

Podívat se takto na svoji mysl a své myšlenky, potřebuje někdy velkou odvahu. Někdo z vás může dojít k závěru, že bude potřeba určité věci ve svém životě změnit. Budete mít potřebu zkusit si něco nového. Ve chvílích, kdy cítíte, že nejste v některé oblasti svého života z hloubi svého srdce šťastni, udělejte inventuru myšlenek a najděte ten správný bod, který je potřeba změnit. Jistě dokážete ve svém botníku najít boty, které již dosloužily a ty pak vyhodit. Úplně stejně umíte najít nepotřebné myšlenky, staré vzorce a zvyky, které se také hlásí o vynesení. Postup je úplně stejný, může být však delší a méně oblíbený. Podívat se sám do sebe a připustit věci, které najdu, chce velkou kuráž. Vím to, je to i má osobní zkušenost. Ve chvíli, kdy se vám to podaří rozšíříte skupinu „bláznů“, kteří jsou šťastní, v klidu a v pohodě a vždy s dobrou náladou. Jistě takového člověka znáte, vzpomeňte si na něj! Někdy se o nich mluví, jako o věčných optimismech nebo jó ten se má; na co sáhne se mu povede; dítě štěstěny; ten má v životě štěstí; apod. Věřte, TO NENÍ NÁHODA. Náhody neexistují. Je to výsledek práce, práce na sobě, kterou vám nemůže nikdo předepsat, ale ani vzít. V dnešní době jde o nejlepší a mnohonásobně návratnou investici, investujete do sebe sama.

Dostali jsme dar, tím je náš život.

Naším největším úkolem na tomto světě je užít si tento dar ve zdraví, štěstí a plnými doušky.

Kundaliní józe se někdy říká jóga vědomí. Pomocí ní můžete rychle a viditelně najít rovnováhu mezi tělem, myslí a duší. Každá z těchto částí potřebuje svoji výživu, kterou Kundaliní jóga dodá. Tělo se vyživí fyzickým cvičením, mysl dýcháním a duše mantrami. Meditace uklidní mysl a pomůže v jejím úklidu. Je to meditace, díky které se učíme ovládnout svoji mysl a následně ji požívat vědomě a pro sebe.

Vyzkoušejte si alespoň 2 týdny denně meditovat. Energii lekce kundaliní jógy vás v tom může podpořit, najděte si místo, kde se cvičí a vydejte se na seminář nebo pravidelnou hodinu.

Pro zvládnutí úklidu mysli, vám doporučím meditaci na vědomé dýchání.

Jde o jednu ze základních meditací z kundaliní jógy, meditaci na dech v Bodě středu, což je počátečním stádiem pro vnímání prány.

Citát o této meditaci ze skript „Učitel věku Vodnáře“:

Povaha našich myšlenek a emocí se odráží v pohybu a úrovni energie vašeho dechu. Jeden z prvních zvyků jogína je uvědomovat si stav svého dechu a prány. Vypozorujete-li, jak vypadá váš normální stav dechu, budete schopni zaregistrovat, jak nezdravé odchylky, tak zdravá zlepšení. Můžete se tak vyhnout mnoha chorobám a špatným rozhodnutím. Navíc také otevírá vaši intuici vůči změnám prostředí. Zvyšuje vaši vnímavost na vliv, který na vás mají druzí.

Jak na ni?

Nejprve se ujistěte, že umíte správně dýchat. Postup ke správnému dýchání je popsán v mém minulém článku „Jarní úklid jako příprava na vše nové, co může přijít.“

Cvičení na vědomé dýchání:

Sedněte si do jednoduché pozice se zkříženýma nohama nebo rovně na židli. Ruce dejte do pozice motlitby a nalaďte se recitací 3x Adi Mantry – Ong Namo Guru Dev Namo.

Zůstaňte v pozici, ujistěte se, že máte rovná záda, uvolněná ramena. Oči zavřete a svůj vnitřní pohled zaměřte na bod mezi obočím – třetí oko.

Ruce nechte položené na kolenou a spojte palec s ukazováčkem do Gyan mudry.

Meditaci raději provádějte v tichu, abyste mohli zhodnotit stav své energie. Pokud by úplný klid a ticho byl pro vás velkou počáteční překážkou, doporučuji hudbu ke kundaliní józe, např. Guru Ram Das Guru, kterou nádherně nahrál a nazpíval Satya Singh.

Postup: uveďte se do úplné rovnováhy, seďte v pozici uvolněně a dovolte, aby veškerá vaše pozornost byla zaměřena na dech. Vnímejte dech, jako formu pohybu, sledujte, jak se pohybuje v různých částech těla, zatímco dýcháte v rovnoměrném a meditativním rytmu.

Zaměřte svoji pozornost do oblasti 2,5 cm² nad kořenem nosu, do místa spojení obočí. Poté zaměřte svoji pozornost skrz obočí do oblasti Bodu středu (mezi pupíkem a bederní páteří) a soustřeďte se na toto místo uvnitř těla. Vnímejte pohyb a životní energii dechu. Představujte si své tělo jakoby prostoupené světlem. Při nádechu je světlo jasnější, pronikavější a má větší dosah. Nechte svůj dech a světlo splynout s celým Vesmírem. Dovolte, aby dech vámi dýchal. Vnímejte sebe sama, jako celek a Vesmír jako nekonečný, vnímejte sebe sama jako součást tohoto celku. Dech je vlnou v mnohem větším oceánu energie, jehož jste součástí. Uvědomte si pohyb a změny v jemněhmotném dechu a práně. Nesnažte se je měnit, jen ji pozorujte a učte se všímat si výchozího bodu své prány. Zaostřuje se vaše vnímání, tak abyste byli schopni si uvědomit stav energie a pohybu ve vaší práně.

Meditujte 3-32 minut.

Meditaci zakončete recitací 3x Sat Nam. Poděkujte sobě i vyššímu vedení a vydejte se s radostí a klidnou myslí do života.

Užijte si tuto krásnou a jemnou meditaci, která pokud budete opravdu chtít a vydržíte, vám pomůže v jarním úklidu mysli a dosažené výsledky vás jistě mile překvapí.

Klidnou, čistou a pozitivní mysl Vám ze srdce přeje

Dita Guruliv Kaur Lyner

 www.ditalyner.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy