zdraví

Máte chuť na hamburger? Možná vás brzy chuť přejde.

Nutriční hodnoty produktů z McDonalds si můžete přečíst na oficiálních stránkách McDonaldu. Všichni víme, že potraviny z rychlých občerstvení nejsou zdravé. Angličtina pro ně používá termín: „junk food“, přičemž junk je doslova veteš, to, co se má vyhodit. Navzdory tomuto nelichotivému názvu patří právě Anglosasové k největším konzumentům nezdravé stravy. A nejsme na to o mnoho lépe.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

Například Big Mac tvoří z 540 kalorií, 29 gramů tuku, 1040 gramů sodíku a 9 gramů cukru. A to je jen onen mastný hovězí plátek.

Houska se skládá z bělené pšeničné mouky a mouky z ječmene, thiaminu, riboflavinu, niacinu, kyseliny listové, železa, vody, glukózy, částečně hydrogenovaného sójového oleje, kvasnic. Dále jsou zde nejméně dvě procenta soli, síranu vápenatého, uhličitanu vápenatého, křemičitanu vápenatého, pšeničného lepku, sojové mouky, jedlé sody. A řada emulgátorů; k některým jsem přiřadila jejich „E“označení: mono-a diglyceridy E471, diacetyl kyseliny vinné E 334 a mastné kyseliny, etanol, sorbitol E420, polysorbát 20, kalium-propionát E283. Stearoyl mléčnan sodný E481. Aby těsto bylo načechrané, potřebuje kukuřičný škrob, chlorid amonný, síran amonný, peroxid vápenatý, kyselinu askorbovou, azodikarboxamid, enzymy), a konzervační prostředek propionát vápenatý (E282)

Pak následuje kečup: rajčatový koncentrát, destilovaný ocet, glukóza, voda, sůl, přírodní aroma (rostlinný zdroj).

Hořčice: ocet, voda, hořčičné semínko, sůl, kurkuma, paprika, výtažky koření.

Co je to kamenec? Kamenec je sůl, která v sobě kombinuje alkalické kovy, jako je sodík, draslík, nebo amonné a trojmocné kovy, jako je hliník, železo nebo chróm. Nejběžnější forma draselno-hlinitý sulfát (E522) bývá používán při zpracování potravin. Reguluje kyselost potravin a působí jako zpevňující a kypřící látka. Přidává se do nakládané zeleniny, mouky a sýrů. Nežádoucí účinky zatím nebyly zjištěny, nicméně je mít na paměti, že jeho součástí je hliník. Podle ochef.com množství kolem 30 gramů a více je však pro člověka jedovaté. V Americe proběhlo několik občanských aktivit za zrušení používání kamence a Americké ministerstvo zemědělství uvedlo, že jestliže jsou produkty kvalitní, firmy by ani nemusely přidávat tento sulfát.

Nakládaná zelenina: okurky, destilovaná voda, ocet, sůl, chlorid vápenatý, benzoan sodný nebo sorban draselný (konzervant E202), přírodní aroma (rostlinný zdroj), kamenec (E 522), polysorbát 80, kurkuma, sušená cibule.

Koření: sůl, pepř, částečně hydrogenovaný rostlinný olej.

Toto detailní složení pochází ze stránky Yummy Healthytasty.

Co se děje, když jíme jídlo z rychlého občerstvení:

1. Konzumujeme nepestrou stravu, tj. stravu, která nemá složky potřebné ke zdravému fungování organismu

2. Tloustneme, a tím se vystavujeme různým civilizačním chorobám jako je cukrovka, kardiovaskulární problémy nebo rakovina

3. Riskujeme zdraví našich dětí. Některé chemické přísady mohou způsobovat u dětí hyperaktivitu, nehledě od jejich nadváhy a špatných stravovacích návyků.

 

 

Je otázkou, jak je hodně etické dávat optimistické pozitivní reklamy na tyto produkty. Je to jako reklama na hazard s vlastním zdravím. Dostáváte jídlo s vysokým obsahem tuku, cukrů a soli a s nízkým obsahem vlákniny a vitamínů.

Před časem také kolovala jedna značně diskutabilní fotografie. První dojem ze snímku je, že se jedná o dlouhý pruh jahodové zmrzliny. Odpověď pod obrázkem však zněla značně děsivě a leckterý slabý žaludek ji nemusí unést. Jedná se o namleté kuře či hovězí pro výrobu kuřecích a hovězích specialit v McDonaldu, včetně kostí a vnitřností. Součástí této břečky je hydroxid amonný.

Hamburgery také obsahují značné množství sodíku. Příliš značné množství sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku, k srdečním a cévním chorobám, k oslabení kostí, rakoviny žaludku a ke vzniku ledvinových kamenů. Ve skutečnosti lidský organismus denně potřebuje méně než gram soli (tedy méně než 0,4 gramu sodíku). Podle epuls.cz však Češi denně zkonzumují v průměru 15 gramů soli denně.

McDonald byl nejednou kritizován, že používá hydroxid amonný ve svých hamburgerech a kuřecích produktech. Společnost podle Business Review USA před krátkou dobou vydala oficiální prohlášení, že hydroxid přestala používat.

Hydroxid amonný slouží jako antimikrobiální látka, která dokáže z jinak “nepoživatelného masa” utvořit produkt, který můžeme sníst; alespoň tak je obelháván náš jazyk. Přípravek se jinak také používá v hnojivech, v čistících prostředcích a dají se z něho po domácku vyrobit také výbušniny.

V potravinářském průmyslu je v některých částech světa oficiálně bezpečný. Na druhou stranu – kolik lidí na světě zkonzumuje takto upravené maso? Resp. kolik takto upraveného masa se dostává do našeho organismu? Ve Spojených státech se proti této praxi postavila v televizní show kuchařská celebrita Jamie Oliver, která si před televizními obrazovkami „hrála“ s masem a ukazovala to, co běžní spotřebitelé by asi vidět nechtěli.

Zde je záznam z toho pořadu v originále v angličtině. Nicméně, stačí sledovat obrázky a vyděšené oči přihlížejících. Nejspíš po tomto pořadu nikomu podobné maso již nezachutnalo.

Oliver v pořadu říká, že „V podstatě vezmeme produkt, který by se prodal v této nejlevnější formě pro psy a uděláme z toho „vhodné“ (maso) pro lidi.“

McDonald popírá, že přestal používat tuto chemikálii v důsledku televizní show.

Podle tiskového mluvčího McDonaldu se firma rozhodla přestat používat hydroxid amonný k ošetřování hovězího masa již začátkem roku 2011. Do konce srpna McDonald se zbavil posledního chemicky ošetřeného hovězího a nyní by už teoreticky neměly být hamburgery až tak „škodlivé“. Ale zdravé jídlo se z něho stejně nestalo.

Podle českých měřítek je hydroxid amonný bezpečný a používá se jako kypřící látky v pekařství a sýrařství. Nesmí se však používat v dětské výživě. Naopak v Austrálii sdílí jiný názor a látka je zde v potravinářském průmyslu zakázána.

Mohlo by vás zajímat:

Znamená bojkot hamburgeru také zdravější americkou ekonomiku?

Jamie Oliver bojuje proti nezdravému stravování v amerických a britských školních jídelnách. A jak jsme na tom v Česku?

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy