zlatovlasí andílci, dvojčátka Tomáš a David
Soutěž

Rozhovory se šikuly a šikulkami: Zlatovlasí andílci a maminka s úžasnými nápady

Share
Vítězný obrázek na Facebooku

 

Dříve jste u nás četli: Rozhovory se „šikuly a šikulkami“: Malá-velká malířka Veronika

Toto je další obrázek, který soutěžící a jejich fanouškové velmi dobře znají. Jeho prvenství v kategorii dětí do třinácti let bylo naprosto zřejmé. Obrázek získal nejvyšší počet bodů a okouzlil i mnoho čtenářů a fanoušků, kteří pod ním zanechali hodně pozitivních komentářů.

Ptáte se proč? Protože tvůrcem byl malý Davídek, kterému jsou dva roky a osm měsíců. Zlatovlasý capart, který s pomocí svého brášky-dvojčete Tomáška a hlavně velmi nápadité maminky, jež s chlapci tvoří mnoho podobných ručních prací, vykouzlil z papíru a listí kousek krásné podzimní přírody.

zlatovlasí andílci, dvojčátka Tomáš a David

Maminka chlapců říká: „Když jsem byla těhotná tak mě moc začalo bavit malovat na textil. A když jsou kluci už větší, tak jsme nejprve začali s barvičkami. A to si obarvili ruce a patlali jsme na papír. Je to moc bavilo a měli o zábavu postaráno. Pak jsem je musela celé osprchovat, ale to nevadí. Už se naštěstí dělají barvičky zdraví nezávadné pro děti. Na památku jsme otiskli ručičky na papír.“

Upřímně, dneska je pro někoho trošku „líná“ doba na kreativitu. Možná to znáte z okolí – děti vysedávají u počítače nebo u televize, rodiče jsou velmi vytíženi a nemají na ně čas. Před nedávnem u nás byl na návštěvě osmiletý chlapec, před kterého když jsem postavila stavebnici s plastovými díly, nevěděl ani, jak „spojit“ dohromady jednotlivé kusy šrouby a maticemi. Byla jsem velmi překvapena. Ale pochopila jsem. Většinu času tráví na playstation.

Podle mého názoru je to velká škoda. Proto si velmi vážím a obdivuji maminky a tatínky, kteří neztratili chuť a nadšení se svými dětmi tvořit a cokoliv vyrábět; prostě zažívat to barevné, věčně upatlané (a svým způsobem i nepořádné) dobrodružství, ze kterého vycházejí nejen hezké věci, ale i výborná zábava, smích a vzpomínky.

Děti vyrostou rychle. A vrátit čas nejde. A jejich dětství je pro rodiče nejlepším lékem na mládí. Spolu strávené chvíle jsou ty nejcennější.

Maminka Petra Salgová nám prozradila: „Chodím s klukama do cvičení s maminkami a tam jsme vyráběli toho ježečka. Trhat papír je začalo bavit hned. Tak jsme si na podzimní čas vyrobili i stromeček.

A před týdnem jsme malovali podzimní stromeček barvami. Samozřejmě jsem pomáhala, ale ťupkáni listí jim šlo samo. Ještě jsme dělali zvířátka podle knížky, ale to se jim moc nelíbilo, Protože na nůžky ještě mají chvilku čas.“

Právě v tento čas se klukům předělává pokojíček, takže vstoupí do nového krásného prostředí přesně na míru jejich klučičím dobrodružstvím a nočnímu krásnému snění. Jakmile prý bude hotovo, už se maminka Petra Salgová těší, jak bude s chlapci dělat vánoční stromeček spolu s vatou.

„Snad se jim to bude líbit a hledám inspiraci na vločky. U nás se teda pořád něco děje. A to si myslím, že je dobře, jinak mají roupy a nevědí co by. Dalším našim koníčkem je plastelína. Kluci úplně milují, jak se můžou v ní patlat. Nakoupila jsem hodně formiček a vykrajovátek s presovačem, že je to na dlouho zabaví. A opravdu se k tomu každé ráno hrnou. Už mají na to svojí poličku.“

Blíží se Vánoce. Copak si přejí Davídek a Tomášek pod stromeček?

„Od Ježíška si přejí autobus s kloubem, protože chodíme na procházky na točnu trolejbusů a autobusů a tam jsou oba v ráji. No a nová plastelína samozřejmě nesmí taky chybět.“

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy