Homeopatie

Homeopatická poradna: Podzim v kuchyni

Skončilo  babí léto a podzim nám ukazuje svou šedou, nevlídnou tvář. Procházíme kalužemi, vzdorujeme větru, dešti. Většinu dne trávíme  pod umělými zářivkami. Je na čase podpořit své tělo odpovídající dobrou stravou. Projděme se tedy naší kuchyní.

Podzim je plný chladu a větru a strava by proto měla být  teplá, hutná, bohatá na tuky a oleje. Použít lze i sádlo. Ze způsobů úpravy surovin volíme spíše vaření, dušení než grilování. Připravujeme polévky, omáčky, tepelně upravenou zeleninu, maso, cizrnu, rýži, obiloviny.

Z ovoce jíme spíše sezónní druhy jako jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, minerály a stopové prvky získáváme ze semen a ořechů.

A protože jsme v kuchyni, nesmíme zapomenout na koření. Kromě chuťových kvalit má koření i jiné schopnosti, o kterých se možná až tak moc neví. Jsou to hlavně léčivé účinky v oblasti trávicího systému, ale i celková podpora imunity…

Koření, používané v podzimním čase, nás má především prohřívat. Mezi ně patří např. kmín, bobkový list, česnek, kardamon, pískavice, hořčičné semínko, muškát, kurkuma, skořice, hřebíček, zázvor.

Mnohé známe ze starých receptů např.o svařeném víně či punči. Ale oni toho dokáží mnohem více.

 

Hřebíček, stejně jako skořice, usnadňuje trávení, snižuje plynatost, působí proti kolikám a pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Působí i močopudně, uvolňuje kašel, astma. Jistě znáte také starý osvědčený způsob jeho použití na bolavý zub, kde se projeví svými dezinfekčními a lehkými analgetickými účinky.

Skořice navíc zvládá snižovat krevní tlak, zmírňuje krvácení (i menstruační), štěpí tuky, zlepšuje metabolismus cukrů a tuků. Kombinace skořice s medem dlouhodobě používaná přináší pozitivní výsledky u artitid, rakoviny žaludku, kostí a střev, infekcí močového měchýře, diabetu II. typu a redukce cholesterolu. A nesmíme zapomenout na to nejběžnější použití při nachlazeních a chřipkách, kdy se využije kromě jejích prohřívacích schopností i účinek antibakteriální.

 

Kurkuma neboli nepravý šafrán směřuje svoje účinky též do trávicího traktu. V ayurvédské medicíně se používá jako harmonizátor jater, žlučníku i žaludku a snižuje plynatost. Kromě toho má i protizánětlivé účinky a je schopný antioxydant. Díky tomu se jeví i jako spolulék proti rakovině. Byly prokázány účinky i u tak těžkých stavů jako je cirhóza jater, fibróza ledvin či Crohnova choroba.

Účinky kurkumy jsou zvyšovány kombinací s jinými druhy koření; např. v kari je kombinována s pepřem, pískavicí, skořicí, římským kmínem a s vitamíny  A a E.

 

Zázvor jako předchozí koření zlepšuje trávení, snižuje žaludeční nevolnost a plynatost. Díky svým prohřívacím, protibakteriálním a protizánětlivým účinkům se používá u nachlazení, chřipek, svalových bolestí a revmatoidních artritid.

Projděme si tedy naše zásoby – někdy stačí opravdu jen málo. Svařený zázvor se skořicí či  hřebíčkem, ochucený citrónem a medem po dlouhém a namáhavém pracovním dni, teplá koupel se zázvorem či bylinkami po deštivé či větrné cestě domů či chutná večeře plná aromatického prohřívacího koření. Tak málo stačí někdy k tomu, aby naše tělo i mysl byly v rovnováze.

 

MUDr. Gabriela  Rečlová
(homeopatická poradna Pardubice, reclova@centrum.cz)

 


Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy