Share

Víte, že ne každá ovocná omáčka je žahour? Ač se v poslední době stalo zvykem nazývat „žahour“ kdejaké rozvařené ovoce, tento název přísluší pouze omáčce borůvkové. Údajně má původ v jižních Čechách a dodnes se tam s ní můžete setkat asi nejčastěji. Pokud jste jí ještě neochutnali, vymeťte z mrazáku poslední zbytky loňských borůvek a pusťte se směle do vaření. Ve spojení s lívanci je to úplná symfonie.

Ingredience na lívance:

1/2 l plnotučného mléka (dříve se místo mléka dávala i smetana)

30 dkg hladké mouky

20 g droždí (přibližně půlka kostky)

1 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

nastrouhaná citrónová kůra z 1/2 citrónu

špetka soli

 

Mléko nebo smetanu mírně ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme všechny ostatní suroviny, důkladně rozmícháme a necháme kynout. Po vykynutí smažíme na vymazaném lívanečníku lívance.

 

Žahour:

1/2 kg čerstvých nebo mražených borůvek

1 lžíce másla

2 lžíce cukru

200 ml smetany

2 lžíce strouhaného perníku

1/4 lžičky skořice

nastrouhaná citrónová kůra z 1/2 citrónu

 

Borůvky prohřejeme se lžící másla, přidáme smetanu, cukr, citrónovou kůru a skořici a přivedeme k varu. Zahustíme strouhaným perníkem a vaříme pět až deset minut. Hotovou omáčkou přeléváme lívance.

 

Dobrou chuť!

Soňa Rivera