Recepty,  Soňa Rivera

Fazole s párkem v tomatové omáčce aneb uvařte si vlastní „trenčianské párky s fazulou“

 

„Trenčianské jemné párky s fazulou“ – také se na tuto konzervu pamatujete? Byla to jedna z mála konzerv, která se nejen „dala jíst“, ale mnoha lidmi byla vyhledávána, ba přímo zbožňována. Sama jsem ji už nejedla nejmíň patnáct let a netuším, zda se dá ještě sehnat, ale ráda na ni občas zavzpomínám a uvařím si její domácí verzi. A vlastně je to i docela zdravé jídlo – obsahuje velmi prospěšné luštěniny, rajčata i česnek… a kousek kvalitního párku jednou za čas taky neuškodí 🙂

A tady máte recept:

Ingredience:

250 g bílých fazolí

vývar nebo bujónová kostka

olej

1 cibule

mletá sladká paprika

2 lžíce hladké mouky

500 g pasírovaných loupaných rajčat

2 stroužky česneku

100 ml smetany

pepř, sůl, ocet a cukr na dochucení

5 nožiček tenkých párků

Postup:

Přebrané a propláchnuté fazole namočíme minimálně na 4 hodiny, lépe však den předem do studené vody.

Fazole scedíme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka.

Na oleji osmahneme cibulku do růžova, zaprášíme ji lžičkou sladké papriky (kdo má rád ostré může přidat i papriku pálivou) a přidáme pasírovaná rajčata. Přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, smetanu a uvařené fazole včetně asi dvou sběraček vývaru z fazolí.

Párky nakrájíme na silnější kolečka, zamícháme do směsi a vše vaříme, dokud směs nedosáhne požadované hustoty. Pokud je potřeba, dochutíme solí, cukrem a octem.

Tip: Pokud nechcete zahušťovat moukou, můžete použít trochu solamylu rozmíchaného v mléce.

Dobrou chuť!

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy