Share

 

„Trenčianské jemné párky s fazulou“ – také se na tuto konzervu pamatujete? Byla to jedna z mála konzerv, která se nejen „dala jíst“, ale mnoha lidmi byla vyhledávána, ba přímo zbožňována. Sama jsem ji už nejedla nejmíň patnáct let a netuším, zda se dá ještě sehnat, ale ráda na ni občas zavzpomínám a uvařím si její domácí verzi. A vlastně je to i docela zdravé jídlo – obsahuje velmi prospěšné luštěniny, rajčata i česnek… a kousek kvalitního párku jednou za čas taky neuškodí 🙂

A tady máte recept:

Ingredience:

250 g bílých fazolí

vývar nebo bujónová kostka

olej

1 cibule

mletá sladká paprika

2 lžíce hladké mouky

500 g pasírovaných loupaných rajčat

2 stroužky česneku

100 ml smetany

pepř, sůl, ocet a cukr na dochucení

5 nožiček tenkých párků

Postup:

Přebrané a propláchnuté fazole namočíme minimálně na 4 hodiny, lépe však den předem do studené vody.

Fazole scedíme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka.

Na oleji osmahneme cibulku do růžova, zaprášíme ji lžičkou sladké papriky (kdo má rád ostré může přidat i papriku pálivou) a přidáme pasírovaná rajčata. Přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, smetanu a uvařené fazole včetně asi dvou sběraček vývaru z fazolí.

Párky nakrájíme na silnější kolečka, zamícháme do směsi a vše vaříme, dokud směs nedosáhne požadované hustoty. Pokud je potřeba, dochutíme solí, cukrem a octem.

Tip: Pokud nechcete zahušťovat moukou, můžete použít trochu solamylu rozmíchaného v mléce.

Dobrou chuť!

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském

  1. Lubica says:

    Taky je mám moc ráda. V dětství je máma hodně kupovala,když dělala na směny a nebylo moc času uvařit,když jsem se odstěhovala v mládí z Bratislavy, tak sme je fasovali v práci k jídlu na cestu. Bylo na výběr více druhů konzerv, ale já sáhla vždy po téhle. Dělám je taky doma a nostalgicky vzpomínám.

Comments are closed.