Share

 

„Trenčianské jemné párky s fazulou“ – také se na tuto konzervu pamatujete? Byla to jedna z mála konzerv, která se nejen „dala jíst“, ale mnoha lidmi byla vyhledávána, ba přímo zbožňována. Sama jsem ji už nejedla nejmíň patnáct let a netuším, zda se dá ještě sehnat, ale ráda na ni občas zavzpomínám a uvařím si její domácí verzi. A vlastně je to i docela zdravé jídlo – obsahuje velmi prospěšné luštěniny, rajčata i česnek… a kousek kvalitního párku jednou za čas taky neuškodí 🙂

A tady máte recept:

Ingredience:

250 g bílých fazolí

vývar nebo bujónová kostka

olej

1 cibule

mletá sladká paprika

2 lžíce hladké mouky

500 g pasírovaných loupaných rajčat

2 stroužky česneku

100 ml smetany

pepř, sůl, ocet a cukr na dochucení

5 nožiček tenkých párků

Postup:

Přebrané a propláchnuté fazole namočíme minimálně na 4 hodiny, lépe však den předem do studené vody.

Fazole scedíme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka.

Na oleji osmahneme cibulku do růžova, zaprášíme ji lžičkou sladké papriky (kdo má rád ostré může přidat i papriku pálivou) a přidáme pasírovaná rajčata. Přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, smetanu a uvařené fazole včetně asi dvou sběraček vývaru z fazolí.

Párky nakrájíme na silnější kolečka, zamícháme do směsi a vše vaříme, dokud směs nedosáhne požadované hustoty. Pokud je potřeba, dochutíme solí, cukrem a octem.

Tip: Pokud nechcete zahušťovat moukou, můžete použít trochu solamylu rozmíchaného v mléce.

Dobrou chuť!

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se

  1. Lubica says:

    Taky je mám moc ráda. V dětství je máma hodně kupovala,když dělala na směny a nebylo moc času uvařit,když jsem se odstěhovala v mládí z Bratislavy, tak sme je fasovali v práci k jídlu na cestu. Bylo na výběr více druhů konzerv, ale já sáhla vždy po téhle. Dělám je taky doma a nostalgicky vzpomínám.

Comments are closed.