MB,  zdraví

Další miliardové pokuty pro GlaxoSmithKline. Znovu v ohrožení lidské zdraví a životy ze strany farmaceutického gigantu?

ilustrační obrázek

Farmaceutická firma Glaxo-SmithKline se znovu dostala do potíží. Tentokrát čelí pokutě 3 miliard dolarů kvůli svým nepoctivým praktikám. Ve Spojených státech byla tato obří firma přistižena, že podporuje používání antidepresiv Paxil pro děti, i když tento lék nebyl schválen pro lidi mladší osmnácti let. Rovněž také doporučuje Wellbutrin pro jiné účely než na léčení depresí.

Firma GlaxoSmithKline v rámci své činnosti čelí velmi často různým obviněním.

V zimě v souvislosti s touto firmou byla nejvíce medializována aféra, ve které lékařští pracovníky obvinili  GlaxoSmithKline z toho, že nutil v Argentině často negramotné chudé rodiny zapsat své děti do klinických studií. Ty se pak zúčastnily experimentální vakcinace Synflorix proti dětské pneumonii. Čtrnáct dětí zemřelo.

Rovněž jste také v nedávné minulosti mohli číst o problémech s lékem Avandia z laboratoří GlaxoSmithKline. Avandia patřila k světově k neprodávanějším léčivům pro diabetiky. Ve Spojených státech bylo její užívání omezeno již v září 2010 a v Evropě bylo zcela zakázáno. Analýza z roku 2007 poukázala spojitost léku Avandia se 43 procentním zvýšením rizikovosti infarktu. Server wikinvest také uvádí zvýšené riziko mozkových příhod. Dr. Steven Nissen, šéf kardiovaskulární medicíny na klinice v Clevelandu, v lednu 2011 řekl, že tento lék byl používán po dobu jedenácti let a mohl způsobit 50 000 nebo i více zbytečných srdečních infarktů. A to i v období, kdy si tohoto rizika v GlaxoSmithKline museli být vědomi a přitom pacienti ani lékaři nebyli nikým varováni.

Po evropském zákazu stejně stále platí, že ho ve Spojených státech může lékař dále předepsat v případě, že byl pacient srozuměn s těmito vedlejšími účinky a že dříve také používal jiné léky na diabetes.

GlaxoSmithKline se v minulosti přiznal, že jeho léky nemusí být tak dobré, jak by se od takového gigantu dalo očekávat. Vedle zmíněných problémů s antidepresivy Paxil, to byla dále antibiotika Bactroban, léky na nevolnost Kytril a léčiva pro diabetiky Avandament. Spor, který se řešil v roce 2010 hovořil, že v letech 2001 až 2005 byly léky v továrně Puerto Rico nejspíš již během výrobního procesu kontaminované (Bactroban, Kytril), nebo neobsahovaly správné kombinace ingrediencí (např. Avandamet v některých lécích obsahoval malé množství léčebné drogy a v jiných nadbytečné), dokonce třeba došlo i k záměně léků a konkrétních obalů. Léky tím pádem vůbec nesplňovaly své vlastnosti a v horších případech mohly i ohrozit zdraví lidí.

Přitom společnost GlaxoSmithKline patří podle tržeb k druhé největší farmaceutické společnosti na světě. Společnost přijde v následujících třech až pěti letech o několik patentů, připravuje však mnoho nových produktů.

Jedná se u této firmy o zanedbatelné množství „škodlivých“ léků ve škále mnoha bezproblémových? Nebo existují i jiná léčiva, o jejichž negativních důsledcích nemáme dosud ponětí? Budou muset se pacienti před vypsáním receptu ptát svého lékaře nejen na výši doplatku, ale také na výrobce daného preparátu? Doufám, že tohle vše jsou jen zbytečné otázky. Věřím, že síla GlaxoSmithKline byla postavena na jiných hodnotách než chybách či nekalých úmyslech.

léky legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy