zdraví

Vědci nalezli nové léky na cukrovku. V přírodě.

Berlínští vědci z Institutu Maxe Plancka zjistili, že kořen lékořice obsahuje přírodní látky ze třídy amorfrutinů, které jsou slibné pro léčbu diabetes.

Kořen lékořice byl již od starověku váženým a ceněným v tradičním léčitelství: jako čaj zklidňuje žaludek a zmírňuje potíže během onemocnění dýchacích cest.

Výzkumníci se zaměřili na látky třídy amorfrutinů, u nichž zjistili, že pomáhají snížit hladinu cukru v krvi a činnosti jater a jsou protizánětlivé. Výzkum byl proveden zatím jen na myších.

Amorfrutiny se nenacházejí pouze v kořeni lékořice, ale také například v plodech netvařevce křovitého  (Amorpha fruticosa). Na světě existuje na patnáct druhů tohoto keře, původem ze Severní Ameriky. U nás se jako zhruba čtyři metry vysoká okrasná dřevina objevil v druhé polovině 19. století. Krásné obvykle fialové květy prababičky používaly k získávání modré barvy. Plodem jsou drobounké lusky. Podle botaniků jsou listy a plody mírně jedovaté.

Bohužel však pití čaje z lékořice ani konzumace kořene vás cukrovky nezbaví, neboť koncentrace léčivé látky je zde velmi nízká, než aby byla účinná. Vědci z Institutu pro své pokusy vyvinuly silný koncentrát. Takováto látka pak může být již použita pro průmyslovou výrobu.

Lékořicové čaje mohou být však stále nápomocné pro trávicí a dýchací problémy a také preventivně.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy