zdraví

Lékaři netušili, co má manžel za nemoc, říká Laurie Mcclellanová. Přestal normálně chodit, dusil se při pití…

„Patovy příznaky přišly postupně… trvalo nám roky, než jsem si uvědomili, že je nemocný,“ vypráví žena o svém manželovi ve Washington Post. Jejich zálibou byla turistika, ale jednoho dne v roce 2008 její manžel byl unavený a ztěží nesl horskými průsmyky svůj batoh. Řekl, že se mu zdá být mnohem těžší, než obvykle.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

„Když dlouho řídil auto, začaly jeho svaly tuhnout.“

V roce 2009 přestal zvládat spoustu obvyklých činností, do června 2010 nebyl schopen téměř ničeho. Byl příliš unavený. Každý večer po práci si potřeboval zdřímnout na dvě hodiny. Jednou se v noci vrátil domů o hodinu později: Zapomněl jsem název naší stanice metra, řekl.“ Sledoval jeden vlak za druhým do té doby, než si vzpomněl.

Bylo mu 49 let a nikdo netušil, proč má takové problémy. Musel usínat s vlněnými ponožkami, protože měl ledové nohy. Začal při chůzi klopýtat, narážel do stěn. Do všeho se zapojila velká bolest kloubů, znecitlivěly mu ruce, nemohl ani psát. Někdy se při pití dusil a zadrhával při mluvení.

Lékaři netušili, co má za nemoc. Jednou jeden internista usoudil, že podle všech příznaků trpí chronickou lymskou boreliózou.

Manželé byli překvapeni, nevybavovali si, že by někdy Pat v posledních letech chytil klíště. Navíc výsledky testů byly negativní.

Doktor mu preventivně nasadil antibiotika.

Do trápení ohledně zdravotního stavu přicházely podivné informace o lékařské „politice“. Žena se začínala dozvídat, že jestliže lékař nasadí dlouhodobě antibiotika v podezření na lymskou boreliózu, může přijít o licenci.

Podle všeho Pat měl tuto nemoc již několik let. Obvykle na začátku spatříte na kůži klíště, po jeho odstranění zůstanou na pokožce příznaky infekce. Vyrážka se projeví během několika dnů.

Ale Pat si nikdy nevšiml, že by měl na své kůži klíště či vyrážku. Zdá se tedy, že nevědomky měl v těle dlouhodobě bakterie, které čekaly na svůj čas. Dlouho jim trvalo, než se reprodukovaly a pronikly do Patových orgánů, svalů a nervového systému. V tomto případě by měl Pat brát antibiotika půl roku.

Podle amerického Národního institutu zdraví lidé, kteří mají lymskou boreliózu jsou obvykle úspěšně vyléčeni během třech až čtyřech týdnů. Po skončení léčby se však u některých mohou objevit nespecifické příznaky, jako bolesti, únava, poruchy kognitivních funkcí. Tito pacienti jsou diagnostikovány syndromem post-lymské boreliózy. Výsledky studie však prý prokázaly, že delší antibiotická léčba není prospěšná a rizika převažují nad pozitivními výsledky.

Na stránkách amerických advokátů se objevují děsivé zprávy – někteří lékaři, kteří léčili lymskou boreliózu, přišli o své licence. Podle mnohých expertů totiž něco jako chronická lymská nemoc neexistuje, neexistuje ani post-lymský syndrom, jsou to prostě autoimunitní reakce a ty nelze léčit.

Manželka Pata se nenechala zviklat, chtěla, aby se její manžel uzdravil. Po šesti týdnech braní antibiotik zaznamenala pozitivní výsledky. Přesto zprávy na internetu jí děsily, ale také motivovaly. Nacházela také příběhy, kdy žena se stejnými problémy se rok po braní antibiotik uzdravila.

Její internista jí říkal totéž: antibiotika vašeho manžela vyléčí. Jiné lékařské autority však trvaly na svém, že tato léčba je nejen neúčinná, ale i škodlivá.

Zašla s manželem na kliniku, ale zjistila, že lékaři na klinice byla také pozastavena licence kvůli předepsání antibiotik pro dlouhodobou léčbu. Její manžel najednou musel postupovat další a nové testy, které měly dokázat, že nemá lymskou boreliózu. Pat po té dostal mnoho různých léků, ale také antibiotika proti infekci. Musel jíst asi 25 prášků denně a léčba se zlepšovala.

Různá vyšetření a testy od samého počátku, kdy lékaři netušili, co Patovi je, to je celé jako vytržené ze seriálu Doktora House.

Ve Spojených státech narůstá počet případů se stejnými příznaky na desetitisíce ročně (v roce 2010 bylo nahlášeno 30 000 nových případů). Jaké jsou důvody tuto nemoc přehlížet?

„Na jaře roku 2011 Pat začal vtipkovat.“ Bylo vidět, jak se po dlouhých měsících poprvé směje. Dnes je to patnáct měsíců po zahájení antibiotické léčby, Pat vypadá ze 75 % uzdravený. Stále ještě nemůže běhat, ale už mu kratší túry nevadí.

Jak je to v Čechách?

Jestliže naleznete na těle klíště a máte podezření, můžete ho odnést do laboratoře. Můžete také začít brát preventivně antibiotika nejméně po dobu čtyř týdnů nebo až osm týdnů. Jestliže se projeví první příznaky – skvrna, příznaky, jako byste měli chřipku, musíte začít brát antibiotika. Do šesti týdnů od nakažení budou však stále testy na boreliózu negativní, ale nemoc již v těle máte. Jestliže se nebudete léčit, nebo léčbu antibiotik přerušíte, může přestoupit nemoc do chronického stadia.

„V případě, že trpíte chronickou boreliozou s přidruženými koinfekcemi, oslabením imunity a dlouhodobě špatným zdravotním stavem, měli byste absolvovat důkladné lékařské vyšetření a dle jeho výsledků zvolit dlouhodobou léčbu dle vašich možností a potíží.“ Detailní informace a data ke stažení naleznete zde.

Detailní informace jsou také zde. U chronické lymské boreliózy můžete dostávat antibiotika také kapačkou po několik týdnů. „Hodně nemocných mělo užitek z dlouhodobé léčby více druhy antibiotik současně. Příznaky se mohou při účinné léčbě zpočátku zhoršit, brzy (po několika týdnech) byste ale měli zaznamenat alespoň částečný efekt. Pokud se příznaky nelepší, je vhodné léčbu změnit, každému nemocnému zabírá jiná léčba, taková, která by pomohla všem, nebyla zatím bohužel nalezena.“

České zdravotnictví se nebrání léčit lymskou boreliózu dlouhodobým užíváním antibiotik, naopak jsou na stránkách doporučována. Máte jiné zkušenosti?

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy