zdraví

Botox proti migréně: jedni říkají ano, druzí ne.

Zdroj: cmgp.org.uk

V naší zeměpisné šířce to není tak časté. Ženy tolik nepodstupují zásahy botoxem, aby vypadaly mladší. Jiné to je za oceánem. Moje kamarádka od svých 29 let zhruba každého půl roku chodí průměrně na jednu injekci. Má doslova paranoiu z toho, že bude stará a tlustá. A tak je posedlá zdravou výživou místy kombinovanou proteinovou dietou a tvrdým tréninkem (je bývalou baletkou, dnes již před svým čtyřicátým rokem tančí už jen v jistých podnicích).

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

Botox je tedy nejvíce známý z kosmetických důvodů. Nicméně v červenci 2010 byl ve Velké Británii rovněž schválen jako lék pro preventivní léčbu chronické migrény.

S výsledky studie však nesouhlasí Národní ústav pro zdraví NICE, který uvedl, že neexistuje dostatek důkazů, že by botox pomáhal proti bolesti hlavy.

Přesto pro finální rozhodnutí ještě není pozdě. NICE požádalo výrobce, firmu Allergan, aby jim poskytla další data. Výsledky by měly být známé v červnu letošního roku.

Ne každá bolest hlavy je však migréna. migréna je často doprovázena nevolnostmi a zvracením. Organismus takto reaguje spolu s šílenými bolestmi hlavy zejména při kontaktu se světlem nebo zvuky. Chronické migrény, proti nimž měl botox odpomoci, mučí trpícího nejméně patnáct dní v měsíci.

Botox pro tyto účely se měl aplikovat do nejméně 32 míst na hlavě a krku a to každých dvanáct dní. Hypotéza byla, že neurotoxin uvolňuje svaly a mohl by přerušit signály bolesti.

K tomuto závěru se došlo z dřívějšího testování. Studie z května 2010 zkoumala efekt látky onabotulinumtoxinA  (botoxu) u 688 dospělých lidech, dalších 696 dostalo placeno. Výsledky ukázaly zlepšení bolesti hlavy u lidí, kteří dostali botox.

Závěrem bylo, že botox je účinný pro preventivní léčbu chronické migrény. Lidé pociťovali významné zlepšení v porovnání s placebem. Pacientům se omezila bolest hlavy, začali lépe žít život, byli celkově vitálnější a zdravější.

Nicméně podle NICE výsledný efekt byl malý a k potvrzení kladného přínosu podle ní neexistují dostatečné důkazy. Z tohoto důvodu chce provést tedy další analýzu, která by jasně stanovila, zdali náklady na léčbu botoxem jsou oprávněné. V britských měřítkách totiž dvanáctidenní cyklus léčby vyjde na každého pacient na 349,40 liber.

Nicméně někteří odborníci s NICE nesouhlasí a tvrdí, že pro lidi s chronickou migrénou je mnohdy právě botox jediným možným řešením. Samo o sobě organizace NICE není bez poskvrny a nejednou už zažila nepříjemnou kritiku.

V českých podmínkách zatím nečekejme pro tento způsob léčby podporu ze strany pojišťoven.

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy