Homeopatie

Chvála přírodě II.

V dnešním dílu navazujeme na Chválu přírody I., kterou jsme zveřejnili na našich stránkách 16. září. Homeopatická poradna paní doktorky Rečlové pokračuje.

Co jsou vlastně adaptogeny?

Jsou to rostliny, které díky svým účinným látkám zvyšují nespecifickou obranu, jež dokáží harmonizovat lidské tělo bez ohledu na to, kterým směrem je stav vychýlen od normálu a které jsou i přes dlouhodobé používání nenávykové, nedají se předávkovat a obecně postrádají jakýkoliv škodlivý účinek.
Mezi adaptogeny rozhodně patří ženšen pravý, eleuterokok ostnitý, rozchodnice růžová, klanopraška čínská, gynostema pětilistá. Další rostliny, jejichž účinky jsou podobné ženšenu, jsou kustovnice čínská, cicimek datlový, jinan dvoulaločný, z našich borůvky a česnek.

Ženšen pravý

Obsahuje na dvě stě steroidních saponinů, tzv. panaxosidů a proteoglykany. Výsledkem jejich vzájemného působení je pak zvýšená odolnost proti fyzickému i psychickému stresu, zlepšuje soustředění, paměť, hojení a regeneraci svalů, zvyšuje imunitu, brzdí odumírání buněk, zpomaluje stárnutí, pomáhá proti civilizačním nemocem, proti event. radiačnímu ozáření, působí protirakovinně.
Používá se nálev, silný odvar či lihová tinktura.

Eleuterokok ostnitý  neboli všehojec

Obsahuje eleuterosidy(tolik podobné panaxosidům ženšenu), díky kterým má imunomodulační účinky, snižuje “špatný” cholesterol v krvi, chrání před radiací, je žlučopudný, má antibakteriální a protirakovinné účinky, je výrazný antioxydant.
Používá se výhradně ve formě tinktury.

Rozchodnice růžová

Má protihorečnaté účinky, aktivuje funkci štítné žlázy, zvyšuje krevní tlak, upravuje stavy vyčerpání a nespavosti z nervozity.
Používá se ve formě tinktury.

Cicimek datlový  neboli jujuba čínská

Podle čínské medicíny stabilizuje tělní funkce a má hlavně ochranný účinek na játra.
Používají se plody, listy i semena, především jako součást silného ženšenového čaje.

Klanopraška čínská

Je to až deset metrů vysoká liána. Její účinky tkví v posílení nervového systému, působí proti depresím, snižuje únavu, zvyšuje duševní i fyzickou aktivitu.
Používají se plody a semena ve formě tinktury, z listů se připravuje čaj.

Kustovnice čínská – goji

Kromě bohaté výbavy minerálů a vitamínů obsahuje kustovnice především proteoglykany, které chrání neurony (nervové buňky). Tím se aktivně podílí na ochraně zraku a zpomaluje stárnutí.
Používají se sušené plody buď přímou konzumací či jako přídavek do salátů, čajů, moučníků anebo formou tinktury.

Jinan dvoulaločný

Je to jeden z nejstarších druhů stromů na světě. Strom se dožívá poměrně dlouhého věku, až dva tisíce let.
Díky látkám obsaženým především v listech jinan rozšiřuje cévy, urychluje průtok krve na periferii i v mozku. Tím se zlepšuje cirkulace a okysličování bez jakýchkoliv vedlejších účinků (neklesá krevní tlak ani srdeční frekvence).
Používá se nálev, odvar či tinktura.

Jak je vidět, účinky adaptogenních rostlin se přesně shodují s polem civilizačních obtíží či nemocí posledních desetiletí. Možná by stálo za to je začlenit do svého života a nečekat, až nás nemoc vloží do rukou medicíny, která si vždy nemusí vědět rady.

MUDr. Gabriela  Rečlová
(homeopatická poradna Pardubice, reclova@centrum.cz)

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy