Recepty,  Soňa Rivera,  Velikonoce

Zaplétaný mazanec – hrníčkový recept

Share

Mazance se dříve tradičně pekly o Bílé sobotě. Tento den se pekl i beránek, děvčata zdobila vajíčka a chlapci pletli pomlázky. Mazanec je jedním z nejstarších druhů českého obřadního pečiva. Peče se ze sladkého kynutého těsta a má tvar bochánku, na jehož vrcholu je naříznutý kříž. My jsme tuto tradici trochu narušili a upekli mazanec zapletený, takovou kulatou vánočku. Zkuste si ho s námi 🙂

 

Nejprve si připravíme kvásek:

1/2 hrnku vlažného mléka

1 kostka droždí (cca 40 g)

1 lžička cukru

1 lžíce hladké mouky

Vše smícháme a necháme na teplém místě pěkně kvasit.

 

Dále budeme potřebovat:

2 hr hrubé mouky

2 hr. hladké mouky

1/2 lžičky soli

1/2 hrnku cukru

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citrónu

3 žloutky

3/4 kostky másla

mléko dle potřeby

 

Na dokončení:

rozinky, rum, mandle

 

Nejprve smícháme všechny sypké věci, přidáme citrónovou kůru, žloutky a rozmícháme. Vmícháme vykynuté droždí a postupně po troškách přidáváme vlažné mléko, aby těsto bylo hladké, ale tuhé. Nakonec přidáme rozpuštěné, nepřeškvařené vlažné máslo a rozinky, které jsme předem namočili v rumu. Těsto důkladně prohněteme a necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme válečky a spleteme podle návodu na fotografiích níže. Nebo pouze vytvoříme bochánky (buď jeden velký nebo dva malé). Hotové necháme na plechu znovu vykynout, pomažeme rozšlehaným vejcem a zdobíme loupanými půlenými mandlemi.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy