Recepty,  Tiskové zprávy

Velikonoční recepty: beránek, motýli, biskupský chlebíček a pletenec s pistáciemi

Share

Beránek z třeného těsta

Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a s nimi i období dobrého jídla a pití. Provoňte si svůj byt při výrobě tradičního velikonočního beránka.

Postup:

Heru vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby hodně změkla. Dejte ji do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, koňak, rum nebo skořici.

Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřící prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut. Dobrou chuť

Ingredience:

Citronová kůra
Cukr krupice 200 g
Kypřící prášek 1 balení
Máslo na vymazání formy
Mléko 250-300 ml
Mouka polohrubá 400 g
Ostatní Bebe sušenky najemno nadrcené
Ostatní Hera 250 g
Ostatní vaječný koňak
Rum
Skořice
Vejce 2 ks

Velikonoční motýli

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, pak suché ingredience. Vykynuté těsto rozdělíme napůl – z každého bude jeden motýl. Obě poloviny nakrájíme na 5 dílů. Každý pramen rozválíme asi na 50 cm. Rozkrojíme na 3 díly a upleteme copy.

Každý cop vytvarujeme přímo na plechu do požadovaného tvaru křídla, doprostřed upleteme tělíčko. Z kousku těsta vytvarujeme hlavičku a pak ještě 2 tenká tykadélka. Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout, pak potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut na 200 stupňů.

Ingredience:

Citronová kůra 1/4 lžičky
Cukr vanilkový 1 kus
Droždí 20 g
Krupice cukr, 2 lžíce
Máslo 1 a 1/2 hrnky
Mléko 1 hrnek
Mouka polohrubá 600 g
Muškátový oříšek kousek, 1/4 lžička
Vejce 5 kusů

Maminčin biskupský chlebíček

 

O Velikonocích nesmí chybět tradiční biskupský chlebíček. Vyrobte si doma svůj vlastní podle tradičního maminčina receptu.

Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej, žloutky, citronovou kůru a za stálého šlehání přidáváme postupně 4 lžíce horké vody. Potom vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky a kandované ovoce (nejlépe prosypané moukou) a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli.

Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě. Po upečení necháme chvíli ve formě, potom vyklopíme na mřížku, aby zespodu nezvlhl a necháme vychladit. Studený polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.

Ingredience:

Citronová kůra
Cukr moučka 15 dkg
Čokoládová poleva
Mandle 5 dkg
Mouka polohrubá 20 dkg
Olej 2 lžíce
Ostatní kandované ovoce, 2 lžíce
Prášek do pečiva lžička
Rozinky hrstka
Rum na rozinky
Vejce 3 ks
Vlašské ořechy 5 dkg

Velikonoční pletenec

Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Pistácie podélně překrojíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut.

Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.

Ingredience:

Citronová kůra 1 lžička
Citronová šťáva 2 lžíce
Cukr krupice 100 g
Cukr moučka 200 g na drobenku
Droždí 1 kostka
Mandle 100 g, lupínků
Máslo 150 g + na vymazání formy
Mléko 200 – 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Pistácie 150 g, neosolených
Sůl
Vejce 3 žloutky+1 celé
Voda 2 lžíce

TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy