Glosy

Skándály po anglicku – Rebekah Brooks a další podezřelí z hackingu a odposlechů

Share

Dvanáct hodin si poseděla ve vazbě známá novinářka Rebekah Brooks. V neděli v noci byla propuštěna z policejní vazby. Detektivové ji zatkli kvůli obvinění z telefonického hackingu (nabourání do systému) a uplácení policistů bulvárem News of the World, který má mimochodem nyní nepřístupné své webové stránky (úterý 1:34h). Uplácení probělo nejspíš přímo Rebekah, protože má v News of the world nezanedbatelnou funkci – je, nebo spíše byla její výkonnou ředitelkou.

Brooks byla v pátek v poledne zatčena a celý den vyslýchána na Scotland Yardu. Její bývalý nadřízený, mediální magnát James Murdoch, který také plní britské deníky články o obvinění z odposlechů, byl propuštěn a zůstává na pozici svědka. Zatím přinejmenším.

Brooks už je desátou osobou, která je zatčená kvůli údajnému telefonnímu hackingu. Ale ona popírá jakoukoliv manipulaci s telefony a hackováním. V této souvislosti už v lednu 2011 News International předal dokumenty policii s podezřením. Další přišly v červnu.

Šetření policie ukázalo, že News of the World  běžně v praxi odposlouchával mobilní telefony významných osobností, politiků a dalších lidí veřejného života, kolem nichž se točí zájem médií. Už v roce 2006 policie zatkla reportéra Clive Goodmana a Glenna Mulcaire za odposlechy členů královské rodiny.  Podezření a problémy se však táhnou do hlubší minulosti. V roce 2003 se musela Brooks obhajovat, že získávala informace „legální“ cestou, ale že v minulosti musela policii za ně zaplatit. V roce 2011 Brooks však některé skutečnosti popírá. V září 2010 musela  Rebekah Brooks opět vypovídat před čtyřčlenným výborem kvůli telefonnímu hackerství. Guardian přišel se zprávou, že však již v roce 2002 byl „hacknutý“ telefon žákyně Milly Dowlerové. Dívka byla pohřešována, ale mylné informace, které byly nejspíš způsobené Rebekah Brooks nebo v důsledku jejího nařízení, což však ona popírá, vedly její rodiče v planou naději, že dívka je stále naživu. Brooks byla obviňována, že nabourala dívčin telefon, vymazala starou schránku a zaplnila ji novými zprávami. Brooks rovněž odmítá, že by měla co dočinění s hlasovou schránkou zavražděné Milly Dowlerové.

Nyní mají detektivové v ruce více důkazů. Našli v popelnici u břehu řeky v Londýně v blízkosti domu Rebekah Brooks tašku, v níž se nacházel počítač, dokumenty a telefon. Guardian zjistil, že taška obsahovala věci, které byly nalezeny v podzemím parkovišti v Design centru v Chelsea Harbour v pondělí odpoledne. Parkoviště je jen kousek od domova Brooks a jejího manžela Charlieho, který je bývalým trenérem závodních koní a blízký přítel premiéra Davida Camerona. Charlie řekl policistům, že taška je jeho, nikoliv manželky. To tvrdí i jeho mluvčí, David Wilson. Policie však zkoumá záběry kamery z parkoviště, aby zjistila, kdo odložil tašku do popelnice. Padlo i podezření, že Brooksovi byli vykradeni.

David Wilson však oficiálně prohlásil, že Charlie Brooks zanechal tašku někdesi v garáži a nejspíš ji někdo hodil do popelnice, protože si myslel, že se jedná o „smetí“. Taška, podle Wilsona, je Charlieho soukromá věc a nemá nic společného s podezřením o telefonním hackingu, který se zaměřuje nyní na jeho manželku.

Britské deníky plní skandály telefonního nabourávání a odposlechů každý den mnoha články, novými podezřeními a důkazy. Skoro to připomíná mlžnou politickou situaci, která před nedávnem proběhla na naší scéně. Jsme až příliš závislí na digitální technologii a nových informacích, že si ani neuvědomujeme, jak jsme zranitelní a manipulovatelní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Skandál s hackováním telefonů pokračuje
Skándály po anglicku – Rebekah Brooks a další podezřelí z hackingu a odposlechů
Japonci prodávají radioaktivní hovězí
Svět žádá Irán o propuštění nespravedlivě zatčených žen
Irán nemilosrdně trestá vše, co zavání Západem
Když se boří náckům ideály…
USA: Zákon na ochranu dětí se obrátil proti matkám
Jaké změny čekají malé britské školáky?
Americkou ekonomikou otřásá vysoká nezaměstnanost
Američtí učitelé pozměňovali studentům testy
Byznys s erotickými hračkami v Číně roste
Michele Hansonová: Nechte na pokoji squattery, Romy a bezdomovce!
Masový hrob odhalil brutální masakr Vikingů.
dTest varuje: Výrobci jogurtů uvádějí neprokázaná tvrzení
Rudější než rudá. Aneb jak se slaví 90 let od založení strany v Číně.
Řidičky v Saúdské Arábii? Trestuhodný čin!
Odhalený plakát Dva a půl chlapa
Odhalený plakát Dva a půl chlapa – rozcestník

// < ![CDATA[
//
//

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy