Recepty na Superrodina.cz

Share

Recepty na francouzské koláče

Recepty na francouzské koláče

26. Září 2016

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a vola

Jáhly s kapustou a žampiony podle Kuchařky ze Svatojánu

Jáhly s kapustou a žampiony podle Kuchařky ze Svatojánu

23. Září 2016

Pokud pro vás jídlo znamená víc než způsob, jak zasytit břicho, je pro vás zážitkem, rá

Netradiční polévka. Recept: Červená řepa s estragonovou pohankou

Netradiční polévka. Recept: Červená řepa s estragonovou pohankou

22. Září 2016

Červené řepě může trvat urputně dlouho, než se uvaří, takže ji před vařením strouh

Banány jako všelék, zelené banány jako prevence proti rakovině tlustého střeva. A jeden recept z indické kuchyně jako bonus

Banány jako všelék, zelené banány jako prevence proti rakovině tlustého střeva. A jeden recept z indické kuchyně jako bonus

15. Září 2016

Všimli jste si, kolik někdy (zbytečně) v lékárně utracíme za potravinové doplňky, a přito

Recept: červený paprikový hummus ze šuplíku raw food

Recept: červený paprikový hummus ze šuplíku raw food

4. Září 2016

Množství 6 – 8 porcí Doba přípravy: 10 minut 1 hrnek (150 gramů) nakrájené červené

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

27. Červenec 2016

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutn

Francie do každé kuchyně

Francie do každé kuchyně

17. Prosinec 2015

Další várka chutných a kvalitních receptů francouzské kuchyně přichází ve druhém dílu d

Cesta za voňavým bochníkem

Cesta za voňavým bochníkem

31. Červenec 2015

Doma upečený chleba, vůně a chuť, kterou nic nepřekoná. A k tomu špetka voňavé Francie, l

Prvorepublikové dobroty u vás doma

Prvorepublikové dobroty u vás doma

9. Červenec 2015

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie,

155 receptů Růženy a Andrease. Živá strava v nejchutnější podobě 

155 receptů Růženy a Andrease. Živá strava v nejchutnější podobě 

14. Červen 2015

Už jste taky slyšeli, že živá strava (raw food) disponuje naprosto luxusními moučníky? Dokonce i Petr Havlíček, výživový poradce, ačkoliv má k živé stravě připomínky, nakonec celou věc uzavřel tím, že jejich sladké mlsání je ovšem zcela bezkonkurenční. Jenže ať jsem hledala v tištěných kuchařkách, jak jsem hledala, nenacházela jsem kromě základních receptů nic, co by mne uchvátilo. Tato kuchařka vystupuje nad ostatními právě rozsáhlou částí o dezertech, kde se sice dokola opakují podobné postupy i ingredience, ale množství nápadů a kombinací je obrovské.

Recept: Banánové muffiny – jednodušší už to nebude

Recept: Banánové muffiny - jednodušší už to nebude

3. Březen 2015

Ingredience na 12 ks: 1 vejce 4 banány 1/2 hrníčku cukru 1/2 sáčku vanilkového cukru 2 lžičky rumu (nemusí být) 1/3 hrníčku oleje 1 a půl hrníčku hladké mouky 1 lžička sody 1 lžičká prášku do pečiva špetka soli

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

15. Únor 2015

Lenka KořínkováDělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i díky rozmachu dalších stravovacích směrů. Z receptů Lenky Kořínkové lze snadno do jídelníčku aplikovat cokoliv, ať už zkoušíte paleo stravu nebo třeba raw food.

Vyhrajte kuchařku: Živá kuchyně snadno a rychle

Vyhrajte kuchařku: Živá kuchyně snadno a rychle

14. Únor 2015

Ani složitá, ani moc pracná – rozhodně ale zdravá a ze surovin, které jsou i u nás k dostání. Taková je nová kuchařka o Judity Wignall Živá kuchyně snadno a rychle věnovaná populární „živé stravě“ neboli raw food. Publikaci se stovkou lahodných receptů doplněných tipy na zdravé stravování vydává jako svoji jarní novinku nakladatelství Synergie Publishing. Navazuje na úspěch loni vydané „bible“ živé stravy Živá kuchyně, cesta ke zdraví téže autorky. I letos tak kuchařka Judity Wignall poradí, jak s živým jídelníčkem získat vitalitu, novou energii i radost z jídla a ze života.

Nové francouzské pekařství a cukrářství otevře na sv. Valentýna: nabídne i zamilovaný koláč

Nové francouzské pekařství a cukrářství otevře na sv. Valentýna: nabídne i zamilovaný koláč

9. Únor 2015

Pravé francouzské bagety, crossianty z čerstvého másla nebo skvělý ořechový chleba značky La Petite France byly zatím k dostání jen na farmářských trzích nebo vám je naservírovali jako první chod v hotelu Hilton nebo Marriott. Teď se budou tyhle delikatesy konečně prodávat i ve vlastním kamenném obchodě. Prodejna s pravým francouzským šarmem vytvořená po vzoru tamních boulangerií a pattiserií se pod značkou Petite France Boulangerie otevírá 14. února v v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 1 – stylový podnik s lákavými výlohami a rohovým vchodem, ze kterého to i v zimě voní na celou ulici, začne fungovat od právě na svatého Valentýna. Kromě slaných dobrot bude nabízet i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti - třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy. Ten zahřeje v únoru nejen všechny milence, ale i ty, kteří mají rádi Francii, její výtečné pečivo a těší se už na jarní posezení u stolku s kávičkou a zákuskem tak, jak je to typické právě ve Francii.

Recept na linecká kolečka

Recept na linecká kolečka

20. Prosinec 2014

Ačkoliv má linecké těsto svůj původ v Rakousku, v naší zemi již zcela zdomácnělo a v mnoha variantách ho lze nalézt téměř na každém vánočním stole. Linecké těsto lze snadno obměňovat. Můžete do něj přidat kakao, či ořechy, můžete ho slepovat marmeládou i krémem, cukrovat či polévat nejrůznějšími polevami. Nejznámější a nejoblíbenější variantou jsou zřejmě linecká kolečka s rybízovým rosolem.

I operní umělci umějí vařit

I operní umělci umějí vařit

12. Listopad 2014

Mezzosopranistka, harfistka, violistka, houslistka, dvě sopranistky a tři dirigenti pokřtili 30.

Zapečený chřest

Zapečený chřest

6. Květen 2014

Pokud jste mu dosud nepropadli, tak v této podobě vás chřest dostane. Zapečený dle našeho rec

Velikonoční citrónové linecké

Velikonoční citrónové linecké

19. Duben 2014

Co budete potřebovat:30 dkg hladké mouky20 dkg másla nebo hery10 dkg moučkového cuk

Zaplétaný mazanec – hrníčkový recept

Zaplétaný mazanec - hrníčkový recept

17. Duben 2014

Mazance se dříve tradičně pekly o Bílé sobotě. Tento den se pekl i beránek, děvčata zdobil

Pampeliškový med

Pampeliškový med

12. Duben 2014

Právě v těchto dnech se trávníky rozzářily záplavou květů pampelišek. Pampeliška je vytr

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

9. Duben 2014

Velikonoce jsou svátkem tzv. pohyblivým. Ale ať už jejich oslavy připadají na březen, nebo na duben, tradiční velikonoční pokrmy by na stole chybět neměly. Jedním z nich je i velikonoční nádivka z žemle, vajec, masa a hlavně se spoustou bylinek A tady je: Co budete potřebovat:400 g uzené krkovice5 housek5 vajec250 ml mléka nebo smetany

Hrachová kaše – další recept z pokladů staročeské kuchyně

Hrachová kaše - další recept z pokladů staročeské kuchyně

22. Březen 2014

No možná to je úlet, ale já hrachovou kaši prostě miluju. Patří mezi staročeské pokrmy, na

Mangový koláč s kokosovým sněhem

Mangový koláč s kokosovým sněhem

20. Březen 2014

Dnes mám pro vás recept, který jsem si přivezla od své francouzské kamarádky Juliette. Re

Jemná krůtí minisekaná

Jemná krůtí minisekaná

6. Březen 2014

Také máte rádi sekanou? Ale co si budeme povídat, ta z vepřového masa není zrovna "dietní"

Jablkovo kakaové řezy

Jablkovo kakaové řezy

25. Únor 2014

A je to tady! Báječný, vláčný, kakaový... prostě moučník, na kterém si určitě pochutná

Staročeská bašta – lívance se žahourem

Staročeská bašta - lívance se žahourem

24. Leden 2014

Víte, že ne každá ovocná omáčka je žahour? Ač se v poslední době stalo zvykem nazývat "

Španělská bramborová tortilla – základní recept

Španělská bramborová tortilla - základní recept

23. Leden 2014

Španělskou bramborovou tortillu si s tou mexickou určitě nespletete. Jsou si podobné snad jen kruhovým tvarem, jinak má ta španělská k tenké placce z mouky dost daleko. Je to spíše kombinace naší omelety a zapečených brambor. Jelikož se jedná o téměř národní a velmi oblíbený pokrm, má samozřejmě nespočet variant. Co domácnost, to jeden nebo i více vlastních receptů. Klasickou španělskou bramborovou tortillu však tvoří jen několik málo surovin - brambory, cibule, vejce, sůl, pepř a trocha oleje. A tuto základní verzi vám dnes představíme. Na rozmanité varianty tohoto jídla se můžete těšit v některém z dalších vydáních receptů na Superrodina.cz.

Drožďová pomazánka jako ze školky

Drožďová pomazánka jako ze školky

22. Leden 2014

Syrové droždí je pozoruhodnou potravinou s velkým přínosem pro naše zdraví. Jako takové je

Brokolicová polévka s ovesnými vločkami

Brokolicová polévka s ovesnými vločkami

21. Leden 2014

Zdravá, sytá a chutná... Výborná polévka pro sychravé zimní období. Brokolice spolu s ostatní zeleninou vám pomůže doplnit důležité vitamíny a minerály (A, C, kyselinu listovou, hořčík, draslík a železo). Ovesné vločky jsou výborným zdrojem energie a zasytí vás na delší dobu. Ve vločkách najdete rovněž řadu minerálů, zejména železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny A, B1, B2, D a E.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

17. Leden 2014

K snídani, k večeři či ke svačině, na housku i na chleba, ve všední den i ke svátečnímu pohoštění... tuto pomazánku můžete prostě udělat kdykoliv a vždycky to bude správně. Jen změníte způsob servírování. K večeři na chleba, ke snídani na topinku, ke svačině třeba do celozrnné housky. Chystáte oslavu? Čekáte hosty? Pak do základu nepřidávejte nastrouhané bílky, ale pěkně jej do bílkových půlek naaranžujte a dozdobte třeba červenou paprikou a zelenou petrželkou.

Zdravé silvestrovské křoupání

Zdravé silvestrovské křoupání

31. Prosinec 2013

Brambůrky s nejrůznějšími příchutěmi, slané tyčky, preclíky a oříšky, arašídové křupky, to vše v nejrůznějších variantách vede hitparádu silvestrovského pohoštění v mnoha českých domácnostech. Což takhle vyzkoušet letos něco jiného, zdravějšího? Zkuste smažené grundle nebo cizrnu.

Krůtí závitky s bazalkovým pestem

Krůtí závitky s bazalkovým pestem

28. Prosinec 2013

Krůtí prsa nakrájíme přes vlákno na tenké plátky. Plátky lehce osolíme, z jedné strany potřeme bazalkovým pestem a poklademe anglickou slaninou. Zamotáme závitky, zajistíme je párátkem a klademe je těsně vedle sebe do vhodné zapékací nádoby (není třeba ji vymazávat). Ideální velikost je taková, aby kolem závitků nezbývalo žádné místo. Závitky zalijeme smetanou na šlehání a zakryté dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po dvaceti minutách odkryjeme zapékací mísu, teplotu snížíme na 180 a dopečeme doměkka a dozlatova.

Recept: dýňová polévka

Recept: dýňová polévka

23. Září 2013

Dýně byla často považována za jakousi levnou "náhražku" a v některých lidech tento dojem přetrvává dodnes. Přesto dýně ve svých mnoha podobách zažívá v posledních letech návrat do našich kuchyní. Malé, velké, kulaté či šišaté, žluté, bílé nebo zelené... stačí si vybrat. Nemůžete udělat chybu. Dýně jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahují minimum tuku a sodíku a naopak velké množství vlákniny, betakarotenu, draslíku a vápníku. Tím chrání nejen naši linii, ale zejména naše srdce. Pravidelná konzumace dýně pomáhá snižovat krevní tlak, brání tvorbě krevních sraženin, neutralizuje nadbytek žaludečních kyselin a podporuje vylučování tekutin z těla. Dýně patří mezi potraviny s vysokým protirakovinným účinkem.

Jak chutná masala? Recept na bhádží a placky purí

Jak chutná masala? Recept na bhádží a placky purí

16. Červenec 2013

Mladá Slovenka se přes internet seznámila s Indem. Utěšil ji ve smutných chvílích, kdy i po roce bolel odchod její milované babičky. Spřátelili se a brzy ji Sunil požádal o ruku. Napoprvé odmítla, ale pak si řekla – proč ne. Odjela do Indie, aby snad zakusila nový život. A zakusila i místní kuchyni. Zpočátku jí nechutnalo téměř nic. Byla také zmatená ze změti mnoha bohů a indického náboženství, ale i ze Sunilovy kamarádky, která nedbala na zásnuby a chtěla mladé Slovence dohodit hned několik jiných mladých Indů, ať si sama vybere.

Recepty: Bylinková omáčka, grilované rolky a indická pomazánka

Recepty: Bylinková omáčka, grilované rolky a indická pomazánka

15. Červenec 2013

Ingredience:150 g tvarohu 2-3 lžíce mléka 2 lžíce citrónové šťávy 3 lžíce olivového oleje lžička medu, sůl 4 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, oregano) Červená paprika

Recept: tiramisu

Recept: tiramisu

15. Červenec 2013

Ingredience: 250 g cukrářských piškotů 200 g zakysané smetany 100 g Lučiny nebo Ricotty hrneček vychlazeného vanilkového pudinku 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 150 ml silné kávy kakao na posypání

Pozvánka do řecké kuchyně: Musaka – masový nákyp

Pozvánka do řecké kuchyně: Musaka – masový nákyp

12. Červenec 2013

Léto láká k návštěvě jiných zemí. A je jasné, že jakmile člověk vytáhne paty za humna, chce nejen vidět, ale i ochutnávat. Zamilovala jsem se do Řecka, tato země mi voní pohodou, laskavostí, kořením, mořem – prostě mi tu „chutná“ skoro všechno. Právě vám nabízím recept na řeckou mňamku od paní Sotiry Korecké Margaritopulu, majitelky rodinné cestovní kanceláře Iríny tours, k jejímuž názvu mi paní Sotira podala toto vysvětlení: „Je to jméno jedné ze tří dcer boha Dia a bohyně Themidy, ochranitelky míru, přátelství a lásky… Klišé to není, obzvlášť v dnešní době. Vypovídá o charakteru naší rodinné firmy...“

Recepty na léto: Koláč s tvarohem a kysanou smetanou, krém s lesním ovocem, tvarohové placičky

Recepty na léto: Koláč s tvarohem a kysanou smetanou, krém s lesním ovocem, tvarohové placičky

10. Červenec 2013

Ingredience:Těsto:280 gpolohrubé mouky 200 gtuku 2 žloutky špetka soli mouka na vál máslo a mouka na vymazání a vysypání plechuNáplň:500 gtučného tvarohu 4 vejce 250 gmoučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky) 500 ml zakysané smetany špetka soli Zahradní ovoce na ozdobu (rybíz, jahody, angrešt…)

Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky

Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky

2. Červenec 2013

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“

Recept: tvarohové knedlíčky od naší babičky s mačkanými jahodami a smetánkou

Recept: tvarohové knedlíčky od naší babičky s mačkanými jahodami a smetánkou

21. Červen 2013

V naší redakční kuchyni zavládla jahodománie. Jahody jsou prostě všude a my z nich připravujeme jednu dobrotu za druhou a následně se dohadujeme, kterou předložíme vám, našim milým čtenářkám a čtenářům. Dnes zvítězily tvarohové knedlíčky, jaké vařily už naše babičky… No řekněte, dá se jim odolat?

Recept: jahodový koktejl s vanilkovou zmrzlinou

Recept: jahodový koktejl s vanilkovou zmrzlinou

20. Červen 2013

Léto, horko… a vy máte tak trochu hlad, nebo snad chuť? Ale na co? To pravé, voňavé, osvěžující, co právě potřebujete, je tento lahodný jahodový koktejl. Vyzkoušejte ho a už nebudete chtít jiný ;-)300 g jahod200 ml mléka100 ml smetany2 vrchovaté lžíce vanilkové zmrzliny1 vanilkový cukr

Recept: Špenátový koláč z listového těsta

Recept: Špenátový koláč z listového těsta

19. Červen 2013

Můj pětiletý syn tento koláč miluje, manžel si ho dává studený k snídani a naši přátelé ho vždy rádi uvítají jako pohoštění na zahradě za letního večera. A jeho výhody? Je výborný, dá se jíst teplý i studený, zvládne ho i začátečník a hlavně – jeho přípravou nestrávíte u plotny půl dne.Ingredience: 400 g listového těsta400 g mražených sekaných špenátových listů150 g kysané smetany (1 kelímek)

Chcete zkusit japonskou kuchyni? Recenze Velké japonské kuchařky

Chcete zkusit japonskou kuchyni? Recenze Velké japonské kuchařky

14. Červen 2013

Nejlepší česky psaná japonská kuchařka, jakou jsem zatím měla možnost číst a testovat.Japonská kuchyně musí vzbudit touhu v každém, kdo ji zahlédne byť jen „z rychlíku“. Je tak pestrá, barevná a nápaditá! Zde je skutečně vaření povýšeno na umění. Každý prvek, počínaje používaným náčiním, pečlivě vybíranými surovinami, přes precizní zpracování až po servírování hotového pokrmu, který často připomíná obraz, je velmi důležitou součástí celého procesu přípravy jídla. Proč tedy k této – pro většinu z nás stále ještě trochu neznámé a tajemné – kuchyni nepřivonět a neseznámit se s ní lépe? Nová Velká japonská kuchařka z nakladatelství Fragment vám to umožní.

Oblíbené recepty pro děti k jejich svátku

Oblíbené recepty pro děti k jejich svátku

31. Květen 2013

Mezinárodní den dětí se slaví již 63 let. Svým věkem dávno tomu již, co vykročil z dětských bačkurek, ale na rozdíl od Mezinárodního dne žen na tento svátek jsme vůbec nezanevřeli a slavíme ho se vší parádou. Děti si už v pátek mnohde učení ve školních lavicích moc neužily: vyjížděly na různé výlety a divadelní představení. A o víkendu se to teprve rozjede. Na naše ratolesti čeká spousta atrakcí, sportovních aktivit a zábavy, které se nemohou snad nikdy do sytosti nabažit. A po tom všem skotačení jim také pořádně vyhládne. Taky doma stále dokolečka slyšíte: „Mami, já mám hlad!“ Někdy mám pocit, že se někde zasekla gramofonová deska a ty jejich bříška musí být bezedná.Tak jim k tomuto speciálnímu dni můžete připravit něco, co potěší jejich chuťové pohárky, nakrmí bříška a bude i lahodit oku. Zkuste šneky z listového těsta, borůvkové muffiny a k tomu americkou limonádu.

Recept na vláčné kokosovo-mandlové řezy

Recept na vláčné kokosovo-mandlové řezy

24. Květen 2013

Moje milé čtenářky, moji milí čtenáři,Dnes vám přináším recept na báječné vláčné kokosovo-mandlové řezy, které se doslova rozplývají na jazyku. Kdo má rád kokos, miluje i tyto řezy (výjimkou potvrzující pravidlo je můj manžel, ten miluje pouze jablečný závin a bábovku… a mě, zvlášť když mu uvařím opravdu velký kus masa). Můžete je upéct jen tak k odpolední kávě, nebo dozdobit šlehačkou a kouskem jahody či čokoládovým filigránem a podávat je na rodinné oslavě. Jen mi dovolte předem malé varování – jako spousta opravdu dobrých jídel je i toto kalorická bomba, tak si i na tu kávu raději pozvěte pár přátel, ať vám s těmi kaloriemi trochu pomůžou :-).

Recept: Pivní těsto – jablečný závin, povidlové taštičky a tvarohové koláčky

Recept: Pivní těsto - jablečný závin, povidlové taštičky a tvarohové koláčky

13. Květen 2013

Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty.Pivní jablečný závin(rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu)Na pivní těsto:40 dkg hladké moukyšpetka soli1 hera150 ml světlého piva (desítka stačí)Na náplň :8 – 10 jablek

Restované krůtí medailonky se zeleninou a celerovo-bramborovou kaší

Restované krůtí medailonky se zeleninou a celerovo-bramborovou kaší

8. Květen 2013

Ač se to možná na první pohled nezdá, toto jídlo je velmi příjemné a na přípravu nenáročné. Krůtí maso patří mezi nejzdravější masa vůbec, a když ho navíc doplníte restovanou zeleninkou a do kaše propašujete celer, můžete se těšit ze zdravého i chutného pokrmu. Je jen na vás, zda si ho dáte o víkendu k obědu, nebo ho ve všední den naservírujete rodině jako teplou večeři.

Hoso maki, japonská klasika. Ukázka z knihy Velká japonská kuchařka

Hoso maki, japonská klasika. Ukázka z knihy Velká japonská kuchařka

29. Duben 2013

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

Recepty: speciality na grilování

Recepty: speciality na grilování

19. Duben 2013

Se stále krásnějším jarním počasím pomalu nastává sezóna grilování. Jaké lahůdky si letos připravit? Přinášíme vám recept na ďábelské kuličky.Ingredience:Cibule – 1 ks Chilli Mleté maso – 600 g Sůl VodaPostup:Do mísy vložíme jemně umleté hovězí a vepřové maso, zalijeme studenou vodou a

Fazole s párkem v tomatové omáčce aneb uvařte si vlastní „trenčianské párky s fazulou“

Fazole s párkem v tomatové omáčce aneb uvařte si vlastní „trenčianské párky s fazulou“

11. Duben 2013

„Trenčianské jemné párky s fazulou“ – také se na tuto konzervu pamatujete? Byla to jedna z mála konzerv, která se nejen „dala jíst“, ale mnoha lidmi byla vyhledávána, ba přímo zbožňována. Sama jsem ji už nejedla nejmíň patnáct let a netuším, zda se dá ještě sehnat, ale ráda na ni občas zavzpomínám a uvařím si její domácí verzi. A vlastně je to i docela zdravé jídlo – obsahuje velmi prospěšné luštěniny, rajčata i česnek… a kousek kvalitního párku jednou za čas taky neuškodí :-)A tady máte recept:

Recept na polabskou plec

Recept na polabskou plec

9. Duben 2013

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme maso nakrájené na kostky a orestujeme. Osolíme, okmínujeme, případně opepříme (dětem pepř vynecháme a solíme jen mírně nebo vůbec). Podlijeme horkou vodou a dusíme téměř doměkka. Vsypeme mraženou zeleninovou směs, přivedeme k varu a vlijeme trochu vody, do které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky. Povaříme ještě 10 až 15 minut, aby bylo maso měkké a mouka dobře provařená.

Recept: citrónový velikonoční beránek

Recept: citrónový velikonoční beránek

28. Březen 2013

120 g másla 200 g cukru krupice 4 vejce 1 vanilkový cukr 180 ml mléka 250 g polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva nastrouhaná kůra z 1 citrónu šťáva z půlky citrónu tuk na vymazání formy hrubá mouka na vysypáníZměklé máslo důkladně utřeme s cukrem, přidáme 4 žloutky, vanilkový cukr a šleháme do pěny. Vmícháme vlažné mléko a po troškách přidáváme mouku s práškem do pečiva.

Další velikonoční recepty: růžová vajíčka, játrové nočky a velikonoční nádivka

Další velikonoční recepty: růžová vajíčka, játrové nočky a velikonoční nádivka

19. Březen 2013

K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová.Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a plníme náplní z pomazánkového másla, hořčice, vyloupnutých žloutků s troškou soli a pepře. Vajíčka můžeme samozřejmě plnit čímkoliv, co máme rádi.

Jak se zbavit nadváhy jednou provždy! Dieta podle Dr. Pierra Dukana

Jak se zbavit nadváhy jednou provždy! Dieta podle Dr. Pierra Dukana

18. Březen 2013

To alespoň tvrdí propagátoři Dukanovy diety. Je to hit poslední doby, má nadšené zastánce, má i kritiky. Zda je či není dobrá tato metoda hubnutí, posoudit neumím – nejsem dietolog. Mohu jen odhadnout, zda se dá podle ní jíst a nestrádat. Z pohledu boubelky, vypadá přijatelně a asi se při ní až tak nehladoví. Nezdá se mi ani zanedbaná žádná důležitá složka stravy, takže by neměla přinést zdravotní potíže.O metodě hubnutí Dr. Pierra Dukana si přečtete spoustu informací na internetu, můžete si pořídit i celou knížku, podle tvrzení na knižní obálce to bude vaše poslední dieta, kterou kdy budete držet, pak už budete krásná/ný do konce života. Francouzi ji údajně drželi v tajnosti roky!

Velikonoční recepty: beránek, motýli, biskupský chlebíček a pletenec s pistáciemi

Velikonoční recepty: beránek, motýli, biskupský chlebíček a pletenec s pistáciemi

13. Březen 2013

Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a s nimi i období dobrého jídla a pití. Provoňte si svůj byt při výrobě tradičního velikonočního beránka.Postup:Heru vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby hodně změkla. Dejte ji do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, koňak, rum nebo skořici.Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřící prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut. Dobrou chuť

Pryč s nekvalitními potravinami. Zavařujte a nakládejte z domova.

Pryč s nekvalitními potravinami. Zavařujte a nakládejte z domova.

7. Březen 2013

Neuplyne snad ani jeden týden, aby se v novinách či televizi neobjevila další zpráva o závadných a nekvalitních potravinách – uzeniny z nevhodného masa, nebo téměř bez masa zato se spoustou mouky a sóji a s různými dalšími „přídavky“, jahodová zavařenina kde jsou místo jahod jablka (v lepším případě, v horším tam najdete třeba i kedlubny), kečupy, které rajče viděly akorát z rychlíku. Nejspíš řeknete – co s tím? Máte tři možnosti – smíříte se s tím (no fuj, vážně chcete jíst kedlubnovou marmeládu?), nebo budete pátrat po kvalitních dodavatelích kvalitních potravin, a nebo SI JE UVAŘÍTE SAMI! Nebojte se a vyzkoušejte to třeba s pomocí dvou kuchařek, které vám v těchto dnech přináší nakladatelství Metafora. Budete překvapeni, jak je to jednoduché a jak skvěle může takové jídlo chutnat.

Recept: citrony a bylinky v soli z knihy Nakládání a uzení

Recept: citrony a bylinky v soli z knihy Nakládání a uzení

2. Březen 2013

Nepodrcené koření a skořicovou kůru dejte do pánve na smažení a jednu minutu je hřejte, aby se uvolnila vůně. Pak je vložte do mísy se solí a rozmačkanými bobkovými listy a vše promíchejte. Citrony na 4-5 místech vertikálně nařízněte asi do půlky dužiny. Do zářezů vetřete okořeněnou sůl a pak je namačkejte do vzduchotěsné sklenice. Posypte je zbývající ochucenou solí.Stlačte je a zalijte vinným octem a dostatečným množstvím studené vody, aby byly potopené. Uzavřete sklenici a uschovejte ji na chladném místě.

Recept: mandlový koláč s jablky

Recept: mandlový koláč s jablky

24. Únor 2013

Jablka si předem oloupeme, nastrouháme a promícháme s citrónovou šťávou. Změklé máslo s veškerým cukrem utřeme do pěny, postupně vmícháme žloutky a olej a vyšleháme. Po troškách přimícháme mouku s práškem do pečiva, namleté mandle a citrónovou kůru. Opatrně vmícháme sníh z bílků, nastrouhaná jablka a nakonec lžíci rumu. Těsto přendáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, povrch uhladíme a ozdobíme plátky jablek a půlenými mandlemi.

Jak vaří Matylda Pekárková aneb víte, co je to okometrická kuchařka?

Jak vaří Matylda Pekárková aneb víte, co je to okometrická kuchařka?

21. Únor 2013

Ivana Hutařová vaří ráda, vaří dobře, skvěle se u ní člověk poměje. Proto není divu, že její hrdinka Matylda také dobře vaří a chystá denně teplé večeře. Tak mne napadlo, že by se s námi Ivana-Matylda mohla podělit o informaci, jak to stíhá, kde bere na vyváření čas? Odpověděla mi a ještě přidala dva osvědčené recepty na rychlá a chutná jídla.„Milá paní Hutařová, s Vaší Matyldou se může ztotožnit každá ženská, kterou čeká důchod. Jen jsme si s kolegyněmi říkaly, jak nás štve, že vaří každý den teplé večeře.“Napsala mi po přečtení druhého dílu „Matyldy“ jedna čtenářka.„Tak jsem to dočetla, dobrý!“ napsala mi má skorodcera, „akorát jsem měla pořád hlad.“

Recept: sýrové větrníčky

Recept: sýrové větrníčky

21. Únor 2013

Odpalované těsto: 2 dcl mléka 5 dkg másla 15 dkg polohrubé mouky 1/2 lžičky soli 3 vejce 5 dkg nastrouhaného ementálu V kastrolu zahřejeme mléko, přidáme máslo a sůl a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Mícháme a prohříváme směs tak dlouho až se utvoří tuhé hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Těsto přendáme do studené misky (nejlépe porcelánové nebo skleněné), promícháváme a necháme několik minut zchladnout. Postupně po jednom zamícháme do hmoty vejce a po troškách sýr. Těsto důkladně zpracujeme a ihned tvoříme lžičkou (nebo zdobícím sáčkem) malé bochánky na plech vyložený pečícím papírem.

Valentýnské dobroty. Snídaně z lásky a k obědu kuře na bílém víně.

Valentýnské dobroty. Snídaně z lásky a k obědu kuře na bílém víně.

11. Únor 2013

Valentýn, svátek zamilovaných, se nezadržitelně blíží. Chcete příjemně potěšit svého partnera? Potom pro něj připravte snídani z lásky, na kterou jen tak nezapomene.Toustový chleba položte na větší prkénko a pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce z něj vykrojte střed. Máslo rozpusťte v malé pánvičce na středním plameni a pak na něm z obou stran opečte vyříznutý chléb i vykrojené srdce.

Recept: Marmeládový chléb s máslovým pudinkem

Recept: Marmeládový chléb s máslovým pudinkem

9. Únor 2013

Marmeládu lze použít k více účelům než ji jen mazat na toasty. Hořkost pomerančové kůry se báječně mísí s chutí chleba a máslového pudinku, ale k tomuto receptu můžete použít jakýkoliv druh citrusové marmelády. Tento pudink je báječný sám o sobě, ale chcete-li, můžete ho ještě vylepšit šlehačkou. Přehřejte troubu na 160 stupňů Celsia. Namažte máslem brioškové krajíčky, udělejte z nich čtyři sendviče a mezi oba krajíčky dejte nejméně jednu lžíci marmelády. Sendviče překrojte na trojúhelníky a položte je v řadě do pekáče vhodné velikosti.

Recept na výborné voňavé koblihy.

Recept na výborné voňavé koblihy.

1. Únor 2013

0,5 kg polohrubé mouky + 1 lžička na kvásek 30 g droždí 40 g cukru + 1 lžička na kvásek 1 vanilkový cukr 100 ml mléka 150 ml smetany 3 žloutky 50 g másla 2 lžíce rumu citrónová kůra špetka soli meruňková marmeládaOhřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne horké, rozmícháme v něm lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Léčivé recepty proti chřipce a nachlazení

Léčivé recepty proti chřipce a nachlazení

31. Leden 2013

Chcete, aby vás letos chřipka obešla velkým obloukem? Potom vyzkoušejte léčivé želé – sladkou a účinnou kombinaci zázvoru, medu a citrónu.Pokud si chcete do ledničky připravit hřejivou léčivou dobrůtku, tak nakupte citrony a zázvor. Med již jistě máte doma.Omyté citróny nakrájíme na malé tenké plátky. Očištěný zázvor nakrájíme rovněž na tenké plátky a spolu s citrónem jej vrstvíme do zavařovací sklenice. Nakonec ho zalijeme kvalitním medem.

Masopustní dobroty: moravský vrabec a koblihy

Masopustní dobroty: moravský vrabec a koblihy

25. Leden 2013

Masopust bývalo období od Tří králů do Popeleční středy (letos připadá na 13. února). Obzvláště veselé bývaly poslední tři dny masopustního období, kdy se hojně hodovalo a po obcích chodily barevné maškary. K masopustnímu hodování neodmyslitelně patří vepřové hody a – samozřejmě – koblihy a koláče. Takový host musel ochutnat vše, co zabijačka přinesla – ovárkem s křenem počínaje, přes jitrničky, jelita, moravského vrabce…. a na závěr byla jako zlatý hřeb podávána vepřová pečínka.

Něco pro vegetariány. Recept: zapečené brambory s cuketou

Něco pro vegetariány. Recept: zapečené brambory s cuketou

22. Leden 2013

1 kg brambor 0,5 kg cukety 0,25 l smetany 20 dkg sýra (nap. eidam) 2 stroužky česneku sůlBrambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cukety dobře omyjeme a nakrájíme na stejně silné plátky jako brambory. Smetanu smícháme s rozmačkaným česnekem.

Recepty nejen pro děti: zeleninová polévka.

Recepty nejen pro děti: zeleninová polévka.

22. Leden 2013

0,5 cm plátek másla 1 velká mrkev 1 velká petržel kus celeru 2 řapíky z řapíkatého celeru kousek květáku 4 malé brambory 1 stroužek česneku sůlV hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a pozvolna osmahneme. Zalijeme

Recept pro sladké nedělní odpoledne: domácí Míša řezy

Recept pro sladké nedělní odpoledne: domácí Míša řezy

20. Leden 2013

Piškot: 6 vajec (vel. M) 130 g hrubé mouky 130 g moučkového cukru 2 lžíce rozpuštěného másla 1 lžíce oleje 4 lžíce kakaa špetka soliŽloutky utřeme s cukrem do pěny (hmota zhoustne a hodně zesvětlá). Střídavě přidáváme po troškách mouku, kakao a sníh z bílků, opatrně promícháme. Nakonec vmícháme tuk a těsto rozprostřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hluboký plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 10 – 15 minut.

Nevaří se jen v kuchařkách. Recepty Moniky Petrlové z povídkové knížky Hafni!

Nevaří se jen v kuchařkách. Recepty Moniky Petrlové z povídkové knížky Hafni!

17. Leden 2013

Mladá autorka žijící v Olomouci mile překvapila čtenáře na podzim 2011 svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, kdo knížku četli, už vědí, že v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty na pochoutky, které se u Petrlových připravují roky. Těm, co ještě knížku nečetli, oba recepty předkládáme jako chutný předkrm k celé knížce. Až si pošmáknete na smaženici či grilovaných klobáskách, můžete se pustit do čtení povídek, které jsou ze života a jejichž pointy jsou nečekané a velmi vydařené. S Hafni! se vám bude zažívat určitě dobře, a taky se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně bylo.

Recepty nejen pro děti: brokolicovo – květákové placičky

Recepty nejen pro děti: brokolicovo – květákové placičky

17. Leden 2013

Dostat do svéhlavého potomka trochu zeleniny bývá někdy úkol přímo nadlidský. Zvlášť pokud se jedná o tak nepopulární druh, jako je brokolice. Přesto se můžeme pokusit ji do jídelníčku aspoň občas „propašovat“. S našima brokolicovo – květákovými placičkami se vám může stát že je nestihnete smažit a (pokud to neprozradíte) nikdo ani nepozná, že tam nějaká brokolice je.Květák a brokolice mají sice odlišnou barvu, ale jsou blízcí příbuzní a oba patří mezi košťálovou zeleninu. Jejich pozitivní vliv na naše zdraví je nesporný. Zejména brokolice je v posledních letech označována téměř za zázračnou zeleninu s mimořádnými účinky na lidský organismus. Je významným zdrojem vlákniny a hořčíku, obsahuje i podstatné množství železa, vitamínu C, draslíku a dalších vitamínů a minerálů.

Recepty nejen pro děti: palačinky se špenátem a krůtím masem

Recepty nejen pro děti: palačinky se špenátem a krůtím masem

11. Leden 2013

Špenát vám sice nevytvoří železné svaly, jak si to představoval Pepek námořník z americké pohádky, jejímž účelem bylo zvýšení prodeje nevábně zbarveného špenátu v plechovkách. Nicméně čerstvý špenát je velkým pomocníkem pro vaše zdraví. Hovoří se i o jeho preventivních účincích před rakovinou. Obsahuje hodně vitamínu C, sodíku, vitamínu K, E, B6 a dalších látek.A v kombinaci s krůtím masem tvoří celý pokrm výborný chuťový zážitek. Mimochodem, víte, že krůtí maso je považováno za největší zdroj kvalitních bílkovin? Snadno se stráví a posiluje imunitní systém. Obsahuje mj. vitamín B12, který zabraňuje chudokrevnosti. Díky obsahu aminokyseliny tryptofan umí blahodárně působit na nervový systém, takže se vám v noci lépe spí a přes den netrpíte depresemi.

Recept: Hovězí vývar s domácími nudlemi. Poctivá domácí nejen pro děti.

Recept: Hovězí vývar s domácími nudlemi. Poctivá domácí nejen pro děti.

9. Leden 2013

A měla pravdu. Dobře uvařená polévka z kvalitních surovin by měla neodmyslitelně patřit do našeho jídelníčku i do jídelníčku našich dětí. Nejen že je plná zdraví prospěšných látek, ale dodává i tolik potřebné tekutiny a - podávaná před hlavním jídlem - snižuje pocit hladu, takže se potom už tolik – řekněme – nenacpeme. Dnes jsem pro vás vybrala jednu výbornou silnou voňavou polévku – hovězí vývar s domácími nudlemi. Zkuste si ho s námi uvařit pěkně pomalu, bez tlakového hrnce a bez umělých přísad, tak jak ji vařily naše babičky. Uvidíte, že není tak pracná, jak se může na první pohled zdát a výsledek stojí za to!

Tak to tu ještě nebylo. Recept na DÝŇOVOU POLÉVKU.

Tak to tu ještě nebylo. Recept na DÝŇOVOU POLÉVKU.

8. Leden 2013

Chcete se v zimě zahřát chutnou polévkou plnou vitamínů? Potom vyzkoušejte vyhlášenou dýňovou polévku! Dužninu z dýně nakrájíme na kostičky asi jedenkrát jeden centimetr velké. Pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, zalijeme vývarem, přisypeme kostičky dýně, přidáme kopr, osolíme, opepříme a dáme vařit.

Recept pro vás: salát Caesar.

Recept pro vás: salát Caesar.

7. Leden 2013

Chcete si po vánočních svátcích dopřát nějaké lehčí jídlo, které ovšem chutná výborně? Potom vyzkoušejte vyhlášený Caesar salát! Nejdřív si předehřejeme troubu na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj plátky slaniny. Každý natřeme javorovým sirupem a pečeme je čtvrt hodiny dozlatova. Poté necháme vystydnout a pak je rozdrobíme do misky. Nakrájíme bagetu na tenké plátky a necháme je v troubě zapéct dokřupava. Ještě teplé je potřeme stroužkem česneku.

Recept: opilá novoroční bábovka

Recept: opilá novoroční bábovka

30. Prosinec 2012

Alespoň hodinu předem spaříme rozinky horkou vodou a naložíme je do rumu. Formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem, troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme vanilkový cukr, olej a vaječný koňak. Mouku s práškem do pečiva smícháme se žloutkovou směsí, přidáme naložené rozinky i s rumem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Recept: Mozartovy koule

Recept: Mozartovy koule

27. Prosinec 2012

Vánoční cukroví nemusí být pouze rohlíčky, perníčky nebo linecké. Vyzkoušejte inspiraci z Rakouska a pochutnejte si na vyhlášených Mozartových koulích. Jak na to? Nejprve rozmixujeme mandle, ke kterým přidáme 300g cukru, vodu a vypracujeme těsto.

Recept: hříšně kalorické, ale výjimečně dobré – kokosové čtverečky! A stihnete je ještě do Vánoc!

Recept: hříšně kalorické, ale výjimečně dobré - kokosové čtverečky! A stihnete je ještě do Vánoc!

22. Prosinec 2012

Máslo pomalu rozehřejeme (pozor, nesmí se přepálit!), vsypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a smetanu a pět minut zvolna za stálého míchání vaříme. Přidáme kokos a rum a prohřejeme, aby se vše spojilo v hustou hmotu. Směs přendáme na plech vyložený pečícím papírem, válečkem rozválíme na placku 0,5 - 1 cm silnou a necháme vychladnout.

Sladké recepty: banánové kuličky, perníková chaloupka a piškotové úly

Sladké recepty: banánové kuličky, perníková chaloupka a piškotové úly

19. Prosinec 2012

Chcete letos na Vánoce vyzkoušet něco netradičního? Potom vyzkoušejte výborné banánové kuličky. Banány rozkrájíme na kolečka, mezi dva piškoty vložíme po jednom kolečku a opatrně přitiskneme k sobě. Tento polotovar pak namáčíme v rozpuštěné čokoládě

Recept: Vepřová pečeně v mléce s bramborovou kaší a rozinkovou dušenou mrkví

Recept: Vepřová pečeně v mléce s bramborovou kaší a rozinkovou dušenou mrkví

16. Prosinec 2012

Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a drcený kmín, ze všech stran osmahneme na pánvi. Pečeni přeložíme do pekáče, ideální nádoba je taková, kterou maso téměř celou vyplňuje. Přidáme na plátky nakrájený česnek a zalijeme mlékem tak, až je maso ponořené.

Recept: šunková pěnová pomazánka

Recept: šunková pěnová pomazánka

15. Prosinec 2012

Recept: šunková pěnová pomazánka. Šunku najemno rozmixujeme a utřeme se změklým máslem. Vmícháme tekutou šlehačku, sůl a pepř a ušleháme do pěny. Používáme na chlebíčky, nebo k plnění vajíček či závitků ze sýra nebo šunky. Dobrou chuť!

Vánoční recept: rybí polévka

Vánoční recept: rybí polévka

8. Prosinec 2012

Očištěnou rybí hlavu zbavte žaber, zalijte ji 1 litrem vody, osolte a nechte zvolna vařit spolu s cibulí a divokým kořením. Po 30 minutách odstavte a sceďte. Vývar uchovejte, z prochladlé rybí hlavy odeberte maso a dejte stranou.

Recept: Slaninová kuřátka

Recept: Slaninová kuřátka

7. Prosinec 2012

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, osolíme, ochutíme mletou paprikou nebo česnekem a každý kousek zvlášť zabalíme do plátku anglické slaniny. Ruličky naskládáme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme při 180 - 200 stupních až je maso měkké a slanina opečená dozlatova.

Recept: Normandský koláč s whisky.

Recept: Normandský koláč s whisky.

5. Prosinec 2012

Jablka oloupej, nakrájej na čtvrtky a vykrájej z nich jádřince. Pak je rozkrájej na kostičky asi 1,5 cm velké. Posyp je skořicí a zakápni citronovou šťávou. Troubu rozehřej na 160 stupňů Celsia. Na mírném ohni rozpusť máslo a nech zchladnout.

Recept: čokoládové podkovičky

Recept: čokoládové podkovičky

3. Prosinec 2012

Chystáte se na Vánoce a přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos připravíte? Máme pro Vás tip na čokoládové podkovičky. Ve velké míse smíchejte pšeničnou mouku, kukuřičnou mouku, kukuřičný škrob a sůl. Vmíchejte cukr a vanilkovou esenci, postupně přidávejte vejce a vždy dobře promíchejte.

Recept: řecký koláč z lístkového těsta a špenátu.

Recept: řecký koláč z lístkového těsta a špenátu.

27. Listopad 2012

Ze špenátu otrhej stonky a listy dobře omyj. Pak je rozkrájej ostrým nožem. Budeš-li používat špenátové listy mražené, nech je včas rozmrazit a slij všechnu vodu. V hlubší pánvi rozehřej olej a osmaž cibuli doměkka. Přidej špenát a na středním ohni vař asi 5 minut.

Recept na vánoční vánočku.

Recept na vánoční vánočku.

26. Listopad 2012

Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

Recept na medové perníčky: to je vůně… Pojďte taky ochutnat!

Recept na medové perníčky: to je vůně... Pojďte taky ochutnat!

19. Listopad 2012

Perníčky jsou jedno z prvních druhů vánočního cukroví, které nám na Vánoce provoní domov skořicí, badyánem, hřebíčkem a medem. Peče se s předstihem, aby mohlo do Štědrého dne hezky změknout. Perníčky nejsou nikterak složité a jejich vykrajování zabaví i naše děti.

Recept na vánoční cukroví: kokosky

Recept na vánoční cukroví: kokosky

13. Listopad 2012

Jak na to? Nejprve smícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme změklý tuk, žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku (cca 3mm) a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Ty klademe na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Recept na bezlepkovou vánočku.

Recept na bezlepkovou vánočku.

11. Listopad 2012

Sypké suroviny smícháme a prosejeme, aby se mouka provzdušnila. Necháme vzejít kvásek a pak vše smícháme elektrickým hnětačem. Těsto dáme do dobře vymazané formy, necháme 30 minut kynout při pokojové teplotě nebo v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia.

Recept na výbornou svatomartinskou husu.

Recept na výbornou svatomartinskou husu.

9. Listopad 2012

Přichází čas Svatomartinských hodů, které již odedávna symbolizují příchod blížící se zimy. K tomuto svátku neodmyslitelně patří i svatomartinská husa. Potěšte své blízké a upečte jim doma voňavou husu. Jak na to? Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny -

Recept na tvarohový moučník. Oslaďte si podzim.

Recept na tvarohový moučník. Oslaďte si podzim.

6. Listopad 2012

Chladné a nevlídné podzimní počasí nepůsobí příznivým způsobem na lidskou psychiku. Dobrým způsobem, jak předejít podzimním depresím, je sladké jídlo, které pomáhá proti únavě a zlepšuje náladu. Upečte si proto doma moučník, kterým uděláte radost nejen sobě, ale i všem svým blízkým.

Tvarohový koláč s borůvkami. Je čas na svačinku!

Tvarohový koláč s borůvkami. Je čas na svačinku!

28. Září 2012

Hotové těsto rozprostřeme do vymazané formy a rukama vytlačíme, až pokryje celé dno (nejvhodnější je větší dortová forma, nebo hranatá zapékací mísa o velikosti cca 25x35 cm). Těsto posypeme borůvkami a následně zalijeme tvarohovou hmotou.

Dětské laskominy z ovoce a zeleniny. Pochutnejte si na plněných žampionech.

Dětské laskominy z ovoce a zeleniny. Pochutnejte si na plněných žampionech.

31. Srpen 2012

Ze zdravých receptů se vám budou v puse sbíhat sliny. Některé dobrůtky mne předtím ani nenapadly a přitom jsou tak jednoduché a tolik lákavé. Zkusili jste třeba švestky ve slanině, pruhované jednohubky s uzeným sýrem, šunkou a hrozny, plněné fíky, mrkvové

Tvaroh zvítězil na plné čáře. Podívejte se na souboj. A jak vám chutnají ovocné knedlíky?

Tvaroh zvítězil na plné čáře. Podívejte se na souboj. A jak vám chutnají ovocné knedlíky?

25. Červen 2012

Před nedávnem jsme také na webu vystavili anketu, ve které měli čtenáři rozhodnout ve výzvě brambory versus tvaroh, která z těchto surovin je lepší v ovocných knedlíkách. Ještě donedávna jsem si byla jistá v kramflecích, dokud jsem nenavštívila jednu úžasnou rodinku, kde babička

Nový recept: těstoviny s mascarpone, šunkou a hráškem. Dobrou chuť!

Nový recept: těstoviny s mascarpone, šunkou a hráškem. Dobrou chuť!

16. Červen 2012

Věděli jste o pepři, že od něho středověká církev odrazovala a zcela ho zakázala v klášterech. Proč? Protože podporuje tělesné žádosti. Může pepř za objevení Ameriky? Pepř změnil světové dějiny. Protože byl tak vzácný a drahý jako také další exotická koření,

Jahodový koláč s mascarpone – potěšte své smysly…

Jahodový koláč s mascarpone - potěšte své smysly...

8. Červen 2012

A máme tady sezónu jahod. Jahody jsou smyslným znamením vyvrcholení jara. Jsou krásné, voňavé, chutné a zároveň zdravé. Kolik je na světě věcí, které dokáží potěšit tolik smyslů najednou a přitom zdravě podpořit organismus? Jahody jsou bohatým zdrojem

Krkovička zapečená se šlehačkou a brambory – jednoduchý, ale výtečný recept.

Krkovička zapečená se šlehačkou a brambory - jednoduchý, ale výtečný recept.

31. Květen 2012

Copak chystáte dneska k obědu? Chtěli byste něco opravdu dobrého a přitom časově nenáročného? Doma jednou manžel řekl, že by si dal něco „jednoduchého z plechu“. S velkou fantazií jsem si představila, jak beru nůžky na plech a s maximální silou vystříhávám tvar

Čokoládová bábovka – sladké mlsání s novým receptem. A otázka do pranice: jak přišla bábovka ke svému jméni?

Čokoládová bábovka - sladké mlsání s novým receptem. A otázka do pranice: jak přišla bábovka ke svému jméni?

24. Květen 2012

Máte rádi slaďounké domácí pečené bábovky? Není divu – vždyť bábovka patří k tradičním českým sladkým pečivům. Kde však taková lahůdka dostala takový ne zrovna (jen tak mezi námi děvčaty) „lichotivý“ název? Každého hned napadne, že slovo

Poctivá krémová česnečka – recept pro dnešní den

Poctivá krémová česnečka - recept pro dnešní den

10. Květen 2012

Na oleji necháme pozvolna zesklovatět nakrájenou cibuli. Zalejeme přibližně 1 litrem vody nebo vývaru, přidáme na kostky nakrájený celer, petržel a brambory, osolíme, opepříme a necháme vařit. Když je zelenina téměř uvařená, přidáme nakrájený pór a vše

Zanech komentář

Anti-Spam Quiz: