zdraví

Zásadité potraviny nejsou 100% prevencí před rakovinou. Bezpochyby jsou však značně důležité pro vyvážený organismus.

Share

Na internetu se stal populární článek The Cancer Myth  autora, Matthew Christodoulou, jímž odhaluje generalizující příčiny vzniku rakoviny, a tím pádem našel způsob, jak se preventivně bránit před rakovinovým bujením.

 Superrodina je na Facebooku

Připojte se k nám na Facebook

Pravda je spíše poloviční, nebo lépe řečeno „částečná“. Zdravý životní styl je samozřejmě nejlepší prevencí před chorobami a posiluje imunity organizmu, nicméně není zárukou, že zrovna neonemocníte rakovinou. Navíc také nemá mnoho společného s některými typy rakovin, jako rakovina děložního čípku či melanom, dědičné zhoubné nádory apod.

Rakovina je nekontrolovatelné autonomní množení a růst buněk, které organismus není schopen detekovat a zničit nebo opravit. Nádory mohou být neškodné a jen třeba hyzdící (např. bradavice či jiné výrůstky), ale děsivější jsou zhoubné nádory, jejichž léčba není ve všech případech úspěšná. Zhoubný nádor se obvykle  za pomoci metastáz nebezpečně rozšiřuje do celého organismu.

Co způsobuje rakovinu, na to nelze najít jednu odpověď. Faktorů je celá řada – nezdravé stravování, kouření, nadbytečný příjem energie a obezita, dědičnost, životní prostředí, poruchy metabolismu a tak dále. Dokonce i nadbytek stresu je přikládán za spouštěcí faktor vzniku rakoviny. Nádory u dětí jsou často podmíněné vrozenou poruchou (nejvíce leukémie či nádory na mozku), v dospělosti je vliv dědičnosti již zanedbatelný (nejčastěji melaniny, nádory tlustého střeva, plic, prsu a prostaty).

Matthew Christodoulou (jeho článek zde ) uvádí jako efektivní prevenci před vznikem rakoviny udržovat své tělo v zásaditém PH.

Zdali je vaše PH v relaci, zjistíte například přiložením PH papírku do ranní moči. Můžete si zakoupit také papírky pro diabetiky Triphan, s nimiž se snadno manipuluje (cena okolo 130 Kč). Nebo já jsem si dnes koupila 100 ks uniersálních indikátorových papírků za 70 Kč.

PH moče patří k jedněm z nejdůležitějších a velmi snadno kontrolovatelných faktorů, které zjednodušeně informují o množství škodlivin v organismu.

Není náhodou, že při mnoha lékařských prohlídkách přinášíte s sebou moč. Lékař však sleduje v moči i další faktory podle diagnózy (např. bílkoviny, krev atd.). Zdravý člověk má PH okolo 6,4. Někteří odborníci doporučují, abyste se po dobu nemoci snažili zvýšit PH na 7. Nízké PH znamená, že organismus je překyselený a ukládá do těla kyselinotvorné škodlivé látky a pro neutralizaci je nucen používat vnitřní zdroje organismu, například vápník z kostí a kloubů a postupně se tak stále více narušuje rovnováha organismu.

Pro eliminaci kyselosti těla se doporučuje jíst potraviny, které snižují kyselost organismu. Mezi ně patří například jablka, rajčata, okurky, pomeranče, meloun. Matthew Christodoulou ve svém seznamu uvádí pak tyto další: vojtěška, ječmen, řepa, brokolice, zelí, mrkev, květák, celer, chlorela, pampeliška, česnek, hrášek, salát, kedlubna, houby, cibule a další.

Mohlo by vás zajímat:
Chlorella – malý zelený zázrak
Začarovaný kruh způsobený nadužíváním antibiotik. Víme, jak z něho ven?
Švábí antibiotikum

Ke kyselým, tedy pro PH organismu nežádoucím potravinám při časté konzumaci patří kukuřice, čočka, olivy, rybíz, švestky, produkty z obilí (ovesné otruby, pšeničná mouka, chléb), těstoviny, rýže, fazole, máslo, sýry, tavené sýry, zmrzlina, ořechy, hovězí, treska, sardinky, klobásy a mnoho dalších potravin.

Doporučuje se navečer vypít až litr šťávy ze „zásadité“ zeleniny a ovoce (nikoliv však kupované šťávy, ty mají opačný efekt). Získanou čerstvou šťávu je potřeba co nejdříve vypít. Neskladovat. A klidně si dopřejte sklenku kvalitní červené suché.

Nelze však sestavit jídelníček jen z potravin, které náš organismus budou udržovat pouze v číslech PH7+. Asi by nás brzy taková strava „otrávila“ nebo by nám mohli chybět jiné složky, obsažené v některých „kyselých“ potravinách.

Nicméně jde o to stravu umět vyvažovat tak, aby organismus byl v rovnováze a lépe pracoval s nežádoucími složkami v těle.

Neexistuje žádná záruka, že neonemocníte nádorovým onemocněním. Nejen vaše strava ovlivňuje vaše zdraví. Další složkou je například pohyb, otužování, opravdový optimismus (vyvarování se stresu či se nenechat stresem ovlivňovat) apod. Působí na vás i okolní prostředí – žijete-li ve velkém městě, na vesnici, pohybujete-li se většinu dne v uzavřených prostorách nebo venku.

Strava je jedním z aspektů a je dobré ji nebrat na lehkou váhu. Zamyslete se, co denně konzumujete. A zvažte, zdali pro zdraví vašeho organismu nebudou potřeba nějaké změny.

Kyselé PH ve vašem těle je varovným signálem – něco není v pořádku. Můžete často podléhat běžným nemocem, mít oslabený imunitní systém, hůře se vám také shazují nadbytečná kila.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy