zdraví

Mohou antikoncepční pilulky snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků?

Share

Před mnoha lety kolovaly světem různé fámy. Některé dokonce tvrdily, že právě antikoncepční pilulky mohou za vznik a bujení rakoviny v ženském těle.

Není tomu tak.

Podle výsledků studie, která sledovala zhruba 300 000 žen v Evropě po dobu devíti let, bylo prokázáno, že ženy, které užívaly antikoncepční pilulky po dobu deseti let snížily riziko vzniku rakoviny vaječníků na polovinu.

A právě včasné odhalení rakoviny vaječníku a ještě lépe eventuální prevence před onemocněním je nadějí pro další život.

Studie byla publikovaná tento týden v časopise British Journal of Cancer a znovu potvrdila závěry předchozích studií a velkého přezkumu z roku 2008, který uvádí že „každé užití“ už má samo o sobě ochranný účinek.

Autoři nejnovější studie říkají, že ty ženy, které perorálně užívají antikoncepci o 15 procent snížily riziko vzniku rakoviny vaječníků na rozdíl od žen, které antikoncepci nikdy neužívaly.

Avšak ženy, které užívaly pilulky deset a více let, snížily riziko vzniku rakoviny o 45 procent!

Jinak řečeno, vědci shledali okolo patnácti případů rakoviny vaječníků na každých sto tisíc žen, které užívaly antikoncepční pilulky po dobu nejméně deseti let, ve srovnání s 28 případy rakoviny vaječníků na každých 100 000 žen, které braly pilulky po dobu jednoho roku nebo kratší časový úsek.

To, že pilulka působí jako ochranný faktor je důležité zejména pro ty ženy, které mají rakovinu vaječníku v rodině.

Mohou antikoncepční pilulky eliminovat riziko rakoviny prsu?

„Údaje o rakovině prsu a perorální antikoncepce jsou stále v rozporu,” řekl ve středu Dr. James Speyer, ředitel NYU Langone Clinical Cancer. “Pro většinu žen ale nepředstavuje významné riziko.“

Vědci ale svou práci nevzdávají. Se stále rostoucím množství genetických informací, které jsou sto přečíst, identifikovat a umět s nimi pracovat, je zde velká naděje do budoucnosti. Podle doktora Speyera „Můžeme lépe stanovit, které ženy získají větší ochranné účinky z perorální antikoncepce a které ne. Spolu s dalšími rizikovými faktory a rodinnou anamnézou budeme schopni pacientkám v budoucnosti lépe poradit. ”

Platí tato pravidla pro všechny ženy?

Studie proběhla na evropském kontinentě a tým doktora Speyera má nyní zájem zjistit, zdali výsledky jsou platné i pro jiné etnické skupiny.

“Je těžké odhalit rakovinu vaječníku, a tak prevence je klíčem k záchraně žen, které touto nemocí trpí,” říká spoluautorka studie Naomi Allen, zabývající se výzkumem rakoviny v Británii při Oxfordské univerzitě.

“Tyto výsledky jsou důležité, protože většina žen neví, že braní pilulek nebo otěhotnění může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků v pozdějším v životě.”

Podle National Cancer Institute letošní rok bude téměř 22.000 amerických žen diagnostikováno s rakovinou vaječníku a 15.460 žen zemře. Jestliže se nemoc zjistí v samém počátku, 93 procent diagnostikovaných je ještě po pěti letech naživu. Bohužel však je nemoc často zjištěna až v pokročilém stadiu a zde jsou naděje na přežití podstatně nižší.

 Varovné signály

 

Nedávné studie zjistily, že nadýmání, nebo bolesti břicha, pocit rychlého naplnění během konzumace jídla a častá frekvence močení a naléhavosti, které přetrvávají několik týdnů nebo déle, mohou být včasnými varovnými signály, že v těle není něco v pořádku. Mohou být ukazateli, že v těle začíná bujet rakovina.

Sara Hiom, kapacita pro výzkum rakoviny ve Velké Británii, řekla, že vzhledem k tomu, že mnoho žen má dnes menší rodiny nebo vůbec žádné děti, mohou tedy dělat jiné věci, které by snižovaly rizika – jako „přestat kouřit či udržovat si zdravou váhu.”

Ženy, které přešly do menopauzy v pozdějším věku – po svém 52. roce – měly o 46 procent vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, než ženy, jejichž reprodukční věk skončil kolem 45. roku. Za každý další rok, kdy žena menstruovala, bylo vyšší riziko rakovinového bujení o 2 procenta.

Sara Hiom poznamenala, že riziko vzniku rakoviny vaječníků se zvyšuje u žen v pozdějším věku. “Většina případů se týká žen kolem jejich přechodu,” řekla.

I když se přesně neví, proč právě antikoncepce a těhotenství jsou dobrými preventivními faktory před rakovinou vaječníků, je dobré to nejen vědět, ale i využít. Avšak studie také zjistila, že kojení a věk, kdy žena začne menstruovat, a také věk, ve kterém poprvé otěhotněla neměly žádný vliv na rizikovost rakoviny vaječníků.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy