Vánoce po Francouzsku
Knihy,  Ženy

Vánoce po francouzsku – únik před minulostí, spousta vaření a … láska

Share

vanoce-po-francouzsku

Fiona Valpy, Vánoce po francouzsku, nakladatelství Baronet, 2016

Nejspíš nemůže být lepšího načasování pro VÁNOCE PO FRANCOUZSKU Fiony Valpy než právě nyní. Pokud hledáte romantiku s nádechem smutku a vánočního kouzla, usedněte do pohodlného křesla a poslechněte si příběh s tragickým začátkem a šťastným koncem, tak jak to u romantických vyprávění podobně jako u pohádek má být. Určitě byste ale neměli zapomenout na sklenku kvalitního vína, nebo si přinést něco k zakousnutí, neboť vás čeká opravdu hodně čtení o jídle.

Po hodině už jsem měla vybráno několik receptů na jídla, které jsem chtěla vyzkoušet a k nimž by suroviny byly k dostání na trzích a v místních obchodech. Přitom jsem uvažovala, jak jídla vylepšit a přizpůsobit, a dodat jim tak modernější šmrnc.

Nakonec jsem uvařila krémové purée z květáku a pokapala ho na povrchu trochou lanýžového oleje. Nahoru jsem pak položila filátka z mořského vlka a celé jídlo ozdobila několika tenounkými plátky chuťově výrazného lanýže, což vytvořilo elegantní kontrast k bílému rybímu masu. Abych pokrmu dodala barvu a rozmanitost, opekla jsem do křupava malé zlatavé placičky ze strouhaných brambor a mrkve.

Museli jsme naložit šunky, důkladně je nasolit, opepřit a přidat další koření, a pak je zabalit do plátna. Pak musely viset několik měsíců na chladném tmavém místě, než budou vhodné k podávání v podobě tenounkých plátků s letními saláty. Velké kusy, určené na pozdější pečení nebo dušení jako carbonnades, stačilo pouze zabalit a uložit do mrazícího boxu, až na ně přijde řada. … Ale nejvíce práce bylo s rozemletím všech zbylých kousků, aby se z nich mohly vyrobit paštiky, jitrnice a klobásy. 

Nepodařilo se mi sehnat veškeré druhy sušeného ovoce, které recept předepisoval, ale trošku jsem si zaexperimentovala. Místo rybízu jsem použila sušené agenské švestky v naději, že obohatí směs novou chutí a nahradí tak dlouhé týdny zrání, které by byly jinak zapotřebí. Pudink už byl teď v tlakovém hrnci na sporáku a zrovna z něj začaly vycházek obláčky páry.

A apetit jako by prolínal i dalšími emocemi: „Srdce mi přitom tálo jako měkký střed čokoládového soufflé, jak jsem hleděla na profil jeho hezkého obličeje.“

Fiona Valpy má ze svého českého vydání skutečnou radost.

fiona-valpy

vanoce-po-francouzsku-fiona-valpy

Možná už jste dostali chuť na něco dobrého. Na „obrovské mísy s ústřicemi a čtvrtkou citronu“  nebo „roládu, skládající se z nadýchaného piškotového těsta, smotaného a naplněného lahodným čokoládovým krémem, ozdobenou praženými oříšky“ a  tomu třeba burgundské, když už jsme ve Francii?

 AČKOLIV SE TO NEZDÁ, PŘÍBĚH NENÍ JEN O JÍDLE

Hlavní hrdinka zažívá těžké období. Manželství je v troskách. O co horší je prožívání jedné z nejcitlivějších ran každé ženy: ztráta toho nejdražšího. Evie se přestěhuje do malé francouzské vesničky. Poslední, na co by chtěla myslet, jsou Vánoce. Loňské vzpomínky jsou stále bolestné. Na Štědrý den se vrátila domů z nemocnice, „do domu, plného rozbitých snů“, a z její tváře byly nepřehlédnutelné “známky bolesti a žalu”. Čas léčí, ale blížící se roční výročí spíš rány rozjitřuje. Nic nefunguje, jak má. Evie odjíždí. V novém útočišti však zjistí, že není jediná, která utíká před bolestí. Pozná nové přátele a možná z jednoho přátelství vznikne i něco hlubšího.

Vánoce po francouzsku jsou knihou plnou smutku, dobrého jídla a naděje. Na jedné straně chmurné mrazivé čtení, na druhé je zde určitá lehkost a nadsázka. Jedná se o čtenářsky nenáročný citlivý příběh, který nezklame téměř žádnou romantickou duši. Evie  to neměla jednoduché, naštěstí život jde dál a i když nejspíš nikdy všechny rány nepřebolí, může se přesto objevit nová naděje. Pokud tedy hledáte oddechovku, která rozumí ženské bolavé duši a kvalitnímu jídlu, pak Vánoce po francouzsku budou knížkou právě pro vás.

Fiona Valpy je autorkou Lásky po francouzsku, Navždy po francouzsku a těchto Vánoc po francouzsku. Francie, kam se podíváš! A Fiona Valpy si ji vskutku také zamilovala. Před devíti lety se sem z Anglie přestěhovala. Zanechala svou kariéru v oblasti marketingu a nyní se věnuje výuce jógy a psaní.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vánoce po francouzsku – únik před minulostí, spousta vaření a … láska

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy