Kultura,  Tiskové zprávy

Černá labuť představí „Nevinnost…“ Jaroslava Valečky

Share
jaroslav-valecka-1
Jaroslav alečka, Mrtvá dáma, 2016, 70 x 100

Art & Event Gallery Černá labuť uvede v předvánočním čase výstavu jednoho z našich nejúspěšnějších malířů současnosti Jaroslava Valečky. Výstava s názvem „Nevinnost…“ bude přístupná od 10. prosince do konce ledna příštího roku. Název odkazuje k zimní náladě i k tématice slunovratu a vánočních svátků. U autora, k jehož základním inspiračním zdrojům patří Sudety, krásná i znepokojivá krajina s rozporuplnou historií, ve které prožil mládí a k níž se stále vrací, však není vánoční téma viditelné jen v radostné či jednoduše profánní podobě. „Z Vánoc již po staletí vybíráme pouze to hezké: novorozeně, zářící hvězdu, královské dary. K Vánocům patří ale i příběh o Herodovi, který nechal vyvraždit betlémské chlapce, Josefovy pochybnosti o věrnosti Panny Marie, zoufalé shánění příbytku, které končí na špinavé podlaze nějakého betlémského chléva. Celý vánoční příběh se dá vyprávět jako horor,” vysvětluje kurátor výstavy Josef Záruba-Pfeffermann a dodává: „Jaroslav Valečka nabízí výstavu, která oba kontrastní pohledy na tyto posvátné dny slučuje do jednoho cyklu.”

Jaroslav Valečka, Člun, 2016, 110 x 170 cm.jpg
Jaroslav Valečka, Člun, 2016, 110 x 170 cm

Výstava „Nevinnost…“ Jaroslava Valečky, jehož mezinárodní renomé spoluvytváří i jeho příslušnost k uměleckému hnutí stuckismu, navazuje v Art & Event Gallery Černá labuť na výstavy Paula Harveyho, Charlese Thomsona či Jiřího Hauschky. Více informací na www.cernalabut.cz.

Jaroslav Valečka patři k nejúspěšnějším malířům své generace. Symbolistní realistická malba s prvky exprese je jedinečnou ukázkou perfektně zvládnutého řemesla i bohatého vnitřního obsahu. Za každým výjevem se odehrává reálný příběh, většinou dosti dramatický, který autor přetavuje do podoby malby s nenapodobitelnou náladou a atmosférou.  Výstavu v Černé labuti přibližuje sám autor: „Vzhledem k tomu, že výstava bude v předvánočním čase, tak jsem se rozhodl pro obrazy se zimní náladou a název „Nevinnost…“, ke kterému toto období svádí. Výběr obrazů je z posledních dvou až tří let.“

Jaroslav Valečka, Letadlo, 2016, 100 x200.jpg
Jaroslav Valečka, Letadlo, 2016, 100 x200

Kurátor výstavy Josef Záruba-Pfeffermann se dále zamýšlí nad tím, je-li výtvarník spíše filosof – existencionalista, putující do severních Čech jako do Svaté země, aby hledal poučení v dotyku s historií, anebo je spíše zastydlý puberťák vyžívající se v brutálních detailech, které si možná maloval na okraje školních sešitů před dvaceti lety. Dochází k závěru, že nevinnost a neuróza, které obě zakladatel stuckismu Charles Thomson označil za základní zdroje výtvarné exprese, se u Valečky prolínají ideálním způsobem. Pubertální revolta se snoubí s vážností symetrických kompozic a kontrastní barevností, černý humor se stává prostředníkem vážných existenciálních úvah. „Autor nám tedy kromě svého umění nabízí i dobrý vánoční recept a možná i recept na životní vyrovnanost: Kromě teplých barev ocenit i kontrast se studenou modří, vedle zrození myslet i na budoucí oběti, dopřát si pubertální smích u situací, kdybychom se smát neměli,” radí Záruba návštěvníkům výstavy a dodává: „Jedině tak vyléčíme neurózu, která je způsobená příliš bílými a nevinnými Vánocemi, příliš velkou snahou v sobě probudit dokonalého Ježíška.”

jaroslav-valecka-tanecnice-2016-100-x-95-cm_m
Jaroslav Valečka, Tanečnice, 2016, 100 x 95 cm_m

Jaroslav Valečka

Jaroslav Valečka se narodil v roce 1972 v Praze, studoval na Akademii výtvarných umění v atelieru malby Jiřího Sopka. Během studia získal stipendium Sorosovy a Hlávkovy nadace a absolvoval řadu zahraničních výjezdů, po absolutoriu i řadu uměleckých stáží. Proto jsou jeho díla nejen v českých, ale i v zahraničních sbírkách (například Národní galerie v Praze, Alšova jihočeská galerie, Credit Mutuel de Bretagne, Francie, Festung Koenigstein Sammlung, Německo, Fodation de Bourgogne, Galerie Klatovy – Klenová, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem a další). Je členem mezinárodního seskupení The Stuckists. Vzhledem k častým pobytům na severu Čech do jeho malby, soustředící se především na krajinné výjevy, vstoupil syrový přídech dramaty stíhaného pohraničí.

Stuckismus

Stuckismus je umělecký směr, který vznikl v Británii v roce 1999, a za jeho zakladatele jsou považováni Charles Thomson a Billy Childish. Hlásí návrat ke klasickým způsobům a technikám výtvarné tvorby, malbě a sochařství. Odmítá zejména současné konceptualistické směry, vystavující coby umělecká díla rozestlané postele, poházené odpadky, kupky sena nebo dokonce mrtvá zvířata. Název vznikl z anglického slova stuck (uvíznutí, zaseknutí), kterým konceptualistka Tracey Emin označila jejich malby.

Art & Event Gallery

Art & Event Gallery v osmém patře domu Černá labuť nabízí své prostory zajímavým autorským a profilovým výstavám, prezentacím umělců i konceptuálním artovým projektům, ale také firemním eventům nebo soukromým akcím, diskusním setkáním, konferencím a seminářům. Ke všem těmto aktivitám je galerie vybavena kvalitním technickým zázemím a umí poskytnout i špičkový catering. Za projektem nové prodejní galerie v centru Prahy stojí Ondřej Škarka, mimo jiné pořadatel sochařského festivalu Sculpture Line, a paní Danuše Siering, majitelka domu Černá labuť.

Na adrese Na Poříčí 25 stával od konce 19. století na místě dnešní moderní stavby menší dvoupatrový domek, kde se nacházelo v přízemí řeznictví, restaurace i byty. Ve 20. a 30. letech dvacátého století se stal dům střediskem spolkového života, sídlo zde měla řada cechů, společenských spolků a korporací. Po roce 1945 zde pražská Židovská obec zřídila košer jídelnu a stavebními úpravami ve dvorním traktu vznikl divadelní sál, který sloužil kabaretu. V 50. letech zde mělo zázemí divadlo E. F. Buriana, které sídlilo naproti. Po listopadu 1989 se zchátralý dům v restituci vrátil původním majitelům a ti jej v 90. letech prodali současným vlastníkům. Starý dům byl následně zbourán a na jeho místě byla postavena v roce 1998 nová moderní budova. Název Černá labuť odkazuje k sousední budově – obchodnímu domu Bílá labuť. V 8. patře Černé labutě začal v roce 1999 fungovat umělecký prostor Galerie Černá labuť. V přízemí a v 1. patře nyní vzniklo jedinečné gastronomické centrum.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Černá labuť představí „Nevinnost…“ Jaroslava Valečky

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy