Helena Herynková,  Knihy,  zdraví

Pouť ztracenou myslí velmi zapomnětlivé staré dámy

Share

Stáří není legrace a umí člověka potrápit. Projděme se zmatenou myslí jedné roztomilé staré dámy, která ztratila kamarádku, ale pravděpodobně ještě mnohem víc.

Sestava 1

Maud je milá stará dáma, kterou denně navštěvuje její dcera i jiní a tráví s ní hodiny času. Šťastná to žena, řeknete si možná. Jenže dcera Helen svou matku navštěvuje z jednoho prostého důvodu. Stará paní trpí těžkou sklerózou či jinou zhoubnou nemocí, která jí bere paměť, vzpomínky a ve velké míře i osobnost. Proto potřebuje, aby se o ni neustále někdo staral.

Hlavní hrdinka románu Kam se poděla Elizabeth si je velmi dobře vědoma své strašné zapomnětlivosti a zmatenosti, dokonce má svůj vlastní systém poznámek, díky němuž si udržuje alespoň základní informace. Jenže už neví, jestli jsou její papírky se vzkazy nové či neaktuální, což jí přináší mnoho nesnází. Největší starostí je pocit, že se jí ztratila nejlepší kamarádka Elizabeth. Maud se snaží pomocí svého zmateného systému vypátrat, zda se opravdu ztratila, nebo co se s ní stalo. Její beznaděj se prohlubuje, protože jí vůbec nikdo nevěnuje pozornost, nikdo nevěří, že by Elizabeth mohla zmizet. Ztratila se skutečně Elizabeth nebo se jedná jen o výplod Maudiny ochromené mysli? A proč se všichni kolem tváří, že Maud nikdo nehodlá pomoci? Zbystřete smysly a pusťte se do pátrání se starou dámou.

Emma Healeyová napsala složitý román o velmi jednoduché historce ze života jedné obyčejné ženy, z něhož vám možná bude běhat mráz po zádech. Kam se poděla Elizabeth je román o cestě myslí sklerotické ženy, která postupně ztrácí nejen vzpomínky, ale i sama sebe. Jak strašné musí být nepamatovat si, jak vypadá mléko, nebo co jak se jmenuje ten divný pěnivý koláč na mytí? Maud hledá svou kamarádku a přitom nakupuje plechovky broskvových řezů na kila, bezmála podpaluje byt, protože zapomíná vypnout sporák, a vzpomíná na svou dávno zmizelou sestru Sukey.

Ke koupi např. v e-shopu knihkupectví Neoluxor.

Román Emmy Healeyové není tak docela humorným čtením, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na každé druhé stránce vám přeběhne mráz po zádech z pocitu bezmocnosti a touhy pomoci Maud najít její ztracenou paměť. Děj občas vázne, stejně jako se Maud rozvlekle a pomalu rozmýšlí, co vlastně chtěla udělat a jak se jmenuje ta věc, co drží v ruce. I přesto autorka dokázala udržet čtenářskou pozornost, jelikož v tu nejnapínavější dobu se Maud vždy propadne do vzpomínek na dětství. Tím pádem toužíte číst a číst, abyste se už konečně dobrali vyřešení záhadného zmizení drahé Elizabeth.

Vydal Knižní klub, v roce 2016

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy