Glosy,  Knihy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Zveme vás k Lekci filmu

Share

Režisér Mikulášových patálií vyzpovídal 39 světoznámých filmových režisérů a vznikla tak unikátní kniha LEKCE FILMU. Kniha rozhovorů o filmové tvorbě, které vedl francouzský režisér a novinář Laurent Tirard s proslulými a uznávanými světovými režiséry (Miloš Forman, Martin Scorsese, bratři Coenové, Lars von Trier a mnozí další), se do tématu ponořuje o něco hlouběji, než tomu u běžných interview bývá, a odkrývá technické, tvůrčí či názorové aspekty práce filmového režiséra.

Tirard položil všem zpovídaným autorům tytéž otázky, takže čtenář může jejich odpovědi sledovat a vzájemně porovnávat. Sám si přitom jistě uvědomí řadu věcí, o nichž možná v přítmí kinosálu dosud nikdy nepřemýšlel. Musí mít režisér své herce bezpodmínečně rád? Co je potřeba udělat jako první, když přijdete na plac? Má něco společného povolání režiséra a sportovního trenéra? Kniha Lekce filmu je požitkem i cenným přínosem nejen pro odborníky, ale také pro každého milovníka filmového umění.

Pro zajímavost uvádíme seznam vyzpovídaných režisérů: Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Sydney Pollack, Jean-Pierre Jeunet, John Boorman, Woody Allen, Emir Kusturica, Joel a Ethan Coenovi, Wim Wenders, Claude Sautet, David Lynch, Bernardo Bertolucci, Oliver Stone, Atom Egoyan, Patrice Leconte, Jacques Audiard, Claude Lelouch, Denys Arcand, Michael Mann, André Téchiné, Roman Polanski, Claire Denisová, Jim Jarmusch, Claude Miller, Lars von Trier, Wong Kar-wai, David Cronenberg, Takeši Kitano, Tim Burton, John Woo, Jean-Luc Godard, Miloš Forman, Bertrand Blier, Mathieu Kassovitz, Steven Soderbergh, Jean-Jacques Annaud, Claude Chabrol, Alejandro González Iñárritu, Arthur Penn

Autor Laurent Tirard je francouzský režisér a scenárista. Režii studoval na New York University, kterou absolvoval v roce 1989. Rok působil v Los Angeles jako lektor scénářů pro studio Warner Bros. Poté nastoupil do časopisu Studio Magazine a stal se filmovým publicistou. V průběhu dalších sedmi let viděl a zrecenzoval více než sto snímků ročně. Všechny nabyté poznatky Laurent Tirard od roku 2004 převádí do praxe, dosud natočil celkem pět celovečerních filmů, nejnověji snímek Mikulášovy patálie na prázdninách (2014) podle slavné knižní předlohy René Goscinnyho.

LEKCE FILMU, Laurent Tirard
vydalo nakl. Dokořán, v roce 2015
www.dokoran.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy