Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Kostkovi z Kostky, seznamte se!

Share

Rodina Kostkova získala v restituci chátrající hrad Kostka. Kostkovi, vysokoškolský profesor, americká ženuška a osmnáctiletá Marie, přijíždějí ze Států do České republiky, netušíce, co všechno je tu může potkat. Velmi záhy zjistí, že provozovat hrad není vůbec žádná legrace. Kniha Poslední aristokratka je ale zatraceně vtipná, nově si u osudů Kostků z Kostky můžete poplakat smíchy i díky audioknize.

Marie Kostková z Kostky nás prostřednictvím svých deníkových zápisků zve do rodiny. Její otec, potomek českých aristokratů, dostane v restituci zpět rodinné sídlo, hrad Kostka. Rod Kostků odnepaměti bydlel na Kostce, z níž se ale léty stala jen chátrající památka, kterou návštěvníci trochu míjejí a chodbami se prohánějí dvě Marie – čili Kostkovic strašidla. To se má změnit. Otec Kostka je připraven na nový život hradního pána a nadšeně se vrhá do všeho. Jeho žena, neochotna se naučit slovo česky a denně telefonující kamarádkám do Států, mu však velkou oporou nebude. Marie se snaží, jak může, ale přesto je ke snahám na znovuzrození hradu Kostka trochu skeptická.

Poslední aristokratka z pera Evžena Bočka se stala Nejlepší humoristickou knihou roku 2012 a oslovila již tisíce čtenářů. Není divu, laskavý humor, sžíravá ironie a naprosto klidný nadhled dělají z knihy opravdový literární skvost, který už nikdy nikomu ani nepůjčíte – co kdyby vám Aristokratku nevrátil. Evžen Boček navíc přesně ví, o čem píše, protože pracuje jako kastelán na Státním zámku Milotice.

Mariino vyprávění nás tedy seznamuje s různými trampotami, které Kostkovým přináší jazyková i kulturní bariéra, správa hradu, nedostatek financí a podivní zaměstnanci. Těšte se na kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene, a zahradníka, jehož největším životním úkolem je neustálé vytápění skleníku. Poznáte se i kastelána, který z duše nenávidí muflony, totiž promiňte, návštěvníky, a celý hrad by nejraději uzavřel veřejnosti, jako to udělal kníže Schwarzenberg. Buďte si jisti, že všechny slasti i strasti hraběcího stavu vypráví Boček s takovým humorem, že se nebudete mít problém smát se nahlas třeba i v tramvaji. A některé památné výroky možná zdomácní i ve vaší mluvě.

Poslední aristokratka se nyní, po rozhlasovém zpracování do podoby četby na pokračování, dočkala i vlastní audioknihy. Interpretka, herečka Veronika Kubařová, povýšila už tak skvělý a velice vtipný příběh na vyšší úroveň. Její Marie je hotová vypravěčka, provádí nás událostmi na Kostce tak sympaticky, s přesnou dávkou humoru a báječné ironie, že budete litovat, že Marie Kostková z Kostky je jen literární postavou. Stojí také za zmínku, že Aristokratka je prvním setkáním Veroniky Kubařové s načítáním celé knihy. Audiokniha je navíc proložena klavírními vsuvkami, které dokonale navozují “skvělé zámecké” časy.

Tak tedy, staňte se na chvíli muflony a nechte se provést nerudným Josefem po slavné Kostce. Hradu, kde se prohání chodbami nejen strašidla, ale i maminka Kostková, neustále studující životopis lady Diany, otec – škudlil, dokola počítající výdělek, a po zahradě ctnostně poletují dvě vznešené dogy – Olin s Laďou. Paní kuchařka nabídne domácí ořechovici a Marie vše doplní přiléhavou glosou. Na Kostce je veselo a Poslední aristokratka vám to dokáže.

 

POSLEDNÍ ARISTOKRATKA, Evžen Boček
Vydalo nakladatelství One Hot Book, v roce 2014
www.onehotbook.cz

 

 

Mohlo by vás zajímat:

[pt_view id=”645dd34h6l”]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy